Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de l’accés dels alumnes al centre educatiu, ahir al matí.
Un moment de l’accés dels alumnes al centre educatiu, ahir al matí.
Els infants a l’interior d’una de les aules.
Els infants a l’interior d’una de les aules.

“T’estem esperant” i un cor dibuixat


Escrit per: 
M. P. A. / Fotos: Facundo Santana

Així els esperaven a l’escola andorrana de Sant Julià de Lòria, amb unes lletres ben grosses enganxades al finestral que es podien llegir des de l’accés per la porta principal del centre, adreçades als inquilins habituals de l’edifici, però no d’una manera genèrica, sinó ben personalitzada: T’estem esperant. Un cor de la mateixa mida posava el colofó a l’expressió. Pels mestres i personal col·laborador del centre educatiu ha estat una manera d’expressar les ganes i la il·lusió de rebre els seus alumnes. 

Uns alumnes que també tenien l’emoció retratada als rostres. Emoció barrejada amb nervis i curiositat i certa dosi de misteri pel que passaria i com seria. De tota manera, alguns es van fer els mandres a l’hora d’aixecar-se i posar-se en marxa, va reconèixer una mare, que ho explicava amb benvolença i hi afegia “això sí que és tornar a la normalitat”. Com també ho era que un parell d’alumnes arribessin passades les 9, un altre motiu per pensar que per fi la rutina dels dies feiners, ara sí, havia arribat. I encara, el plor d’un nen de maternal que va trencar per uns instants la joia del retrobament a l’escola. 

Entre els pares també hi havia molta expectació, els més exigents es queixaven d’una mica d’aglomeració a l’entrada, però la veritat que les possibilitats de l’escola donaven per tenir un accés força diversificat en disposar de dos patis amplis. D’altres, semblaven un xic resignats sobre les possibilitats de contagis i confinaments. “El que hagi de ser, serà”, va manifestar una mare. Per als dels més petitons, els de maternal, l’important era que els podien acompanyar fins a l’aula. Si no fos així, “tindrien un trauma”, va exclamar el director de l’escola, Isaac Benchluch. 
I no podien faltar els familiars que no es van poder estar de treure el cap per la reixa que dona a un dels patis. No es van voler perdre res d’aquell nou ritual: els mestres amb pancartes dels diversos cicles per aglutinar els infants, higiene de mans i de moment... mascareta. Però heus ací que a aquesta escola de 330 alumnes les mascaretes no tindran massa protagonisme, perquè tot s’ha organitzat de manera que els grups de convivència no es trobin als espais comuns.

Feia sis mesos que bona part d’aquests infants no havien trepitjat el centre, perquè quan hi va haver la possibilitat de fer-ho voluntàriament al juny molts no es van animar, va explicar la directora de l’escola andorrana, Maite Casals. Ara bé, sobretot des del punt de vista organitzatiu, sí que el retorn del juny els va anar molt bé “perquè ens ha ajudat a poder organitzar, a senyalitzar i aïllar els grups de convivència”, va declarar.

Al seu parer, l’entrada al recinte escolar el primer dia del curs “s’ha superat amb nota”. Tot i que no es va poder fer una entrada esglaonada en el temps, sí que van poder diversificar l’accés a l’escola en el mateix moment. També va assenyalar que a l’agost van tancar unes consignes sanitàries amb Salut, com ara quan s’havia de guardar la distància d’un metre i mig, el rentat de mans el màxim de cops possibles i la ventilació de les aules cada hora durant 7 o 8 minuts.

Casals i el director de l’escola de Sant Julià, Isaac Benchluch, van coincidir a apuntar que aquestes setmanes de setembre serviran per fer les avaluacions inicials dels alumnes a nivell cognitiu i emocional perquè “ens interessa saber com estan els alumnes i posar-nos al dia”, ha dit Casals.

D’aquesta manera podran veure “quines ajudes individualitzades necessiten”. En qualsevol cas, va remarcar Benchlluch, “esperem que sigui un curs el més normal possible”. I és que la feina d’organització i d’aplicació dels protocols que han realitzat fins ara perquè tot estigui a punt esperen que donin molts bons fruits. 

“T’estem esperant” i un cor dibuixat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte