Diari digital d'Andorra Bondia
Una imatge de les instal·lacions d’Ski Andorra.
Una imatge de les instal·lacions d’Ski Andorra.

Ski Andorra treballa per facilitar el retorn del personal temporer


Escrit per: 
M.S.C.

El tancament d’estacions d’esquí i altres negocis relacionats amb el turisme arran de la crisi del coronavirus està suposant problemes a gran part dels temporers, sobretot els que es troben més lluny del seu país d’origen. És per això que des d’Ski Andorra s’està treballant per facilitar el retorn d’aquest personal. Es tracta d’una tasca que es porta a terme de forma coordinada amb el ministeri d’Afers Exteriors i les ambaixades dels països d’origen, principalment l’argentina i la xilena, va destacar la directora de la patronal, Montse Guerrero.
El principal problema, explica Guerrero, és gestionar els desplaçaments fins a l’aeroport i els vols d’avió (quins estan confirmats i l’accés al territori). En el cas de l’ambaixada Argentina a Madrid, per exemple, els nacionals d’aquest país disposen d’un formulari al web al qual es poden inscriure abans de fer el viatge de retorn.
També el director general de Vallnord Pal Arinsal, Josep Marticella, va assenyalar que després de l’aspecte sanitari, “la prioritat és gestionar la situació amb els nostres treballadors perquè puguin tornar a casa”. Marticella remarca que l’estació té 500 temporers i que la dificultat està en l’aspecte logístic per retornar al país d’origen. Per això es treballa colze a colze amb les institucions del país i les ambaixades per resoldre-ho de forma “endreçada”. 
A banda d’això, l’estació està treballant per solucionar l’aspecte relacionat amb els contractes i la qüestió econòmica. Quant als contractes, la directora d’Ski Andorra va afirmar que “es mantenen”. En aquest sentit, des de Grandvalira es va informar que la liquidació comprèn fins al 31 d’aquest mes així com les vacances que s’hagin generat. D’aquesta manera, els 15 dies que hi ha fins al 31 de març que no es treballaran aniran a càrrec de l’empresa. A més es va confirmar que els allotjaments de l’empresa es mantenen oberts fins que ho necessitin els treballadors i puguin resoldre la sortida del país, al mateix temps que s’estan facilitant desplaçaments a l’aeroport de Barcelona i, amb l’ajuda del ministeri d’Exteriors i Ski Andorra, el registre dels empleats que vulguin retornar, tot això en contacte amb l’Argentina i Xile per gestionar la repatriació. Grandvalira va exposar que els bancs andorrans estan col·laborant per facilitar el cobrament dels xecs de les liquidacions. 
També l’Associació Argentina d’Instructors d’Esquí i Snowboard (Aadides) ha informat a través d’un comunicat adreçat als monitors desplaçats a Andorra que des de Grandvalira hi ha el compromís de començar a liquidar els contractes fins al 31 de març a partir d'aquest dilluns. Així mateix, s’ha assegurat que tots els temporers que estan als allotjaments de l’estació s’hi poden quedar i se’ls garanteix la manutenció. Des d’Aadides es va agrair el “gest i solidaritat” manifestada tant per Ski Andorra com per les administracions andorranes per col·laborar amb els socis de l’entitat “en aquests moments difícils”.
D’altres fonts properes als temporers van explicar que aquests empleats han de tornar ara els uniformes per poder cobrar la liquidació. Hi ha temporers de les pistes, però, que no hi volen anar per seguir els consells del Govern. En aquest sentit, van indicar que Saetde sembla que els deixarà retornar-los més endavant, però els que volen cobrar i marxar ho han de fer ara. Aquestes fonts també van explicar que sembla que Grandvalira pagarà tot aquest mes, mentre que Vallnord encara no ha informat.

 

Ski Andorra
Grandvalira
Vallnord
temporers
coronavirus
Covid-19
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic