Diari digital d'Andorra Bondia
A partir de dilluns el teletreball serà obligatori per decret sempre que sigui possible, ha explicat Espot.
A partir de dilluns el teletreball serà obligatori per decret sempre que sigui possible, ha explicat Espot.

Teletreball obligatori si és possible i màxim dues persones als restaurants


Escrit per: 
M. P. / Foto: SFGA

El consell de ministres ha aprovat aquest dimecres a la tarda noves mesures per frenar els contagis de coronavirus tenint present que es considera que la situació epidemiològica és de “control fràgil” gràcies a les mesures aplicades fins ara i al “comportament de la ciutadania”. D’aquesta manera, a partir de dilluns es decreta el teletreball obligatori, excepte quan es faci indispensable el desplaçament físic o si no és possible treballar a distància, i a partir de dissabte es redueix a dues el nombre màxim de persones que poden compartir taula en un restaurant o participar en una trobada familiar o d’amics. Una limitació que només es pot evitar en cas que el nucli de convivència sigui més ampli. Les mesures estaran en vigor durant 15 dies i es confia que siguin prou efectives per acabar de “doblegar la corba” i rebaixar la taxa de reproducció per sota d’1, ja que ara està en 1,03.

“Ens trobem en una situació de control, però som sabedors de la fragilitat que presenta una festa privada o un acte social ho pot fer canviar”, ha apuntat el cap de Govern, Xavier Espot, que adduint a aquesta facilitat de canvi ha justificat que “creiem que calen noves mesures excepcionals per frenar els contagis i rebaixar la taxa de reproducció”. “Hem de baixar la taxa de reproducció. Hem d’estar sí o sí per sota d’1”, ha afirmat, si bé també ha volgut deixar clar que les mesures aplicades “disten molt de les que s’han pres als països veïns”. En aquest sentit ha assegurat que són mesures “ponderades, equilibrades i adequades a la situació de control fràgil” i que s’ha tingut present que “no perjudiquin excessivament l’economia, perquè si no perjudiquem la protecció dels llocs de treball i la capacitat adquisitiva dels ciutadans”. Per tant, ha tornat a apel·lar a la “solidaritat i al bon comportament” de la ciutadania per assolir els objectius fixats, entre els quals poder encarar una temporada d’hivern en les millors condicions possibles, recordant que el sector turístic representa un 40% de l’economia del país.

Entre les mesures, que d’entrada s’aplicaran durant 15 dies i que no deroguen les existents, Espot ha anunciat que a partir de dilluns serà obligatori el teletreball sempre que sigui possible. “És una mesura essencial per limitar la mobilitat de treballadors llevat que sigui absolutament imprescindible”, i ha entomat un mea culpa apuntant que fins i tot en temps de pandèmia “hem tingut una tendència excessiva a voler estar al lloc de treball”. El Govern, tal com ja va fer durant la primera onada, publicarà un llistat de totes les activitats que tindran l’obligació de treballar a distància, si bé no va poder concretar la quantitat de treballadors que implicava. Les empreses que inclompleixin s’enfroten a sancions d’entre 200 i 30.000 euros, segons preveu la Llei general de sanitat.

El cap de Govern ha admès que “caldria desenvolupar millor el teletreball” a nivell legislatiu, però ha instat al sentit comú a l’hora d’organitzar-se, si bé ha demanat a les empreses que facilitin les eines de treball als seus empleats. Amb tot, ha admès que atesa la situació es donarà “un marge d’adaptació i tolerància” i també ha deixat clar que es tindrà en compte si és una empresa gran o petita i els recursos de què disposa a l’hora d’avaluar si ha de complir amb l’obligació o no.

Interacció social

L’Executiu també ha decidit intervenir per restringir més encara les interaccions socials. D’aquesta manera, a partir de dissabte, a les taules dels restaurants tan sols s’hi podran agrupar dues persones, i aquest també serà el nombre màxim de persones que podran participar de trobades familiars o amb amics, sempre que el nucli de convivència no estigui format per més persones. D’aquesta manera s’elimina el topall màxim de cinc membres convivents. Igualment, les reunions de treball que no es pugui evitar celebrar-les de manera presencial també hauran de limitar-se a dos assistents.

Espot ha admès que “des de la perspectiva jurídica és delicat” fer el control de les reunions en espais privats, per la qual cosa ha apel·lat a la “responsabilitat i civisme dels ciutadans”. “La funció de la policia no és anar a casa dels ciutadans, però si s’ha decretat és perquè tenen un fonament sòlid i perquè està en joc la salut de les persones, i especialment la dels més vulnerables”, ha sentenciat.

Com a novetat, a partir de dissabte també es decreta la prohibició a les benzineres de vendre alcohol a partir de les 21 hores. Una mesura que “pensem que pot ser útil per evitar els botellons”, ha apuntat.

En el cas dels comerços no s’han previst mesures addicionals a les existents, però com que va reconèixer que s’han rebut queixes per establiments que no respectarien el límit d’aforament, ha advertit que es reforçaran les inspeccions per controlar que no se superin els límits fixats i perquè es faci un ús correcte de les mascaretes.

Pel que fa a les escoles, es manté l’activitat lectiva presencial i les activitats extraescolars, si bé s'ha recordat que a les aules l’ús de la mascareta és obligatori a partir dels 12 anys i s’ha de portar sempre en les extraescolars.

Anticipació
El cap de Govern ha defensat que al Principat “no hem anat a remolc” a l’hora de prendre mesures, sinó que “hem tingut capacitat d’anticipació i si no ho haguéssim fet, ara hauríem de prendre mesures més dràstiques”.

De la mateixa manera s'ha tornat a insistir que si les dades mostren una major incidència del virus al país és perquè hi ha determinats factors que condicionen, no perquè “la situació epidemiològica estigui descontrolada”. Així, s'ha reiterat que el nombre de proves diagnòstiques que es fan al país és molt més elevat que a l’entorn, i ha indicat que la mitjana aquí és d’entre 9.000 i 11.000 a la setmana. “Tripliquem les que es fan a Occitània o Catalunya”, ha assenyalat, i ha afegit que la taxa de reproducció que presenten aquests territoris també és més alta que aquí. Per tant, va defensar que es mantindrà l’estratègia aplicada fins ara de fer el màxim de testos possible, per tenir millor coneixement de la situació i poder aïllar els positius.

Bars
Sobre les queixes expressades pels propietaris de bars i restaurants i després de la petició feta per una entitat acabada de néixer que agrupa establiments de tot el país, Espot ha assegurat que es reunirà amb ells aquest dijous per “escoltar les seves aportacions”, ja que ha defensat que “sempre hem dit que estem oberts a revertir les mesures sempre que hi hagi la garantia que els bars no siguin un lloc de transmissió excessiva de la malaltia”.

De fet, dimarts es van publicar al BOPA les ajudes previstes per als establiments que estan tancats i des d’'aquest dimecres ja estan en vigor. Això vol dir que bars, cafeteries, locals d’oci nocturn, agències de viatges o parcs infantils interiors ja poden sol·licitar-les.

 

 

 

 

 

 

Andorra
coronavirus
covid
teletreball
Espot
Govern
restaurants

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte