Termòmetre i guants per entrar al súper
Primera hora del matí a la planta d'alimentació de Pyrénées. És l'unica dels grans magatzems que ha obert al públic, seguint les instruccions del Govern. Encara s'hi opden fer compres amb relativa comoditat. A la porta d'entrada, primera sorpresa. I ben agradable, perquè ahir van ser moltes i enraonades les crítiques a les inquietants aglomeracions que s'estaven registrant als supermercats, tota una incongruència en uns moments en què s'està restringint en la mesura del possible la concentració de gent en espais tancats. Doncs bé: a l'entrada de la 4a planta un vigilant de seguretat pren la temperatura a cada client. Ho fa amb un d'aquests termòmetres diguem-ne frontals que molts vam descorir fa dos mesos a les cròniques que ens arribaven des de Wuhan. Doncs ja els tenim aquí. Segons el protocol, a partir dels 37º se'ls convida a fer-se a un costat, es deixa passar uns minuts i se'ls torna a prendre la temperatura per si hi hagués hagut un error de lectura, diu el cap de planta, Damià Obach. Si no ha sigut un error, ai, se li impedeix l'entrada i se li recomana que es quedi a casa i que segueixi les indicacions de les autoritats sanitàries. La bona notícia és que fins al migdia no havia calgut enviar ningú cap a casa.
No és l'única mesura. Al costat del vigilant que pren la temperatura, un altre ofereix al client uns guants per evitar el contacte directe amb la mercaderia. Una altra mesura de sentit comú. Ahir també havia generat suspicàcies, per no dir estupefacció, com el producte es continuava agafant a mà en la situació actual. A l'hora de pagar, si es fa amb targeta la caixera convida el client a fregar-se les mans amb gel desinfectant abans de teclejar el número secfret a la TPV, i a la sortida, de nou, té a la seva disposició un dispensador de gel. Pelque fa als treballadors, el protocol és similar: tots treballen amb els gunats posats, tenen al costat del seu punt de treball un dispesnador de gel que han d'utilitzar amb regularitat i desinfectant per netejar les superfícies, i s'ha reforçat el servei de neteja.
Val a dir que aquestes mesures es van començar a aplicar ahir a última hora de la tarda, i que si no es va fer abans -diu Obach- és perquè no es disposava dels aparells necessaris. D'altra banda, insisteix que la compra presencial no és necessària, que les comandes es poden fer de forma telemàtica i que es repartiran a casa, com és habitual. El que encara no s'ha plantejat, diu, és restringir l'accés simultani a la planta d'alimentació a un màxim de 150-200 persones, un terç de la capacitat del local. És una opció que tenen sobre la taula, però espera que no acabi sent necessària. I per això fa una crida a la calma: "Obrim amb normalitat i rebem puntualment la mercaderia dels proveïdors".
Mesures similars s'han implementat a l'Andorra 2000, que també ha obert només la secció d'alimentació. Tots els treballadors operen amb guants, i se'n reparteix també un parell a cada client, diu el director del centre, Antonio Miralles. La consigna és "neteja, neteja i neteja: es neteja molt, sobretot als llocs on els clients posen les mans". S'ha registrat n notable increment de les comandes on line, tot i que el cap de setmana no hi ha servei de repartiment, i del servei Click & drive, que permet comprar per Internet i recollir la comanda de forma presencial.