Diari digital d'Andorra Bondia
La mola i la serradora de Cal Pal.
La mola i la serradora de Cal Pal.

Sortida etnogràfica per descobrir alguns molins fariners d’Andorra


Escrit per: 
Redacció/Foto: Agències

En el marc de la celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, l’Arxiu Nacional, amb la col·laboració de l’experta andorrana en els molins fariners, Francina Pons Pifarré, organitza el dissabte 29 de setembre, una sortida etnogràfica per descobrir alguns dels molins fariners que encara es poden visitar a Andorra. La bona acollida de la iniciativa en la seva primera edició, celebrada al setembre de 2017, i l’interès mostrat per molts ciutadans que no van poder-hi assistir han propiciat que s’organitzi l’activitat amb una nova ruta que inclou la visita a 6 molins fariners del Principat, 2 més respecte l’any passat.
D’aquesta manera, l’itinerari transcorrerà per la Cortinada, el Tarter, Canillo i Encamp on es visitaràn els molins de Cal Pal i del mas d’en Soler a la Cortinada, el molí del Tomàs al Tarter, el molí vell de Canillo i el molí del Guillem al Tremat, a Encamp. Algunes d’aquestes moles encara es poden accionar i se’n podrà observar el funcionament. Es destaca la col·laboració dels comuns de Canillo, Encamp i Ordino, així com de casa Tomàs i casa Guillem.
La ruta serà guiarà per Francina Pons, estudiosa d’aquestes infraestructures hidràuliques. En el seu periple per documentar els molins, indispensables en el context de la vida domèstica de les famílies quan encara es pastava el pa amb la farina del país, Pons va establir una col·laboració amb l’Arxiu d’Etnografia per documentar i salvaguardar la memòria dels darrers moliners. 
De fet, ha dedicat molt de temps i entusiasme a recuperar documents i relats sobre les moles que van funcionar a les Valls: a qui pertanyien, quin servei oferien i com funcionaven. Un treball rigorós que li ha permès construir una cartografia força exhaustiva sobre aquests béns immobles, expressions de les formes de vida de la societat rural de muntanya.
La ruta s’iniciarà i s’acabarà a Encamp. El cost de l’activitat és de 5 euros, i inclou el transport i sorpreses durant l’itinerari. Les places són limitades i cal reservar i pagar per avançat amb data límit el 26 de setembre a l’Arxiu Nacional d’Andorra. A més, per a qui vulgui allargar la jornada, hi haurà l’opció de continuar parlant de molins i d’altres temes d’Andorra en un dinar a l’Hotel Guillem. Caldrà, però, fer la reserva prèvia directament al restaurant fent referència a l’itinerari.

sortida
etnogràfica
molins
fariners
descobrir

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte