Diari digital d'Andorra Bondia
El degà del Col·legi d’Advocats d’Andorra, Xavier Sopena.
El degà del Col·legi d’Advocats d’Andorra, Xavier Sopena.

Sopena defensa que cal una figura per ajudar a descol·lapsar la Justícia


Escrit per: 
Agències / Foto: L. G.

El degà del Col·legi d’Advocats d’Andorra, Xavier Sopena, defensa la creació d’una figura temporal que es dediqui “en exclusiva a resoldre el col·lapse actual de la Justícia”. En definitiva, una figura en la línia de l’assessor jurídic que el president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall, va anunciar a final de juny que tenia la intenció d’implementar al país, emmirallant-se en el que existeix a França, i que es dedicaria a ajudar els batlles tot avançant els dossiers que, any rere any, se’ls van acumulant. Això sí, Sopena remarca que aquesta figura hauria de ser “temporal per no carregar més els pressupostos de l’Estat, ja que cal tenir en compte que no es tracta en cap cas de substituir un batlle” i també que caldria trobar-li l’encaix constitucional que, ara per ara, el ministeri de Justícia i Interior dubta que tingui l’assessor jurídic plantejat pel CSJ.

Sopena ha fet aquestes declaracions en una entrevista a l’ANA quan falta aproximadament un mes perquè finalitzi el seu mandat al capdavant del Col·legi d’Advocats. Quan encara no ha decidit si tornarà a presentar candidatura perquè “la funció de degà suposa un compromís que de vegades és complicat de compaginar amb la vida professional”, una de les coses que lamenta és que “l’explosió de la Covid-19” hagi dificultat les tasques diàries de la junta i no els hagi permès dur a terme “més accions per millorar i continuar lluitant pel bon funcionament de la Justícia al nostre país”. Creu que la visió de la ciutadania és que la Justícia a casa nostra és “lenta, que ha de fer esforços per ser més àgil”. Així tot, pensa que la ciutadania hi confia, “ja que si no hi confiem, malament anem, perquè és un dels pilars essencials de l’Estat de dret”.

El cert és que la lentitud en l’Administració de Justícia i el consegüent col·lapse per la pila d’expedients que s’acumulen a la Batllia són mals que s’han tornat endèmics i que els diferents actors que hi prenen part denuncien de fa anys. Per Sopena, la figura de l’assessor jurídic que defensa el CSJ podria “donar solució als problemes”, però caldria que se n’assegurés l’encaix constitucional. Per això insisteix que l’assistent “ha d’esdevenir un suport que permeti treure i agilitzar la feina sense tenir la responsabilitat del batlle perquè, si no, l’encaix constitucional seria molt difícil”. En el mateix sentit que Casadevall va argumentar al seu dia, diu que “aquesta mena de figures ja existeixen en altres països, per exemple els jutges europeus tenen uns lletrats i uns assessors que els preparen la feina”. Evidentment, afegeix, “sense perjudici que la responsabilitat de les sentències recaigui sobre qui pertoca”.

Sobre el pla de xoc per donar solució al col·lapse de la Justícia i la injecció de 700.000 euros anunciada pel ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, el degà del Col·legi d’Advocats es mostra a l’expectativa de com s’acabi concretant l’un i com es distribueixin els altres. Així, considera que l’Administració de Justícia necessita “recursos materials i humans”, així com mesures de caràcter legislatiu. En qualsevol cas, espera que “les accions que es desprenguin del pla de xoc tinguin una continuïtat”. I és que, al seu parer, “cal fer aquest exercici de gestió i optimització dels recursos a llarg termini per aconseguir una solució”.

Accés elèctronic
La pandèmia ha obligat a ajornar alguns judicis, cosa que per a Sopena és “una situació excepcional i que hem de tenir en compte”. L’altra cara de la moneda, però,  és que ha fet visible la necessitat de garantir l’accés electrònic a la Justícia. “L’accés electrònic serà una eina que evitarà desplaçaments i agilitzarà diversos tràmits i consultes”. Això sí, perquè la seva implementació sigui efectiva, caldrà que “disposem d’un sistema informàtic potent que suporti la càrrega”.

La prova d’accés a l’advocacia és “objectiva i rigorosa” 
Pel que fa a l’anàlisi de la situació actual de la professió, el degà del Col·legi d’Advocats està convençut que el nombre de lletrats al Principat respon a les necessitats del “mercat”.  “Actualment hi ha 215 col·legiats exercents i 206 que no ho són. Durant el 2021 s’han incorporat 8 nous lletrats i 2 han passat de no-exercents a exercents”, explica Xavier Sopena. Quant a la prova d’accés a l’advocacia, sobre la qual el BonDia va publicar les queixes de diversos testimonis, Sopena en defensa “l’objectivitat i la rigorositat”. Recordem que algunes de les queixes eren pel fet que la prova la faci el Col·legi d’Advocats i no un òrgan independent de la professió com podria ser el ministeri de Justícia i Interior o que la prova oral no sigui enregistrada, cosa que dificulta que els aspirants puguin reclamar en el cas que considerin injusta la nota. 

Sopena tanca l’actual mandat al capdavant del Col·legi agraint la feina del conjunt de la junta “perquè sense aquestes persones no hauria estat possible assumir determinats reptes”.

Sopena
descol·lapsar
justícia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte