Diari digital d'Andorra Bondia
Vanessa Mendoza va presentar les conclusions de la campanya ‘No i punt’.
Vanessa Mendoza va presentar les conclusions de la campanya ‘No i punt’.

Stop Violències aposta per “serveis formats” per atendre les víctimes


Escrit per: 
M.P.A / FOTO: J.G.

La necessitat de comptar amb “uns serveis especialitzats i formats en l’atenció a les víctimes de violència de gènere, a l’hospital, a la policia, a la batllia les 24 hores al dia i els 365 dies de l’any”. Aquesta és una de les recomanacions que es desprenen de la campanya No i punt. Respecta’ns la festa de totes.

La seva responsable i presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza, va fer ahir un balanç d’aquesta campanya que s’inclou dintre el programa d’oci nocturn lliure de violències de gènere. “Hem vist de tot, però aquesta no era una campanya de nombres”, va afirmar. Després de la participació en cinc festes del país, el carnaval d’Encamp, el Roser d’Ordino i la Massana, i les festes majors de Sant Julià i Sornàs, han observat tota una sèrie de comportaments agressius envers les noies i també cap a l’equip de voluntaris que formaven part del projecte. “Ens vam acabar fent càrrec dels punts lila i vam patir insults i agressions”, va subratllar.
De fet, una de les conclusions del projecte és que hi ha violència sexual, física i verbal, conductes depredadores de grups de nois i també “que hi ha una alta acceptació de la cultura de la violació”. Una cultura que, segons Mendoza, culpabilitza la víctima i tendeix a fer “dolces” les agressions sexuals per part dels homes.
La presidenta d’Stop Violències també va denunciar l’excés del consum d’alcohol entre els menors, quan de fet està prohibida la seva venda en aquestes franges d’edat, i un comportament permissiu “i covard” de la policia que en moltes ocasions “no baixen dels cotxes o miren cap a un altre costat”, segons va denunciar.
El projecte tenia entre els seus objectius observar com es desenvolupaven aquestes festes i després de l’experiència viscuda, la responsable del projecte va fer una sèrie de recomanacions que passen sobretot per promoure campanyes de sensibilització sobre la violència envers les dones durant tot l’any i una educació sexual integral.
Mendoza també va apuntar que cal tenir cura dels espais per evitar les agressions. En aquest sentit va afirmar que en moltes ocasions no hi ha una bona il·luminació nocturna dels carrers. Tampoc hi havia en algunes de les festes lavabos i això obligava moltes vegades que les noies s’apartessin del lloc on es desenvolupava la festa oficial per anar-se’n als aparcaments o descampats, uns indrets més desprotegits.
D’altra banda, la presidenta d’Stop Violències també va comentar algunes de les respostes a una enquesta que van passar a 476 alumnes de segona ensenyança de dues escoles andorranes, una d’Encamp i l’altra d’Ordino. “Tenim una agressivitat massa justificada” que es percep ja en aquests adolescents. Segons Mendoza, dues noies de cada classe de 20 alumnes havien patit algun tipus d’agressió sexual. A més, les noies consideraven aquest comportament fruit dels trastorns psicològics dels agressors. I entre els nois es justificava l’agressió com una demostració de poder i de superioritat.

Stop Violències
violència de gènere
serveis especialitzats

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Sobta que el Bondia se sumi a donar espai a aquesta associació unipersonal, que l’unic que busca és crispar. Per aolucionar el problema de la viloencia entre gèneres ja tenim amb el Ministeri.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte