Diari digital d'Andorra Bondia
Un operari d'Ecotèncic desinfectant carros.
Un operari d'Ecotèncic desinfectant carros.
Un operari d'Ecotècnic fent desinfecció interior.
Un operari d'Ecotècnic fent desinfecció interior.

“Som una arma més, una de les potes que ajudarà a acabar amb tot això”Escrit per: 
Meritxell Prat / Fotos i vídeo: Ecotècnic

Amb l’arribada de la crisi sanitària del coronavirus, les peticions per desinfectar espais interiors i exteriors s’han incrementat. Una tasca que fa anys que fan diverses empreses però que ara, davant d’aquesta situació d’emergència, s’ha vist més necessària que mai. “La societat s’ha conscienciat. El fet que a la tele estiguin sortint tantes imatges, li ha donat una empenta al sector que estava bastant oblidat. La gent pensava que si comprava un bon desinfectant o si tenia una empresa de neteja, ja n’hi havia prou. Però nosaltres fem una desinfecció ambiental, no només la superfície on toques, arribem a tot arreu”. L’explicació la dona Xavier Cardete, biòleg i responsable tècnic de l’àrea de salut ambiental d’Ecotècnic. Des que tota aquesta emergència va començar, es fan un fart de treballar, tant amb desinfeccions interiors com exteriors. En el cas de la desinfecció interior, utilitzen desinfectants d’ús ambiental mitjançant nebulització que actuen contra el coronavirus. “Es crea una mena de boira que arriba a tots els punts de l’estança on normalment no podríem arribar de forma manual o costaria fer-ho amb desinfectants de superfície”, detalla, afegint: “aquella superfície que tu penses que no toques mai, la toques i el virus pot arribar. La gent s’ha conscienciat que som un servei essencial, som una arma més, una de les potes que ajudarà a acabar amb tot això”.

D’altra banda, també fan desinfecció exterior. En aquest cas utilitzen un dispositiu d’aigua a pressió i fan servir una solució de lleixiu. “És el tipus de desinfecció que es veu que fa l’exèrcit a Espanya. Podem fer carrers, voreres, el que es requereixi”, explica Cardete. De fet, han començat a rebre encàrrecs que fins ara no havien tingut mai: desinfecció de cistelles i carros de compra dels supermercats. “Durant l’any, suposo que tots, feien algun tipus de neteja, però ara estem anant quatre cops per setmana a fer aquesta feina”, indica.

Els treballadors de l’àrea de salut ambiental d’Ecotècnic, però, no han canviat massa les seves rutines quant a proteccions i productes. A la llista de desinfectants han incorporat els virucides, però els operaris van igual de protegits. “Els EPIs que portem (mascareta autofiltrant amb dos filtres als laterals, granota blanca i guants), son els mateixos”, afirma. Amb tot, Cardete admet que fins ara, “sempre havia intentat inculcar als companys la importància dels EPIs, però potser no em feien tant cas. Ara, des d’abans de pujar al vehicle ja es posen les granotes i fins que no acaben la feina no es treuen els guants. Suposo que tothom s’ha conscienciat que és important i que l’equipament és l’única barrera que tenim per no contagiar-nos”. I és que quan van a fer una desinfecció, el més habitual és que no sàpiguen si en aquell espai hi ha hagut algú contagiat o no. Xavier Cardete afirma que no treballa amb por i remarca que són conscients del paper que els toca jugar en aquesta crisi: “no hem dubtat ni un moment en oferir la nostra ajuda i posar tota la nostra experiència al servei de les empreses i de l’administració per la protecció de la salut dels ciutadans”.

Tot i aquesta voluntat, com tants altres professionals ells també han tingut algunes dificultats a l’hora de subministrar-se de material de protecció. “Sobretot les granotes. Les mascaretes els treballadors ja les tenen com a EPI i per tant teníem filtres de sobres, també hem tingut guants, però ara ja estem acabant les existències”, exposa. Per a les granotes han estat de sort, i després de fer una crida a través de l’Agreda “al cap d’un minut hi havia empreses que ens en deixaven perquè ells les tenien en estoc i no les utilitzaven. Ho hem pogut solucionar gràcies a la solidaritat”. Més complicat és el tema dels guants. “Tindrem dificultats per trobar-nos, perquè el nostre proveïdor habitual en té alguns però li costa molt que li n’arribin des d’Espanya, on hi ha el proveïdors original”. Cardete reconeix que “era impossible fer una previsió de tot el que necessitaríem, perquè ningú ho sabia”, per tant afirma que “intento no pensar gaire i anar dia a dia”. Així doncs, fan esforços per trobar aquests guants que al fina també són un element bàsica per poder fer la tasca de desinfecció amb seguretat. “Intentarem aconseguir-los on sigui, però trobo a faltar una ajuda no sé de les administracions o de qui”, lamenta, remarcant que la situació pot arribar a ser complicada. “Quan s’acabin els guants de làtex potser haurem de deixar de fer el servei, però espero que aquest dia no arribi. Soc optimista”, conclou.

Andorra
coronavirus
Covid-19
desinfecció
Ecotècnic
cardete
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic