Diari digital d'Andorra Bondia
Les iniciatives publicoprivades a la capital, Escaldes i Sant Julià estaran enllestides d’aquí a dos o tres anys.
Les iniciatives publicoprivades a la capital, Escaldes i Sant Julià estaran enllestides d’aquí a dos o tres anys.

Solució a l’habitatge el 2023?


Escrit per: 
Redacció / Gràfic: BonDia

A les acaballes de l’any sembla un bon moment per fer balanç de l’estat de la qüestió d’una de les problemàtiques que s’ha anat agreujant de manera considerable darrerament al país: l’accés a l’habitatge de lloguer a preu assequible. Una situació objectiva: hi ha pocs pisos i a preus que sobrepassen el 30% de les rendes familiars. I també subjectivament, la qüestió preocupa i molt a la ciutadania, tal com es posa de manifest en els observatoris socials. Precisament coincidint també amb  el tram final de la legislatura s’han multiplicat les iniciatives tant governamentals com d’alguns comuns per mirar de pal·liar almenys en part la situació, tot i que com han repetit en diverses ocasions tant el cap de Govern, Xavier Espot, com el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, “hem de ser pacients” perquè les solucions arribaran a mitjà i llarg termini i no tant a curt termini.

De moment, aquest 2022 s’ha posat en marxa el projecte de la Casa Aristot Mora, amb 20 pisos que s’estan adjudicant a famílies i persones amb risc d’exclusió social, algunes de les quals vivien fins ara en pensions. Cal recordar que la construcció d’aquest edifici al carrer Ciutat de Valls va anar a càrrec de la Fundació Armor, amb la qual el Govern va signar un conveni de col·laboració pel qual assumia la gestió dels habitatges, dels quals a la pràctica s’encarrega l’Institut Nacional de l’Habitatge. A hores d’ara encara s’està pendent de confirmació oficial pel que fa a l’entitat social que s’encarregarà de portar a terme el model d’acompanyament primer la llar dels inquilins. 

A banda d’aquest projecte, ha començat a caminar el de l’edifici de 44 pisos a preu assequible  que construeix el Govern al terreny cedit pel Comú d’Andorra la Vella a la zona de la Borda Nova. En concret, fa poc més de quinze dies l’executiu va aprovar la licitació dels treballs de construcció. Primer, però, caldrà acabar els d’excavació i sosteniment del terreny, adjudicats el juliol passat, que podrien finalitzar entre l’abril i el maig de l’any vinent. Ara bé, no serà fins a finals del 2025 quan aquest projecte podria estar enllestit.

També de cara a l’any vinent, el Comú d’Escaldes-Engordany  donarà inici al projecte de pisos a preu assequible a l’avinguda del Pessebre, que encara està per confirmar si es faran a través de la concessió a un privat o bé serà la pròpia corporació la que financi la construcció. Així, en el pressupost del 2023 ja sabem que hi ha una partida de 2,5 milions destinada a l’excavació i al pàrquing soterrat de l’edifici. En aquest cas, la intenció és fer 39 pisos, alguns dels quals reservats a persones grans.

I tenint com a destinatàries només les persones més grans de seixanta-cinc anys autònomes, el Comú de Sant Julià de Lòria projecta la construcció d’un edifici de pisos amb serveis compartits a través d’una col·laboració publicoprivada. Ho va anunciar el cònsol major, Josep Majoral, fa tot just un mes amb la intenció que a finals de l’any que ve es pugui posar “la primera pedra del projecte” que es realitzarà en un terreny cedit per la marmessoria Climent Riera situat a l’entrada de Sant Julià, prop del nucli urbà, en concret on es troba ara Rodi Motors. Com que tot just ara s’està a l’espera de rebre les ofertes del concurs d’idees no se sap la xifra d’habitatges que es podrien construir tot i que la corporació treballava amb la hipòtesi que en sortissin una setantena.

El Comú d’Andorra la Vella és, però, el que ara per ara ha llançat dues iniciatives per a la construcció de pisos a preu assequible: una en un terreny del carrer Mestre Xavier Plana i una altra a la zona del Cedre en un edifici propietat de la corporació. Se’n podrien fer en total entre 80 i 90 i estarien enllestits d’aquí dos o tres anys; és a dir, cap a l’any 2025. 

Pel que fa a la resta de parròquies, Encamp i la Massana són els dos comuns que van optar  per la reducció al 0% del percentatge de cessió obligatòria per promoure justament habitatge de lloguer. En el cas de la Massana, a més, aquesta rebaixa de la cessió obligatòria i les polítiques de canvi d’ús han permès a la parròquia augmentar el nombre d’habitatges que es destinaran al lloguer.

Més iniciatives en curs
Per arrodonir aquest intent d’estat de la qüestió, cal tenir en compte que el Govern ha rebut quinze ofertes d’immobles que compleixen els requisits marcats per a destinar-los a habitatges de preu assequible: dotze edificis i tres que inclouen habitatges individuals. Teòricament a finals d’any els tècnics del ministeri havien de concloure les  inspeccions als quinze habitatges per valorar si eren admissibles definitivament per a la remodelació o construcció de pisos a preu assequible. Ara caldrà esperar el veredicte. El Govern va aprovar destinar 19 milions d’euros per comprar o llogar aquests edificis.

Altres mesures

Programa Renova

El programa Renova permetrà introduir al mercat de lloguer fins a una seixantena d’habitatges destinats a lloguer

Flexibilització de criteris

La modificació i flexibilització dels criteris d’habitabilitat farà que arribin al mercat de lloguer 369 pisos

Reducció de la cessió al 0%

La rebaixa de la cessió al 0% impulsada per algunes administracions  comunals posarà al mercat 215 habitatges

Impost i accés als pisos buits

Els propietaris hauran de pagar ara 10 euros per metre quadrat i es vol millorar l’accés a la informació sobre aquests pisos buits 

solució
Habitatge
2023

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte