Diari digital d'Andorra Bondia
Hi ha més de 6.000 pisos buits al país.
Hi ha més de 6.000 pisos buits al país.

Taula d’habitatge amb hotelers per tractar l’allotjament dels temporers


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Des de fa un parell de setmanes els trobem cada dia pel carrer de bon matí amb la carpeta plena de currículums a les mans, caminant amunt i avall, la majoria són argentins a la recerca de treball i un lloc per viure, però també hi ha d’altres nacionalitats, com ara mexicans, colombians i peruans. I la patronal hotelera i els petits comerços i restaurants també expliquen que estan rebent enguany fins al triple d’aquests currículums per a la temporada d’hivern. Es tracta de gent que ja està aquí però n’hi ha molts més que encara han d’arribar les pròximes setmanes. D’altra banda, les xarxes socials bullen perquè aquestes persones necessiten allotjament i potser en troben però només per uns dies i compartit amb d’altres per uns preus que en la majoria dels casos fan feredat. Sobre aquesta problemàtica, ha parlat avui el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, i ha reconegut que tot i que la situació “ens preocupa”, “és difícil” trobar-hi una solució. 

Malgrat aquesta dificultat per trobar vies de resolució, avui mateix es va decidir convocar una reunió de la Comissió nacional de l’habitatge per tractar la problemàtica convidant, si cal, empresaris i la patronal del sector de l’hoteleria per veure quines solucions poden aportar “si no és per ara, sí de cara al futur” per evitar les tensions al mercat de lloguer i seguir insistint en “la sensibilització” pel que fa a la necessitat de la seva implicació perquè els treballadors de temporada tinguin un lloc on allotjar-se. Segons Filloy, s’ha donat una conjuntura específica aquest cop a causa dels treballadors de temporada amb el permís de treball per a l’estiu que també es quedaran ara durant l’hivern. I tot plegat ha portat a aquest col·lapse. 

“Som sensibles a la qüestió dels temporers”, ha assegurat el ministre, apel·lant a l’argumentació ja coneguda i recurrent: “Andorra ha estat sempre un país d’acollida i hem d’intentar donar les millors condicions a aquestes persones que venen a construir el país. No oblidem que el país que tenim avui és el que hem construït entre tots, els d’aquí i els que han vingut a treballar en el seu moment i ara.” 

Segons el ministre, i com ja s’ha dit, el que s’ha fet fins ara és sensibilitzar els empresaris perquè són ells els que es beneficien d’aquests llocs de treball que ocuparan els treballadors temporers. Es tracta d’un tema que de fet ja s’ha tractat en les reunions de la Comissió d’habitatge. Per aquest motiu, creu que són els empresaris els que han de trobar solucions habitacionals per a aquestes persones en la mesura que sigui possible “per evitar certes situacions que tots hem pogut veure a les xarxes socials”. 

Per un ‘post’ de facebook?
I precisament en relació amb les xarxes socials i sobre els preus abusius d’alguns lloguers de pisos i habitacions, el ministre ha remarcat que al Principat hi ha lliure mercat i que per això “el Govern no pot intervenir per un post de Facebook”. Per Filloy, cal tenir en compte que moltes d’aquestes persones arriben a Andorra sense saber si tindran feina i allotjament, el que suposa una dificultat més de gestió. “Es llancen a  l’aventura i hem d’estar atents”, però més enllà d’això al seu parer el marge de maniobra del Govern és poc. 

Preguntat sobre si la solució passa per compartir habitació i si es faran inspeccions per detectar possibles pisos pastera, el ministre ha respost que la llei de creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge ja preveia en una disposició addicional que s’encarregaria al Govern la informatització de les cèdules d’habitabilitat amb la finalitat de poder determinar quina és l’ocupació màxima d’un habitatge. En aquest sentit, ha recordat que fa unes setmanes ja es va licitar el programa informàtic i a partir d’ara s’incorporarà quina és la capacitat màxima que pot tenir cada habitatge en aquestes cèdules. “Llavors es podran determinar llindars de sobreocupació i a partir d’aquí prendre les mesures correctores que s’escaiguin, però fins ara era difícil de determinar vista l’ambigüitat de la normativa”, ha insistit. De tota manera, ha admès que “els criteris d’amuntegament” ja es poden establir, però la normativa no disposa actualment d’una eina suficientment clara per fer-ho, “tot i que quan hem constatat aquestes qüestions la policia i els serveis socials s’han desplaçat al lloc i han pres les mesures corresponents”, ha explicat.

Habitatge digne
I què és pel ministre un habitatge digne? Compartir pis, habitació o fins i tot llit amb un desconegut ho és? “Habitatge digne és el que respecti la dignitat de les persones”, ha respost. I encara ha afegit: “Cap persona per sobreviure s’ha de veure obligada a compartir una habitació o pis o lavabo”. Potser per això, ha declarat que “hem d’estar molt atents a respectar la dignitat de les persones”. Ara caldrà veure com es porta a terme tot plegat, perquè les circumstàncies actuals de moment no hi ajuden massa.

El PS vol que compareguin Gallardo i Rossell
El grup parlamentari socialdemòcrata demanarà la compareixença dels  ministres d’Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell. La voluntat dels socialdemòcrates és demanar explicacions sobre la situació que es viu al departament d’Immigració amb l’arribada dels treballadors temporers per a aquest hivern i les mesures amb què treballen els dos ministeris per poder recuperar la normalitat en aquest àmbit. 

Segons han informat avui en un comunicat, la petició es formularà en les pròximes reunions de les comissions legislatives d’Interior i d’Economia. Seran els consellers socialdemòcrates que són membres d’aquestes comissions els que presentaran la demanda al president de la respectiva comissió.

Taula d’habitatge
hotelers
allotjament
temporers

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Si no sou sensibles ni amb la població que tempoc troba on viure, com voleu que ens empassem que sou sensibles amb el tema dels temporers? Massa ocupats esteu pujant-vos l'IPC per pagar els vostres xalets!
Finalment veiem la veritable cara d'aquest Govern de pirates que tan sols miren pel seu benestar. Em dona escalfreds sentir-los parlar de dignitat, s'els hi hauria de caure la cara al terra de vergonya, però com la dignitat...no en tenen!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte