Diari digital d'Andorra Bondia
El moment en què la representant de l’Agència Catalana de l’Habitatge, Montse Segura, lliura a l’alcalde Fàbrega les claus dels pisos.
El moment en què la representant de l’Agència Catalana de l’Habitatge, Montse Segura, lliura a l’alcalde Fàbrega les claus dels pisos.

Sostre per a dues famílies


Escrit per: 
A. Doral / Foto: ASU

La setmana de Reis, el dilluns dia 4, un incendi deixava sense sostre una de les famílies que s’allotgen a l’edifici okupat de plaça Europa i Portal d’Andorra. Dos adults i tres infants que l’Ajuntament de la Seu va allotjar provisionalment en un hotel. Podrien, si ho desitgen i els convencen les condicions, ser els destinataris d’un dels dos pisos que, des d’ahir, estan cedits al consistori per l’Agència Catalana de l’Habitatge  amb l’objectiu de destinar-los a lloguer social. L’acte de signatura de l’acord i recepció de les claus dels habitatges s'ha celebrat aquest migdia al saló de plens municipal, amb l’alcalde, Jordi Fàbrega, i els regidors Marian Lamolla i Joan Gurrera, de les àrees de serveis socials i urbanisme. Per part de l’Agència, Montse Segura, gestora de Proximitat a Lleida.     
    
Són així cinc els pisos cedits per l’organisme a l’Ajuntament per ajudar a pal·liar el que, reconeix Fàbrega, “és un dels problemes importants” de la Seu, el de la falta d’accés a l’habitatge per a les persones amb menys recursos. La fita per a l’Ajuntament és reallotjar tan aviat com sigui possible les famílies de l’immoble okupat. Les que ho necessiten, ja que també hi ha qui hi és per altres raons.
    
Quan podran entrar a viure-hi? Estan llestos, fins i tot moblats. “Aquesta mateixa setmana”, diu Fàbrega. Només falta el tràmit de serveis socials. “Hi estem treballant però falta arribar a un acord” amb els futurs usuaris,  que hauran de pagar una “petita aportació”, depenent dels seus ingressos, apunta Lamolla.

La gestió i altres opcions
Els pisos són propietat de l’Agència però els gestiona l’Ajuntament, que decideix qui pot viure-hi i s’ocupa de tots els tràmits necessaris. En aquest mateix règim el consistori tenia ja les claus de tres habitatges més del mateix organisme de la Generalitat.  

“Cada cop hi ha més gent amb dificultats i des de l’Ajuntament treballem per intentar trobar habitatges”, assegura Fàbrega. Es pot xifrar la quantitat de famílies que ho necessiten? “És una xifra que va variant, desgraciadament en augment, però com a mínim voldríem col·locar les famílies amb nens del bloc okupat”. Necessitarien, doncs, set pisos més. “Truquem a totes les portes possibles, i si cal, a alguna finestra”. Així, destaca, estan en converses amb algun propietari privat que podria afegir algun habitatge més a la borsa de lloguer que gestiona el consistori.
    
On no estan tenint gaire sort, reconeix Fàbrega, és en una possible negociació amb el banc propietari de l’immoble de plaça Europa per oferir aquells habitatges com a lloguer social. “Ho intentem, però no hi ha manera que s’asseguin a parlar”, admet l’alcalde. És un procés “molt complicat” en el qual insisteixen però sense resultats.
    
“En aquell bloc hi ha famílies vulnerables i d’altres que no ho són”. Per a aquests últims, que tindrien altres llocs on viure,  s’estaria activant ja la via judicial per desallotjar-los.

Més de 400 ajuts al lloguer
Un total de 419 famílies de la Seu d’Urgell i comarca van demanar durant l’any passat una subvenció per al pagament al lloguer o subvenció Covid-19, una línia de prestació econòmica especial amb caràcter d’urgència. L’Oficina Local d’Habitatge van tramitar aquests ajuts que contemplen subvencionar fins un màxim d’un 40% del pagament del lloguer mensual.

A banda dels ajuts directes al lloguer, des de l’Ajuntament recorden que l’Oficina Local d’Habitatge de la Seu gestiona un parc viu de 20 habitatges que s’inclouen en la Xarxa Municipal de Mediació del Lloguer Social. Aquests habitatges, la majoria de propietaris particulars, es lloguen a un preu més baix que el de mercat, oferint als propietaris una cobertura de defensa jurídica i una altra cobertura de continent de l’habitatge gratuïta durant la vigència del contracte.

A aquests habitatges cal sumar-hi 35 pisos que gestiona directament l’Agència d’Habitatge de Catalunya al municipi, xifra que darrerament s’ha vist incrementada per la compra d’algun pis per la via del tanteig i retracte que permet l’article 51.2 b) de la Llei del Dret a l’Habitatge, puntualitzen des del consistori.

La situació de l’habitatge a la Seu i la del bloc de plaça Europa en particular és “complicada”, insisteix Fàbrega, “i a l’Ajuntament tenim les eines que tenim”.   

 

sostre
dues
famílies

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte