Diari digital d'Andorra Bondia
El nou protocol que s’ha de seguir en cas de ser contacte d’un positiu.
El nou protocol que s’ha de seguir en cas de ser contacte d’un positiu.

Tests ràpids per evitar col·lapses


Escrit per: 
Meritxell Prat / FOTO: SFGA

El Govern ha decidit introduir canvis en el protocol per detectar casos de Covid per evitar nous col·lapses com el que s’ha viscut la darrera setmana. Per aconseguir-ho ha decidit limitar l’ús de la TMA com a prova diagnòstica als casos que demanen més precisió i per tant, es prioritzarà l’ús dels tests ràpids d’antígens (TRA). D’aquesta manera s’espera reduir “l’estrès” a què estan sotmeses les màquines subministrades per Hologic i que els pròxims dies es pugui normalitzar el termini de notificació de resultats. Avui a la tarda, encara hi havia 4.405 proves TMA pendents de resultat.

“Tal com fan altres països, ens recolzarem en els tests ràpids”, ha afirmat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha comparegut en una roda de premsa extraordinària per donar explicacions de la situació. Així, els canvis introduïts, que s’han treballat amb el Col·legi de Metges, fixen que les persones que siguin contacte d’un positiu, que no presentin símptomes i que estiguin immunitzades hauran de romandre en vigilància passiva durant un mínim de 72 hores i, seguidament, realitzar-se un TRA (fins ara era una TMA). En canvi, els contactes d’un positiu que no presentin símptomes, però que no estiguin immunitzats, hauran de mantenir un aïllament d’un mínim de 72 hores i realitzar-se una TMA (tal com es feia fins ara). Si el resultat és negatiu, s’haurà d’aïllar i fer-se un TRA al sisè dia (abans era una TMA).

D’altra banda, i tenint en compte les característiques de la nova variant Òmicron, les persones que siguin contacte d’un positiu i que presentin símptomes s’hauran d’aïllar fer-se i un TRA (no serveix l’autotest). Aquest circuit ja era així però Benazet ha admès que hi havia persones que demanaven un TMA i se’ls concedia. Ara “serem més estrictes”, ha afirmat. Si el resultat del test és negatiu, la persona haurà de fer-se immediatament una TMA, com fins ara.

El ministre ha argumentat que l’aposta pels tests ràpids s’ha fet perquè la nova variant “ho permet perquè els casos són menys greus”, per la “immediatesa” de la prova i perquè d’aquesta manera “se sotmet a menys estrès les màquines” i alhora, “ens anticipem” a una previsible reducció del nombre de reactius que es reben. De fet, ha explicat que ja hi ha “ruptura d’estocs” a nivell mundial, tant per a TMA com per a PCR, i per tant s’aposta perquè la TMA només s’utilitzi “per a indicacions més precises”. De fet, ha apuntat que pròximament aquesta prova sigui accessible, només “sota prescripció mèdica”, però primer es vol veure la resposta amb els canvis introduïts. “Anirem pas a pas”.

Amb els canvis introduïts i la reparació de la màquina avariada, que es va poder fer dilluns al vespre i per tant, ja torna a funcionar a ple rendiment, el Govern preveu que “els pròxims dies” es normalitzi el termini de notificació de resultats, retornant a les 12 o 24 hores. Avui, però, encara hi havia 4.405 proves pendents. Benazet ha detallat que les corresponents al dia 14 (1.013) es notificarien al llarg del dia d'avui i la matinada com a molt tard. Les del dia 15 (876) s’han de començar a notificar durant la matinada i s’acabaran de donar els resultats demà. I així de manera successiva, anar reduint l’entrega, per a les 921 del dia 16, les 1.086 que es van fer dilluns i les 509 que s’havien fet fins avui al migdia.

Actualització

El ministre també ha informat de l’actualització de les dades sanitàries, encara molt condicionades pels retards en la realització de les proves diagnòstiques. Avui s'han registrat 402 positius nous (a més de 9 de turistes) i s'han donat 874 altes, fet que ha permès reduir de 472 el nombre de casos actius, que ha baixat fins a 4.567. 

A l’hospital hi havia 16 pacients ingressats, 8 a planta i 8 a l’UCI (4 d’ells ventilats mecànicament). El ministre ha detallat que tots els pacients de l’UCI tenen la variant Delta, mentre que els nous ingressos presenten tots l’Òmicron. Ara bé, ha deixat clar que tots tenen una afectació lleu per la malaltia i que si arriben al centre hospitalari és perquè pateixen altres patologies que els posen en alerta. Pel que fa als brots a les residències, ha assegurat que gràcies a la vacuna “s’han apagat” i tan sols queden dos pacients asimptomàtics a la planta Covid del Cedre.

A les escoles hi ha 168 aules en vigilància activa, 23 de les quals totalment tancades, i 29 en vigilància passiva.

Quant a la campanya de vacunació, fins ara s’han administrat  148.949 vacunes i ja hi ha un 81,7% de la població amb la pauta completa.

covid
tma
TRA
coronavirus
actualització sanitària
Joan Martínez Benazet
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic