Diari digital d'Andorra Bondia
L’acte d’inauguració del 71è Congrés de la Cihapr al Centre de Congressos de la capital.
L’acte d’inauguració del 71è Congrés de la Cihapr al Centre de Congressos de la capital.

Suñé reivindica la llarga tradició institucional davant la Cihapr


Escrit per: 
M.S.

La síndica general, Roser Suñé, va reivindicar ahir “la llarga tradició institucional” del país en l’acte d’obertura del 71è Congres de la Comissió Internacional per a l’Estudi de la Història de les Assemblees Parlamentàries i Representatives (Cihapr), que té lloc al país fins demà i que aplega una setantena d’historiadors i acadèmics de diferents països fins dijous.
Així, Suñé, que va remarcar que “moltes de les incerteses a les quals ens enfrontem no són pas més complexes que aquelles que van haver de superar, des de temps immemorials, els homes i les dones que ens han precedit”, va destacar –en relació amb la perdurabilitat del Consell General– “la capacitat que ha tingut de perviure al llarg de la història amb unes estructures similars, obrint sempre la participació als ciutadans”. A la vegada, la síndica va assegurar que “ens hauríem de sentir orgullosos i defensar com a part de la nostra més genuïna identitat” tota aquesta llarga tradició institucional i tant de pau com d’entesa.
Precisament, el president de la Cihapr, comissió fundada el 1936 amb l’objectiu d’estudiar les assemblees representatives i parlamentàries en un moment on curiosament el context era més d’una “tendència antiparlamentària”, Joseba Agirreazkuenaga, va voler també destacar la “singularitat” del cas andorrà ja que de totes les assembles representatives documentades a banda i banda del Pirineu “el Parlament andorrà ha estat l’únic que ha sobreviscut amb continuïtat”. En aquest sentit, Agirreazkuenaga, que va incidir en el fet que en una mateixa “cadena de muntanyes les experiències hagin estat múltiples”, va recordar que al Pirineu basc hi va haver “assembles representatives fins al 1877 tot i que es van dissoldre igual com també algunes franceses de les quals no en queda res”.
La celebració del Congrés de la Cihapr al Principat, que segons va precisar Agirreazkuenaga ja es va plantejar com a possibilitat el 2003 durant el Congrés de Barcelona, s’emmarca en els actes commemoratius dels 600 anys del Consell de la Terra, l’òrgan que ha acabat evolucionant fins a l’actual Consell General. Amb tot, i com va apuntar el president de la Cihapr, es commemoren els “600 anys del reconeixement del Consell de la Terra, fet que no vol dir que amb anterioritat pogués funcionar alguna estructura similar”. De fet, en una de les ponències d’ahir a la tarda mateix, l’historiador alturgellenc Carles Gascon va detallar els antecedents medievals del parlamentarisme andorrà entre els segles XII i XV.
L’exsecretari general dels serveis del copríncep episcopal Joan Massa va ser l’encarregat de pronunciar la ponència inaugural del congrés, una xerrada en la qual va repassar les fites més significatives de l’evolució d’aquella primera assemblea representativa d’Andorra fins a convertir-se en l’actual parlament democràtic. Així Massa, arrencant des del privilegi concedit pel bisbe Francesc de Tovia als prohoms de les valls d’Andorra per poder escollir els seus representants per reunir-se i tractar dels assumptes que els concernien del 1419, va explicar als assistents el recollit al Manual Digest i al Politar, la Nova Reforma del 1866 i “l’intens” darrer quart del segle XX.

Suñé
reivindica
llarga
tradició
institucional
Cihapr

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte