Diari digital d'Andorra Bondia
Els excessos de velocitat se sancionaran amb multes de fins a 400 euros.
Els excessos de velocitat se sancionaran amb multes de fins a 400 euros.

Sobrepassar fins a 10 quilòmetres el límit de velocitat es multarà amb 24 euros


Escrit per: 
M.S. / Foto: BonDia

Els conductors que sobrepassin fins a deu quilòmetres per hora la velocitat màxima permesa de la via seran sancionats amb una multa de 24 euros i no amb una de 100 com preveia inicialment el projecte de llei del Codi de la circulació entrat a tràmit parlamentari per l’executiu.

Així serà després que durant el treball en comissió la majoria acceptés transaccionar una esmena del grup parlamentari de Terceravia+Unió Laurediana+Independents que per a aquelles infraccions per excés de velocitat considerades lleus, i sancionades per tant amb 100 euros, s’establís una primera franja en què es tingués en compte els primers deu quilòmetres hora que superessin el límit de velocitat màxim permès i únicament es multés l’infractor amb 24 euros. La formació, que en contrapartida a aquesta “menor sanció” inicial proposava “sancionar amb més duresa” la resta d’excessos de velocitat, part de l’esmena que no s’ha acceptat finalment, considerava que en moltes ocasions qui supera aquest primer llindar de prohibició ho fa “per error o per evitar una maniobra més perillosa”.

El projecte de llei del Codi de la circulació, que es votarà en la sessió d’aquest dijous al Consell General, preveu que les sancions per a infraccions d’excés de velocitat lleus, sobrepassar des d’11 quilòmetres i fins a 20 quilòmetres el límit permès en vies on la velocitat estigui limitada a 20, 30, 40 i 50 quilòmetres hora, i d’11 fins a 30 quilòmetres en aquelles vies amb límits de 60, 70, 80 i 90 quilòmetres hora, se sancionen amb multes de 100 euros. 

Quant a les infraccions greus, sobrepassar el límit des de 21 quilòmetres i fins a 30 o 40 en funció de la velocitat màxima permesa de la via es castigarà amb 150 euros, mentre que superar el límit entre 31 quilòmetres i 40 o 50 depenent de la velocitat màxima permesa se sancionarà amb 200 euros.

També per a les infraccions considerades molt greus el text preveu una gradació. Així, sobrepassar la velocitat màxima entre 41 quilòmetres i 50 o 60 depenent de la via se sancionarà amb 300 euros, mentre que circular a més de 50 quilòmetres del límit, en el cas de les vies amb velocitat màxima de 20, 30, 40 i 50 quilòmetres, o de 60, en aquelles carreteres on el límit sigui de 60, 70, 80  o 90 quilòmetres, es castigarà amb una multa de 400 euros als quals se’n sumaran 60 més per cada franja de deu quilòmetres d’excés més.

Així mateix, i de la mateixa manera que ja fan altres països, el projecte de llei del Codi de la circulació preveu que la persona sancionada per la comissió d’una infracció pugui efectuar el pagament voluntari d’aquesta en el mateix moment en què s’incoa el procediment sancionador o dins dels deu dies hàbils següents i beneficiar-se d’una reducció del 50% de l’import de la sanció. Acollir-se, però, a aquesta possibilitat implica la renúncia a presentar al·legacions i, en el cas que es presentessin es considerarien “no formulades”.

El text, que estableix sancions de 100 euros per a infraccions lleus, d’entre 101 i 200 per a les considerades greus i d’entre 201 i 400 euros per a les molt greus, segueix el que ja preveu el Codi de la circulació vigent i manté l’opció de suspendre temporalment el permís de conduir com a pena accessòria a una infracció, si bé limita aquesta possibilitat únicament al cas de les infraccions considerades molt greus.

Precisament entre aquestes, i després de l’esmena presentada per la majoria en aquest sentit, s’hi troba la de conduir utilitzant manualment dispositius de telefonia mòbil, de navegadors o de qualsevol altre dispositiu incompatible amb l’atenció obligatòria permanent a la conducció, accions que passaran per tant a sancionar-se amb multes de fins a 400 euros.

D’altra banda, i tot i fixar unes sancions base en funció del tipus d’infracció, el text preveu sancions més elevades per a determinades infraccions qualificades com a molt greus. Així, conduir amb una taxa d’alcoholèmia d’entre 0,5 g/l i 0,8 g/l es multarà amb 400 euros i fer-ho amb una taxa superior a 0,80 g/l es castigarà amb 600 euros, el mateix import amb què se sancionarà la conducció sota els efectes de les drogues, que podrà comportar també la suspensió del permís de conduir per a un període de fins a sis mesos. Negar-se a fer la prova en cas d’accident o infracció comportarà una multa de 800 euros i la suspensió del permís de conduir fins a sis mesos.

Assegurança obligatòria per a qui porti patinet elèctric

El projecte de llei del Codi de la circulació preveu que tots els conductors de vehicles de mobilitat personal (VMP) hagin de disposar obligatòriament d’una assegurança, els termes de la qual, però, s’establiran per reglament. De fet, i després de la transacció d’una esmena del grup parlamentari socialdemòcrata, en la disposició final vuitena del text “s’encomana al Govern que realitzi els canvis normatius necessaris en matèria d’assegurances per incloure nous supòsits previstos en aquest codi, com els del VMP”.

Més enllà del tema de l’assegurança, el projecte de llei fixa com a regla general l’edat mínima per circular amb aquests vehicles per les vies i els espais públics en 16 anys, si bé els menors d’entre 14 i 16 ho podran fer també sempre que no circulin per les vies interurbanes. Sí que ho podran fer però sempre que disposin de la llicència per conduir ciclomotors de fins a 49cc i que vagin degudament equipats amb casc i circulin pel carril bici. El projecte de llei del Codi de la circulació prohibeix, però, la circulació dels VMP per voreres, places, jardins i altres espais reservats amb caràcter exclusiu per al trànsit dels vianants, i en zona urbana la restringeix únicament a les vies ciclistes o a la part dreta de la calçada.

Sobrepassar
10 quilòmetres
límit
velocitat
multarà
24 euros

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Los patinetes eléctricos y las bicicletas les falta llevar la matrícula como los ciclomotores para poder identificar al conductor en caso de atropello a un peatón y este conductor se de a la fuga seria fácil localizarlo en caso de no llevarla como se le localizará?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte