Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió mantinguda ahir amb els representants de la CEA per abordar la crisi del coronavirus.
Un moment de la reunió mantinguda ahir amb els representants de la CEA per abordar la crisi del coronavirus.

Teletreball, vacances o organització per torns, mesures del Govern per prevenir l’expansió del virus


Escrit per: 
Meritxell Prat / FOTO: Facundo Santana

“Ara toca prevenció i es pot fer a partir de les recomanacions que hem entregat”. Així de contundent es mostrava el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, després de la reunió mantinguda ahir amb els representants de la CEA per abordar la crisi del coronavirus. Gallardo, que va insistir que la situació sanitària al país és “de risc molt baix”, va traslladar un pla d’actuació per a les empreses amb un seguit de mesures de prevenció i actuacions que es recomanen per evitar que el virus es pugui propagar, alhora que es busca pal·liar els efectes econòmics de la situació. I és que com va reconèixer el ministre “l’impacte econòmic va per davant del sanitari, perquè Andorra és altament dependent dels mercats propers i allà la situació és diferent”, per això “hem començat a treballar mesures que puguin ajudar el sector privat de cara a una evolució de la situació actual”.

Gallardo va explicar que en les recomanacions s’incideix en les mesures d’higiene bàsiques, però també en les organitzatives. Així, s’ha proposat –si es pot– que s’apliqui el teletreball; que es donin vacances o es permeti gaudir dels dies festius pendents per “minimitzar o reduir la concentració de treballadors” als centres de treball, o que s’organitzin torns perquè si calgués aïllar algun empleat, no comportés la quarantena de tota la plantilla. Unes mesures que en aquests casos, per exemple, coincideixen amb algunes fetes per la CEA. De fet, el titular de Presidència va indicar que hi ha algunes empreses que ja han aplicat motu proprio aquest tipus d’accions. De la mateixa manera, va advertir que si finalment la situació sanitària empitjorés, caldria adequar unes noves mesures i potser “anar més enllà”.
D’altra banda, i pel que fa a les propostes de la CEA –que el ministre no va voler explicar si bé la patronal les va fer públiques–, en destaca el fet que es doni la baixa per accident laboral als empleats que pateixin coronavirus o a qui hagi d’estar en quarantena perquè puguin cobrar, des del primer dia, el 100% del sou. Tal com ja van avançar dimecres, si la crisi va més enllà, demanen un pla de crèdits tous i l’ajornament, fraccionament o condonació de l’IGI, impostos comunals i les cotitzacions socials. La CEA també va més enllà, i en cas que s’haguessin de tancar escoles, consideren que caldria prioritzar que es quedés a casa qui pugui fer teletreball. També van demanar poder reduir temporalment determinats serveis dels hotels sense que afecti la categoria hotelera.
Unes peticions que Gallardo es va comprometre a estudiar amb el Govern i a les quals volen donar una resposta en un termini de dos o tres dies. Amb tot, ja va avançar que el més factible seria “tot allò que no implica modificacions legislatives”.
Per últim, en relació amb el transport públic, Gallardo va explicar que s’ha demanat augmentar les mesures d’higiene i desinfecció i que en cas que es mantingui una alta afluència en determinades hores, les empreses hauran de doblar el servei perquè la gent tingui més espai.

 

coronavirus
Covid-19
CEA
Jordi Gallardo
Comentaris: 1

Comentaris

Hem sembla que heu de consultar més fonts a l'hora de fer un article... Un acident laboral en aquest país en cap moment et suposa cobrar el 100% del teu sou, el màxxim percentatge que et paquen amb una baixa per accident laboral al país és, segons el bopa de la CASS: "A partir del 31è dia, el 70% de la trentena part de la base de càlcul." Com inferns pretenen que amb els preus dels lloguers, productes de primera necessitat i aliments, pigui viure una presona que cobra de baixa per accident laboral (Comptant que hagi cobrat el salari minim interprofessional de 1083,33€) el 70%=758,331€ menys el 6'5% de la CASS, que et queden 709,04€. Com t'ho manegues si vius sol? XDDDD País de bogeríes XDD

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic