Diari digital d'Andorra Bondia
Concentració organitzada per Stop Violències el 25 de novembre passat.
Concentració organitzada per Stop Violències el 25 de novembre passat.

Stop Violències vol mesures efectives per acabar amb la desigualtat laboral


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: Jonathan Gil

L’associació Stop Violències exigeix “mesures reals i efectives” per acabar amb la desigualtat laboral i que no siguin les empreses les que “voluntàriament” decideixen ser igualitàries, i per això se les premiï. Aquesta és una de les reivindicacions que recull el manifest publicat a les xarxes per començar a escalfar motors de cara al Dia internacional de la dona treballadora, que tindrà lloc el pròxim 8 de març. L’associació va convocar ahir una “manifestació feminista” per aquest dia a les 20.30 hores a la plaça de les Arcades, a Andorra la Vella.
El manifest també exigeix que es facin inspeccions laborals “per vetllar que totes les dones tinguem condicions dignes de treball”. En aquest sentit, s’exigeix que els drets laborals i el dret a denunciar “deixi de ser un privilegi de residents i nacionals”. Igualment, es demana que Andorra sigui membre de l’Organització Internacional del Treball i que signi i ratifiqui l’article 139 d’aquesta organització, que regula el treball domèstic i de cures. A més, denuncia “una triple discriminació amb treballs que poden fregar l’esclavitud”, amb un sou menor i pitjors condicions laborals de les dones “temporeres i migrades des d’Amèrica Llatina”.
Stop Violències constata que la feina que realitzen les dones representa “el 70% del treball no qualificat”, ja que treballen prop de quatre vegades més a temps parcial que els homes, la qual cosa representa “salaris més baixos, més precarietat i més risc d’exclusió social”. Una altra de les demandes que inclou el document és que “la pensió de viudetat sigui vitalícia i independent de l’edat”. Segons es recorda, el 2008 “ens van prendre el dret” a una pensió vitalícia de viudetat si la parella mor abans dels 55 anys, de manera que en reduir-la a cinc anys de prestació, s’ha precaritzat i s’ha posat “en risc d’exclusió social i de pobresa” a les vídues.
L’associació Stop Violències també recull en el document la necessitat de “lleis específiques d’assetjament i violències sexuals a la feina” que protegeixin la dona i facilitin vies efectives per denunciar. D’altra banda, es demana que el Principat implementi el Conveni d’Istanbul per tenir “protecció i serveis específics”, perquè “no volem ser valentes, volem estar tranquil·les a casa i a les nostres vides”. L’any passat es van fer gairebé 500 actuacions policials, es constata, per “desavinences en la parella en l’àmbit de la llar”, la qual cosa representa només el 5% de la realitat, ja que la majoria d’agressions es donen a casa o amb coneguts. Per aquest motiu, es fa la petició que les dades estiguin segregades.
El manifest finalitza amb la reclamació que siguin reconeguts els drets sexuals i reproductius de les dones, que les tècniques de reproducció assistida per ser mares se subvencionin, que les baixes de maternitat siguin “dignes i respectuoses” i que es despenalitzi l’avortament.

Stop Violències
mesures
efectives
acabar
desigualtat
laboral
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic