Diari digital d'Andorra Bondia
Un apicultor mostra un quadre on les abelles dipositen la mel.
Un apicultor mostra un quadre on les abelles dipositen la mel.

Taula de treball per professionalitzar i acompanyar els apicultors


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: BonDia

El departament d’Agricultura i els apicultors del país treballen en la creació d’una taula de treball que ha de permetre “professionalitzar” i “acompanyar” els productors de mel del país. La proposta va néixer després de completar l’estudi sobre els possibles efectes del tractament contra la processionària sobre els apiaris i que va descartar que les fumigacions fossin la causa d’una elevada mortalitat d’abelles tant a la primavera del 2019 com a la del 2018.

Aprofitant la temporada 2019 de tractament contra la processionària i donant resposta al neguit que s’havia manifestat des del sector apícola, es va encarregar l’estudi a una consultora especialitzada. Es van seleccionar tres apiaris de tres explotacions diferents. De cada apiari es van elegir uns deu ruscs homogenis. El primer apiari estava situat dins de l’àrea de tractament de la processionària, el segon a una distància d’entre un i dos quilòmetres, i el tercer a cinc o més quilòmetres (és a dir, fora de l’abast de l’àrea de tractament). Amb l’estudi, es van avaluar per a cada apiari els ruscos que es trobaven en bon estat sanitari i en vigor, mesurant la superfície de cada un dels seus panells coberts per abelles adultes, cries, reserves de mel i de pol·len. “El resultat va demostrar que no hi havia diferències significatives a l’entorn de la viabilitat de les arnes que es pogués relacionar amb el tractament”, va explicar el director d’Agricultura, Josep Casals.

En canvi, sí que es va detectar que “hi havia problemes de maneig sanitari relacionat amb la gestió de les arnes, com la presència d’alguna malaltia que potser no s’estava tractant de la forma més adequada”, com la varroa, a més de “problemes de maneig”. En aquest segon cas, per exemple, es va detectar que en alguns ruscos “es veia que no hi havia prou alimentació per passar l’hivern”. 

A partir d’aquí es va decidir crear aquesta taula de treball tenint present que “la producció en el nostre entorn de muntanya, amb una climatologia freda, requereix certes habilitats que potser són diferents de les que s’empren en altres territoris”. “El que hem de fer és identificar una sèrie de punts en els quals tenim l’oportunitat de millorar i acompanyar els nostres apicultors per poder-se professionalitzar i produir productes de qualitat amb tota la seguretat”, va remarcar Casals, que assegura que fins ara no s’ha tornat a produir cap queixa pels possibles efectes del tractament o per una xifra de morts d’abelles que estigui fora del normal.

Intercanvis
Tot i que la crisi sanitària ha condicionat la feina, la voluntat és poder establir contacte amb França, sobretot en els territoris més propers, per poder oferir formacions. “Ja veurem si per via telemàtica o presencial”, admet Casals, si bé indica que el més important  seria poder compartir experiències amb apicultors de l’altre vessant dels Pirineus. Un contacte que dependrà de l’evolució de la pandèmia. 

La prioritat, però, és “la professionalització” i millorar coneixements “per evitar, en primer lloc, els problemes sanitaris que poden arribar a afectar tot el sector”. Després, també es vol incidir “en tot el que és el maneig per assegurar la viabilitat de les arnes per afavorir que puguin ser productives al màxim d’anys possible”.

taula de treball
professionalitzar
acompanyar
apicultors

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte