Diari digital d'Andorra Bondia
Som com Som exigeix el full de ruta en l’estratègia del VIH fins al 2021
Som com Som exigeix el full de ruta en l’estratègia del VIH fins al 2021

Som com Som exigeix el full de ruta en l’estratègia del VIH fins al 2021


Escrit per: 
M.S.

Som com Som reclama al ministeri de Salut, i més concretament al departament de Promoció i Vigilància de la Salut, que faci públics els seus fulls de ruta en el projecte d’estratègia 2016-2021 del VIH/sida i ETS de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i del mètode profilàctic PrEP.
Així s’assegura en un comunicat en què l’associació, que segons va destacar el president –Carles Perea– gestiona també casos de VIH,  demana una compareixença pública dels responsables d’aquesta àrea perquè expliquin les mesures previstes per a aquest període que estableix l’OMS. 
En aquest sentit, des de Som com Som, que considera “greu” que a mitjans d’agost encara no s’hagi fet públic cap full de ruta, es va recordar que des del ministeri “no s’ha facilitat cap plàning per temporalitzar la prevenció en tots els sectors de la societat, més enllà de les formacions que s’hagin fet, fa temps, a les escoles”.
Així mateix, l’associació reclama un “posicionament urgent” a favor o en contra de l’ús de prevenció del mètode profilàctic PrEP, així com de divulgar la informació d’aquest en tots els sectors més vulnerables de contagi, i no exclusivament entre els joves ja que, segons recorden, les dades de la 
12a Conferència internacional de la sida de Durban “confirmen que aquest mètode l’utilitzen més els adults de 30 a 44 anys”.
Al marge dels plans d’actuació, “que s’haurien d’haver fet públics el gener del 2016”, com va insistir Perea, Som com Som vol conèixer quin és el pressupost per a aquest any per a la jornada mundial per a la conscienciació del VIH/sida i en l’aspecte formatiu. I és que, com recorda en la nota, l’any passat, en què no van tenir lloc formacions, el ministeri de Salut “no disposava de pressupost per fer una bona jornada conscienciadora i el Col·legi de Farmacèutics d’Andorra, a petició del ministeri, hi va contribuir amb els materials”.

Assessorament
D’altra banda, l’associació ha incorporat a la junta directiva un expert que s’encarregarà d’informar, assessorar i donar resposta als casos de VIH/sida, segons va explicar Perea, que va justificar la decisió en el fet que a Andorra es pugui constituir una associació com Antisida Lleida o BCN Checkpoint per l’estigmatització que hi pot haver.
En aquest sentit, i “tot i el risc que s’estigmatitzi més Som com Som”, Perea va defensar la incorporació d’aquest expert a l’associació i va recordar que 
“el col·lectiu homosexual no és el primer portador del VIH, sinó que ho són les dones heterosexuals”.

Som com Som
VIH
OMS
PrEP
ETS
Carles Perea
ministeri de Salut

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte