Diari digital d'Andorra Bondia
La presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, durant la intervenció davant de la Cedaw.
La presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, durant la intervenció davant de la Cedaw.

Stop Violències denuncia davant de l’ONU la prohibició de l’avortament


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: NNUU

Stop Violències va denunciar ahir a la seu de Nacions Unides la vulneració dels drets de les dones que s’exerceix al Principat. En una intervenció davant de la Comissió per a l’eliminació de la discriminació vers les dones (Cedaw en les sigles en anglès), l’entitat va posar especial èmfasi en la prohibició de drets fonamentals com l’avortament. D’aquesta manera, la presidenta de l’associació, Vanessa Mendoza Cortés, va lamentar que encara avui no hi ha separació entre Església i Estat, ja que els representants polítics s’escuden darrere de la figura del bisbe d’Urgell i copríncep per renunciar a la legalització de la interrupció voluntària de l’embaràs. “Se’ns diu que el bisbe renunciarà i que hi haurà una crisi política”, va exposar.
La presidenta de l’entitat va desgranar en el parlament les conseqüències que té aquest fet sobre les dones sense recursos o les víctimes d’una violació. També es va referir al servei de suport a les dones que volen interrompre l’embaràs a l’estranger que posarà en marxa el Govern assenyalant que “la realitat és que ja avortem a fora però ho volem fer a casa”. També va expressar la seva estupefacció davant les declaracions del cap de Govern, que va anunciar la voluntat de parlar amb dones que volguessin avortar perquè oferissin els fills en adopció, un fet que va qualificar de “violència institucional”. Stop Violències també destaca que algunes lleis estan en conflicte amb la Cedaw, com ara la penalització de l’avortament; la llei de reproducció humana assistida, que no prohibeix la inscripció a Andorra de nadons comprats a través de la maternitat subrogada a països estrangers; o el fet que la indemnització per acomiadament s’hagi reduït sense excepcions en cas que una dona estigui embarassada, de baixa laboral per maternitat o en període de lactància, segons recull l’informe alternatiu que l’entitat ha elaborat per a la Cedaw.
En la intervenció, Mendoza també va posar en relleu que no hi ha una especialització dels serveis públics, com la policia,  l’hospital o la justícia, en violències vers les dones. És per això que va lamentar que “les dones i  els nostres drets no són una prioritat per al Govern”. Altres aspectes reclamats des d’Stop Violències són un pla nacional de sensibilització, actuació i prevenció de les violències masclistes i posar remei a la situació que viu l’equip d’Igualtat, que tot i que és bo està saturat.

Stop Violències
denuncia
davant
l’ONU
prohibició
l’avortament

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Aquesta senyora i els 7 afiliats de lmseva associació haurien d’entendre el que vol dir democracia i que vol dir estabilitat institucional. Tenim una solució que malgrat tot ens funciona a tots menys al Pere Lopez, rosa Gili i la senyora aquesta. Pareu ja

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte