Diari digital d'Andorra Bondia
Les treballadores, a las portes del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, en acabar la reunió, a primera hora de la tarda.
Les treballadores, a las portes del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, en acabar la reunió, a primera hora de la tarda.

SUMAR vol abandonar l’Alt Urgell un any després d’assumir el servei


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: Sindicat SAD

Un any després d'assumir el servei d'atenció domiciliària, l'empresa SUMAR ha comunicat al Consell Comarcal que vol abandonar l'Alt Urgell, renunciant així a l'any de pròrroga contemplat en l'encomanda de gestió. Així els ho han comunicat a les treballadores en una reunió amb la presidenta del CCAU, Josefina Lladós, i altres representants de l'ens, entre les quals la coordinadora de Serveis Socials, Dolors Farràs. "El Consell vol prioritzar continuar amb SUMAR", puntualitzava Lladós en declaracions al BonDia, "i per això hem volgut conèixer parer directe de les treballadores". Entenen "que hi ha camí per recórrer a nivell coordinació i comunicació, i a això dedicarem els esforços les setmanes vinents", hi afegia.

De la trobada, les treballadores afectades han sortit amb la sensació, asseguraven, d'haver estat "pressionades", atès que el plantejament que els hauria traslladat la presidenta és que, de no aconseguir que es quedi SUMAR (una societat de capital públic on el Consell Comarcal va comprar una participació, amb la qual sempre havien airejat que es tracta d'un mitjà de "gestió pròpia"), s'hauria de treure a concurs novament el servei i lliurar-lo a una empresa privada. El cent per cent, hauria especificat Lladós, en el que les treballadores van interpretar com una subtil amenaça respecte de la treballadora que sí havia estat incorporada a la plantilla del CCAU. De la reunió, les treballadores han conclòs que se'ls estava exposant que és el soroll que han fet per la defensa de les seves condicions laborals l'argument que faria que l'empresa volgués abandonar. En particular, denuncien, pel que fa a la portaveu del Sindicat SAD, que hauria estat una "línia vermella" per a l'empresa i no va acceptar incorporar-la. El CCAU aleshores l'hauria assumit. "Amb bones paraules, però ens han vingut a dir que hem d'estar callades", expliquen, per la reunió d'aquesta tarda.

Les treballadores asseguren que és la seva combativitat el que està darrere de la renúncia de l'empresa. Això i cap motivació econòmica perquè, insisteixen, a 29 euros l'hora que paga el Consell, "és el SAD més car de Catalunya". Un aspecte, reblen, del que Lladós hauria llençat pilotes fora i recordat que va ser el seu predecessor, Martí Riera (amb qui es van repartir la legislatura), qui va signar el plec de condicions.

Aquí, respon Lladós, "entrem en el perillós i subjectiu món de les interpretacions; ja ho hem vist, que algunes d'elles han fet una lectura que no és la que nosaltres hem transmès". Hi ha afegit que "evidentment que tot treballador ha de defensar sempre allò que creu que li pertoca, i per això hi ha d'haver bona relació comunicativa i bona predisposició a l'entesa".

Les treballadores, que han sortit molt preocupades de la trobada, han llançat també dards contra l'alcalde de la Seu, Joan Barrera, amb qui estan esperant des de fa temps una reunió i per qui es consideren "traïdes".

sumar
Alt
Urgell
abandonar

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte