Diari digital d'Andorra Bondia
Vehicles a l’abocador del Maià, abans de l’arribada de la neu.
Vehicles a l’abocador del Maià, abans de l’arribada de la neu.

Tanca l’abocador del Maià per la neu i podria reobrir en funció de la climatologia


Escrit per: 
Agències / Foto: Comú d'Encamp

Les primeres nevades que s'han registrat al país han obligat aquest dimarts al comú d'Encamp a tancar l'abocador del pic del Maià, el principal equipament de referència per abocar terres després del tancament definitiu del de Beixalís. Així ho ha comunicat la cònsol major d'Encamp, Laura Mas, durant la celebració de la reunió de cònsols que ha tingut lloc aquest matí al comú d'Ordino. Tot i això, segons ha explicat posteriorment la cònsol major de la Massana, Olga Molné, l'abocador es podrà reobrir "si la climatologia ho permet", malgrat que "si a partir d'ara continua nevant cada dia" pot ser que el tancament s'allargui durant tot l'hivern.

Davant d'aquesta situació, Molné ha posat en relleu que "els comuns estem buscant solucions" i, per tant, es continua en la recerca de centres intermedis tenint en compte que actualment hi ha moltes obres en marxa. En el cas d'Ordino, el cònsol major, Josep Àngel Mortés, ha dit que "tenim llocs identificats", tot i que això "no vol dir que acabin sent efectius" perquè "estem en una zona d'alta muntanya i ens podem trobar amb problemes com l'abocador del Maià".

Paral·lelament, Mortés i Molné han recordat que també es disposa de l'abocador de Sant Julià de Lòria per abocar les runes més immediates, ja que la voluntat de les corporacions és trobar solucions a curt termini per no haver d'aturar les construccions que actualment es troben en marxa. Lligat a aquest aspecte, ambdós mandataris han informat que s'ha parlat amb l'Associació de Contractistes d'Obres d'Andorra (Acoda) per acordar una "programació" dels desmunts i, en funció de les possibilitats, "endarrerir" o "escalar" algunes obres previstes que encara no hagin començat. "En algun cas potser començaran les construccions passat l'hivern", ha dit Mortés, afegint que "l'objectiu és que no hagin de parar cap treball".

Neteja dels boscos per aprofitar la biomassa

Els comuns han fet un nou pas endavant per aprofitar la biomassa forestal dels boscos de tot el territori. Així, tal com ja es va anunciar en la darrera reunió de cònsols, s'ha encarregat un estudi per determinar quines zones són les més aprofitables per tal d'utilitzar la fusta que es reculli per fabricar estelles i, posteriorment, fer-la servir per a les calderes de biomassa del país. Tampoc es descarta vendre-la a particulars.

Així, Molné ha declarat que ara es demanarà al tècnic que s'ha contractat que faci aquest estudi i elabori un plec de bases per treure un concurs públic per a la neteja dels boscos. En aquest sentit, Mortés ha apuntat que la idea és que aquest concurs públic vegi la llum al llarg del primer semestre del 2023, ja que la part més important del projecte "és la neteja dels boscos" per tal de prevenir incendis i contribuir a la sostenibilitat.

L'estudi serà, per tant, el que determinarà "quines zones, quins boscos i quina quantitat" de fusta es podrà recollir, i també s'establirà una llista de prioritats en funció d'aquells trams en els quals sigui necessària una actuació més immediata. "Necessitem aquesta estella perquè ara tota ve de fora d'Andorra i tenint-ne als nostres boscos val més que l'aprofitem", ha afegit Mortés.

Compareixença dels membres del Tribunal d'Arbitratge

Al llarg de la reunió de cònsols també hi han pres part el president i el secretari general del Tribunal d'Arbitratge d'Andorra (TAPA) per explicar el funcionament de l'organisme com a eina alternativa a la resolució de conflictes. En aquest sentit, Molné ha dit que la idea és incorporar aquest mecanisme en els processos de l'administració comunal, sempre que no siguin penals.

D'aquesta manera, les corporacions podran recórrer al TAPA en qualsevol procés per tal d'agilitzar-lo i, així, contribuiran també a descarregar feina a l'administració de Justícia, ja que, normalment, els resultats d'un procés per la via regular poden trigar entre 3 i 4 anys, mentre que mitjançant el TAPA aquests terminis baixen fins als 6 o 8 mesos. "És una porta que se'ns obre i l'explorarem", ha apuntat Mortés.

Altres acords de la reunió de cònsols

D'altra banda, la reunió també ha servit per acordar la renovació de la subvenció al projecte d'Unicef 'Parròquies amigues de la infància'. Es tracta del segon any que els comuns participen en aquesta iniciativa i, per això, s'ha decidit l'aportació de 3.500 euros.

També s'ha parlat del Congrés de neu, que cada vegada que se celebra varia d'ubicació i enguany la parròquia escollida és Encamp. En aquest cas, els comuns també faran una aportació econòmica de 12.000 euros cadascun, mentre que la resta de despesa econòmica l'assumirà el ministeri de Turisme.

Un altre dels punts tractats ha estat el referent al canvi d'ubicació de les oficines del Carnet Jove, que passaran del Centre cultural la Llacuna d'Andorra la Vella a l'edifici de les columnes en un local situat a la planta baixa que té "més visibilitat", ha indicat Mortés.

Com a darrer punt, s'ha fet un seguiment de la llei dels agents de circulació, un text que segueix el seu tràmit parlamentari que s'ha treballat conjuntament amb els grups del Consell General. "Està avançant ràpidament i pràcticament no hi haurà esmenes" i, per tant, "serà una de les lleis que quedarà aprovada abans de finals d'any", ha puntualitzat el cònsol d'Ordino.

Finalment, un últim punt que "ha ocupat molta estona" ha estat el relatiu a la llei de protocol i cerimonial, que fixa, entre d'altres, el reglament intern de protocol de cada comú, com s'han de posar les banderes, com s'ha d'anar vestit al consell de comú, i si cal portar les medalles o insígnies. "Hem estat veient el redactat i després cada comú l'adaptarà a la seva casuística", ha conclòs Molné.

abocador
Maià
neu
climatologia
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic