Diari digital d'Andorra Bondia
Imatge d’uns esquiadors lliscant per una de les pistes de l’estació de Masella, a la Cerdanya.
Imatge d’uns esquiadors lliscant per una de les pistes de l’estació de Masella, a la Cerdanya.

Stop JJOO titlla de “propaganda” l’enquesta feta per la Generalitat


Escrit per: 
A. D. / Agències / Foto: ACN

El govern de la Generalitat farà a finals de la primavera una consulta vinculant entre els ciutadans de l’Alt Pirineu i Aran per decidir si volen uns Jocs Olímpics d’Hivern l’any 2030. Una consulta anunciada per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que es farà entre la població de més de 16 anys de la Vall d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i el Jussà, l’Alt Urgell i la Cerdanya,  i on estan cridades a participar unes 63.000 persones, segons l’Executiu.
Prèviament a aquesta consulta, el govern català va fer públiques les dades d’una enquesta telefònica encarregada a Sigma 2 en què una gran majoria dels preguntats arreu de Catalunya es declaren favorables a la iniciativa. Una enquesta que la plataforma Stop JJOO considera “pura propaganda política”, realitzada exclusivament “per crear un clima favorable” als Jocs en general i a l’anunci de celebració de la consulta en particular. “Al matí van fer públics els resultats de l’enquesta i aquella mateixa tarda van anunciar la consulta”, així que la primera va servir per escalfar l’ambient, argumenta una de les portaveus de la plataforma, Helena Guillén. Ja entrant en la consulta, també expressa dubtes. “Sempre és benvinguda una consulta, però falta part del territori afectat, sobretot el Berguedà i el Ripollès, i precisament comarques on hi ha bastants veus crítiques”. Així, dedueixen, la delimitació del territori on se celebrarà la consulta és “una estratègia” per aconseguir resultat favorable.  
D’altra banda, apunten a la “precipitació” pel que fa a les dates: anunciar-la amb tres mesos d’antelació dona poc marge per debatre, quan “falta moltíssima informació, no sols a la ciutadania, sinó als regidors, alcaldes... ningú no té el projecte”. Així que “benvinguda la consulta, però no trobem que es faci en les condicions òptimes”. 
La plataforma, no obstant això, creu que serà una oportunitat per aprofundir en el debat “de quin model econòmic, social, volem al Pirineu”. 
A la mateixa enquesta celebrada, a la qual donen “molt poca validesa”, les preguntes eren “poc clares i amb judicis de valor, com ara marcar com a positiu l’increment del turisme, quan precisament pensem que al territori la dependència del turisme ja és més elevada que a la resta de Catalunya i no té res de positiu”. Això deixant de banda que “un bon percentatge dels enquestats no tenia coneixement d’aquests Jocs” o no sabia “quines són les prioritats i necessitats del Pirineu”. 
Stop JJOO continuarà amb les accions informatives i, a la vegada, plantejarà “un acte més gran d’oposició”. Està per definir, però serà “un acte de participació” al Pirineu. 

Diputació de lleida
Des de l’òptica contrària, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, va refermar el compromís de l’ens amb la candidatura tal com el Govern l’està articulant, amb “respecte” a l’entorn pirinenc i “complicitat” dels territoris implicats. Segons Talarn, al segle XXI uns Jocs han de ser més respectuosos amb l’entorn  i han d’ajudar a millorar aquells equipaments que tinguin garantit un servei públic més enllà dels Jocs.

 

 

 

Stop
JJOO
propaganda
enquesta
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic