Diari digital d'Andorra Bondia
Xavier Espot i Joan Martínez Benazet en la roda de premsa d’aquesta tarda.
Xavier Espot i Joan Martínez Benazet en la roda de premsa d’aquesta tarda.

Tancat l’oci nocturn i la mascareta torna a ser obligatòria a l’exterior


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

L’explosió de casos de Covid-19 que s’ha viscut els darrers dies al país ha obligat el Govern a actuar. En un consell de ministres extraordinari celebrat avui s'ha “constatat la preocupació davant el repunt de contagis” i s'ha decidit adoptar restriccions per “revertir la tendència” i “encarar el Nadal i la temporada d’hivern amb totes les garanties”. El pas enrere més important l’haurà de fer l’oci nocturn, que torna a quedar tancat temporalment. A més, es recupera l’obligatorietat de portar la mascareta en espais exteriors urbans i es redueixen aforaments en esdeveniments esportius i culturals. “A ningú li agrada haver de fer marxa enrere, però la nostra responsabilitat és fer-ho perquè ho considerem absolutament necessari”, ha afirmat el cap de Govern, Xavier Espot, que ha comparegut al costat del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i que ha insistit que les restriccions són “per protegir la salut dels ciutadans”. Així, ha assegurat que les mesures “responen a un criteri de prudència i equilibri”, que “ens entristeix” haver d’adoptar-les i que no responen “a un caprici, ni a una voluntat de complicar la vida de la gent o perjudicar activitats econòmiques”.

Segons ha admès el mateix cap de Govern, la decisió més “dràstica” s’ha adoptat amb l’oci nocturn, que es veu obligat a suspendre completament la seva activitat. “No hem constatat una punta de contagis o un brot específic”, ha detallat, però sí que es considera que és una activitat “on no només hi ha un risc de propagació més elevat, sinó que també és molt difícil que a altes hores de la nit es mantinguin les distàncies i els controls són difícils, tant per a les autoritats com per als responsables dels establiments”. Davant d’aquesta situació, es reactivarà la possibilitat d’acollir-se a suspensions temporals de contractes laborals i reduccions de jornades, a més de les ajudes per fer front als lloguers.

D’altra banda, l’ús de la mascareta torna a ser obligatori per als majors de 6 anys tant en espais interiors com a l’exterior sempre que sigui zona urbana (no caldrà, per exemple, per anar a la muntanya). Igualment el Govern demana reduir la interacció social i les trobades amb amics i familiars queden limitades a un màxim de 6 persones a l’interior i de 10 a l’exterior. A més, s’insisteix que les relacions siguin només amb els grups bombolla i que es faci ús dels tests ràpids d’antigen. 

Als bars i restaurants cal certificat Covid per accedir-hi, les taules han de ser de com a màxim 6 comensals a l’interior i de 10 a l’exterior (excepte si és nucli convivent). Es retorna a l’obligatorietat de separar les taules per 1,5 metres de distància i en les celebracions hi pot haver un màxim de 30 comensals a l’interior i 50 a l’exterior distribuïts en taules de 6 o 10 persones segons el cas i amb l’obligatorietat de fer-se un test d’antigen per part de tots els participants.

A les escoles, on el virus s’ha propagat de manera important en tractar-se d’espais amb població majoritàriament no vacunada, s’anul·len les sortides i activitats a fora, es retorna als grups bombolla reduïts, en cas que hi hagi 3 positius en una classe de primera o segona ensenyança, batxillerat o FP s’ha d’aïllar tota l’aula, un aïllament que en el cas de maternal s’aplica amb només un sol positiu. En el transport escolar la mascareta és obligatòria i les activitats extraescolars queden limitades a grups de màxim 15 persones en infants de fins a 6 anys i de fins a 20 persones quan els participants tenen entre 7 i 16 anys.

Als centres sociosanitaris les activitats en grup han de tenir un màxim de 6 persones i s’anul·len les activitats dels usuaris fora dels centres de dia.

A la feina es prescriu el teletreball sempre que sigui possible, la mascareta és obligatòria en tot moment, s’han de prioritzar les reunions telemàtiques i les presencials no poden superar les 6 persones (només en queden exclosos casos concrets com ara reunions de caràcter institucional, notarial o judicial, per exemple).

D’altra banda, tal com van demanar des d’Ski Andorra, caldrà el certificat Covid per accedir a les estacions d’esquí.

Esport i aforaments
En els esdeveniments esportius cal accedir amb certificat Covid i l’aforament és del 50% en interiors i 70% a l’exterior. Els esportistes professionals i semiprofessionals, els del programa ARA i les seleccions nacionals en categories cadet, juvenil i sènior hauran d’entrenar en grups de com a molt 15 persones a l’interior i de 20 a l’exterior.

Tal com ja s’havia anunciat, als gimnasos es manté l’accés amb certificat Covid, però l’aforament queda reduït al 50% a l’interior i al 70% a l’exterior. A les classes dirigides només hi pot haver un màxim de 6 persones a l’interior i 10 a l’exterior. En tot cas, es poden ajuntar més d’un grup si es manté una distància de 4 metres entre ells.

El Govern també ha recuperat restriccions d’aforament en altres àmbits. Els esdeveniments i activitats culturals (cinemes, museus o biblioteques) queden limitades a un 50% d’aforament si són interiors i a un 70% a l’exterior, a més de requerir passaport Covid per accedir-hi. Els centres termals i balnearis només poden omplir el 50% d’aforament i també cal passaport Covid. En fires i mercats, com per exemple el Poblet de Nadal de la capital, ha concretat Espot, no es pot superar el 70% d’aforament i cal control amb certificat Covid. Als tanatoris i sales de vetlla es limiten les agrupacions de persones a un màxim de 6 a l’interior i 10 a l’exterior, i a les misses no hi pot haver més d’un 50% d’aforament.

D’altra banda, les sales de jocs recreatius i d’atzar també tenen aforament limitat al 50% i obligatorietat de demanar passaport Covid. En el cas dels parcs infantils interiors, l’aforament és del 50%, els infants a partir de 6 anys han de portar mascareta i els adults han de presentar el certificat sanitari que acrediti que estan vacunats, que han passat la Covid en un termini màxim de 6 mesos o que tenen un resultat negatiu en una prova diagnòstica. El transport públic rebaixa l’aforament fins al 70% i en els comerços només hi pot haver una persona cada 4 metres quadrats.

Totes les mesures estan en vigor des d'aquesta mitjanit i la previsió és que s’allarguin durant 15 dies per mirar de rebaixar la incidència de la pandèmia. Per aconseguir-ho Espot i Benazet han fet una crida a la “prudència i la corresponsabilitat” ciutadana, han demanat “comprensió” i un “esforç ingent”, que han admès que segurament és “més complicat perquè ja havíem pogut tastar la llibertat”, però que és necessari perquè “no hi ha alternativa”. En aquest sentit han recordat, també, la importància que té a nivell econòmic la temporada d’hivern i les festes de Nadal. “És una època cabdal de l’any”, ha apuntat Espot, i ha remarcat que “si augmenta l’activitat econòmica hi ha protecció dels llocs de treball i del benestar social”. Igualment, ha augurat que si en 15 dies es reverteix la corba, es podran tornar a relaxar les mesures i fer vida “relativament normal”.

Proves gratuïtes i reforç de l’oficina Covid
Entre les mesures adoptades i tenint present la voluntat d’incrementar el rastreig i la detecció de casos, les proves de diagnòstic TMA i test d’antígens que es fan a l’stop lab de la plaça de Braus tornen a ser gratuïtes i s’hi pot acudir sense cita prèvia. També s’obrirà un stop lab al Pas de la Casa, i com es va avançar la setmana passada es repartiran dos test ràpids a tots els ciutadans de cara a les festes de Nadal. El Govern també ha decidit reforçar l’oficina Covid. Fins ara s’ha passat de 25 a 50 efectius i Espot ha anunciat que la secretaria d’Estat de Transformació Digital i Projectes Estratègics també es posa al servei del ministeri de Salut per reforçar l’oficina, tant pel que fa al rastreig com per intensificar els esforços per aconseguir que més població es vacuni. També s’incrementaran les inspeccions als establiments per comprovar que s’aplica correctament el control d’accés amb passaport Covid.

Andorra
covid
Covid-19
tancament
oci nocturn
mascaretes
Govern
Salut
mesures
restriccions
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic