Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra Sílvia Calvó i el cap de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, van presentar la llei al sector, ahir.
La ministra Sílvia Calvó i el cap de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, van presentar la llei al sector, ahir.

Tallar la llum sense un informe dels serveis socials estarà prohibit per llei


Escrit per: 
Mireia Suero

El projecte de llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic estableix la prohibició de tallar el subministrament elèctric sense un informe del ministeri d’Afers Socials. Segons va assegurar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, gràcies a la bona predisposició de FEDA i les mútues, fins avui mai s’ha arribat a tallar la llum sense intercanviar informació amb el Govern. Ara, però, se li dona cobertura legal per evitar aquestes situacions de precarietat energètica. El text també recull la possibilitat de prohibir en certs indrets l’ús de determinades fonts d’energia quan puguin afectar la salut de les persones i el medi, i sempre que l’usuari disposi d’una energia ambientalment més correcta, però a preu competitiu. 
La llei té per objectiu fer un pas “decidit” cap a un nou model energètic, menys dependent de l’exterior i més sostenible. Un element destacat és que permet l’autoconsum d’energia elèctrica, fet que no era possible fins ara. Així, un privat que tingui en un edifici plaques solars fotovoltaiques en podrà gaudir i l’excedent el podrà injectar a la xarxa mitjançant una tarifa pública. A banda, per tal de fomentar les energies renovables, es permet la producció d’energia elèctrica de fonts d’origen renovable per a potències de fins a 500 kW i la cogeneració per als propietaris individuals i les comunitats de propietaris, i les empreses de serveis energètics podran distribuir i vendre calor per potències de fins a 1.000 kW a partir d’energies renovables o baixes en carboni. També s’introdueixen canvis a la Llei del sòl perquè els terrenys privats es puguin dedicar a la producció d’energies renovables, amb l’acord del Comú i en el marc de la planificació nacional de l’energia. A banda, es crea el certificat d’energia 100% renovable, que permetrà diferenciar els productes o empreses més sostenibles.

Administració
El projecte de llei, que ahir va ser presentat al sector, determina diverses mesures que haurà de dur a terme l’administració, i fer que desenvolupi un “rol exemplar”. En concret, haurà de fer auditories energètiques a tots els edificis abans del 2025 i impulsar les renovacions que siguin necessàries; substituir els equips de producció d’energia al final de la seva vida útil per altres que tinguin una alta eficiència energètica i utilitzin energies renovables; implementar sistemes d’enllumenat públic de baix consum; renovar les flotes de vehicles segons els criteris de sostenibilitat; introduir el criteri d’eficiència energètica en tots les contractacions públiques; i desenvolupar accions de sensibilització vers la societat.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat va explicar que el projecte de llei descansa sobre quatre pilars. Un d’aquests pilars és el creixement econòmic, ja que les mesures previstes contribuiran a generar un nou sector econòmic, el de l’àmbit de l’energia. També afavoreix la informació i protecció de l’usuari i, gràcies a això, el ciutadà podrà consumir menys i millor, va remarcar Calvó. A l’últim, hi ha la sostenibilitat (ja que la producció local es vol que provingui d’energies renovables i no pas fòssils) i la sobirania energètica (el projecte de llei ha de contribuir a afavorir la producció energètica al país i reduir d’aquesta manera la dependència de l’exterior). 
En concret, l’objectiu que fixa la llei és que el 2030 es pugui produir al país un terç de l’energia que es consumeix i que el 2050 aquesta producció ja arribi a la meitat del consum. A més, es pretén reduir a la meitat les emissions derivades del transport intern.

Els edificis de nova planta hauran de tenir un consum d’energia quasi nul a partir del 2020
El projecte de llei també preveu un seguit de mesures que afecten l’edificació i que persegueixen assegurar l’eficiència energètica en aquest àmbit. El text estableix que a partir del 2020 els edificis de nova planta pels quals se sol·liciti una llicència d’obres hauran de tenir un consum d’energia quasi nul. A més, les reformes o rehabilitacions dels habitatges ja existents hauran de complir uns requisits d’eficiència energètica que es fixaran a través d’un reglament. 
També es posarà en marxa l’etiqueta energètica en l’edificació, que donarà informació a l’usuari sobre el consum i prestacions energètiques dels béns que obtingui. En l’habitatge, l’etiqueta serà obligatòria en operacions de compra-venda a partir del 2020. També en la venda de vehicles s’haurà d’informar dels consums, les emissions, i del cost anual de la taxa sobre la tinença. I quant als electrodomèstics, hauran de portar la informació del consum d’energia.

Plans de mobilitat a les empreses més grans

Les empreses i entitats públiques de més de cent treballadors hauran de desenvolupar plans de mobilitat sostenible per als desplaçaments dels seus empleats. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat va exposar que això caldrà desenvolupar-ho per reglament i va apuntar que aquestes facilitats que haurien d’oferir les empreses podrien passar per mesures senzilles com impulsar una intranet per facilitar que els treballadors puguin compartir cotxe, afavorir la mobilitat en bicicleta, o analitzar altres opcions en funció de l’indret on s’ubiqui l’empresa i la tipologia de treballadors que tingui. També es planteja que com a màxim en els dos propers anys tots els mitjans de transport públic operin amb una targeta d’abonament única i un bitllet únic.

tallar
llum
sense
serveis
socials

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte