Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en la roda de premsa d’ahir.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en la roda de premsa d’ahir.

Tisorada al pla Engega en l’espera de l’evolució de la crisi i les vendes


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: SFGA/C.E.

El programa per fomentar la compra de vehicles elèctrics patirà una retallada, si més no provisional, arran de la crisi sanitària. Així, de la partida d’1 milió d’euros prevista per al pla Engega per a aquest 2020, el Govern només n’ha aprovat la meitat. Els 500.000 euros restants s’activaran en funció de la demanda registrada en aquesta primera convocatòria però, en tot cas, aquest import estarà subjecte a les necessitats pressupostàries originades per la Covid-19, que seran la prioritat, va dir el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo.
La campanya d’aquest any s’adreça especialment a la renovació dels vehicles comercials. Gallardo va remarcar que avui el 35% de les furgonetes i el 40% de les camionetes tenen més de 15 anys d’antiguitat i són vehicles que circulen durant moltes hores per les carreteres del país. La intenció és que a mitjà termini tots els automòbils que fan el repartiment de paqueteria puguin ser elèctrics.
Les ajudes s’han incrementat respecte de l’any 2019 (tornen a nivells similars a la convocatòria del 2018) però, per contra, s’ha limitat el percentatge de la subvenció al 35% del total de preu del vehicle. D’aquesta manera, per a l’adquisició d’un cotxe nou elèctric pur o d’autonomia estesa, el Govern ofereix 8.000 euros, mentre que el preu màxim del vehicle s’ha situat en 50.000 euros. En el cas de les furgonetes o camionetes elèctriques, l’ajut és de 13.000 euros i el topall màxim 65.000 euros, mentre que per a les motocicletes elèctriques pures, l’Estat dona 1.250 euros i el preu màxim és de 4.500 euros. En el cas d’un vehicle nou híbrid endollable, l’ajut és de 4.000 euros i el topall es troba als 50.000 euros. A aquests imports s’hi ha d’afegir l’aportació que fa el punt de venda, de 1.000 euros en cada cas a excepció dels 250 euros per a les motocicletes elèctriques. A banda, hi ha els ajuts per al desballestament d’un vehicle associat a la compra d’un cotxe de mobilitat elèctrica, pels quals el Govern ofereix 1.000 euros, i els ajuts per al desballestament d’un vehicle per la compra d’un altre automòbil eficientment energètic, pels quals l’executiu dona 1.000 euros per als turismes i 1.500 per a les furgonetes i camionetes als quals s’hi ha d’afegir els 1.000 euros del punt de venda.

Gallardo va destacar que el pla suposa un esforç important per reduir els vehicles més contaminants i fomentar la mobilitat elèctrica, un fet que justifica la contribució de l’Estat tenint en compte el retorn que té a nivell mediambiental, va dir. També va indicar que el programa permet donar suport al sector de l’automòbil en un “context difícil”. De fet, el ministre de Presidència, Economia i Empresa és conscient que l’actual situació de crisi pot afectar les vendes de vehicles, encara que confia que les empreses que no s’hagin vist afectades pel context puguin mantenir els plans d’inversió. Quant a l’activació de l’altra meitat del pressupost del pla Engega, va recordar que la Covid-19 ha obligat a “reajustar” les inversions de l’Estat. Així, si un cop esgotada la primera convocatòria es veu que cal més pressupost per fer front a la crisi sanitària “és de responsabilitat” posar aquests diners on més es necessiten, va assenyalar Gallardo.
El ministre també va destacar que el sector creu en el programa i va agrair l’esforç “per continuar ajudant”, en alguns casos incrementant l’aportació per la compra i el desballestament.

Rebudes 3.510 sol·licituds per accedir a la zona de baixes emissions de Barcelona

El Govern va registrar des del 2 de març fins al 31 de maig un total de 3.510 sol·licituds per accedir a la zona de baixes emissions de Barcelona. La majoria de peticions per inscriure’s al registre es van rebre el mes de març (3.320) mentre que a l’abril només se’n van tramitar 50 i al maig 140.

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va atribuir la davallada del mes d’abril a les restriccions de mobilitat i espera que durant aquest mes es produeixi un increment dels registres.

D’aquestes 3.510 sol·licituds, 3.374 ja han estat tractades, mentre que 136 encara estan pendents. Així mateix, de tots els inscrits, 3.263 vehicles estan considerats eficients, 231 cotxes han sol·licitat autoritzacions diàries i 16 es poden acollir a la moratòria (es tracta de vehicles de transport de mercaderies, autobusos i autocars).
Gallardo va recordar que el règim sancionador de la zona de baixes emissions s’ha hagut de suspendre arran de la crisi sanitària fins al mes posterior després de la finalització de l’estat d’alarma a Espanya. Les tarifes són de 5,80 euros per a la inscripció al registre general –vàlida per a dos anys– i de 2,40 euros per a cadascuna de les autoritzacions diàries.

 

 

Pla Engega
vehicles
automòbil
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic