Diari digital d'Andorra Bondia
Les TMA o els tests d’antigen que no prescrigui el metge o no formin part dels cribratges governamentals, s’hauran de pagar a partir del 16 d’agost.
Les TMA o els tests d’antigen que no prescrigui el metge o no formin part dels cribratges governamentals, s’hauran de pagar a partir del 16 d’agost.

TMA i tests d’antigen voluntaris, de pagament a partir del 16 d’agost


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha anunciat avui que a partir del 16 d’agost s’introduiran canvis en l’estratègia de cribratge. Així, les proves que es fan a l’stop lab de l’antiga plaça de Braus de manera gratuïta i a voluntat dels ciutadans passaran a ser de pagament. Les tarifes públiques les ha aprovat avui el consell de ministres, i segons ha dit Benazet, les TMA tindran un cost de 40 euros (el mateix que es cobrava als turistes francesos) mentre que els tests ràpids d’antigen costaran 8 euros. El preu inclou la prova i el lliurament dels resultats. El ministre ha deixat clar que la tarifa respon “al preu de cost”, perquè en cap cas hi ha intenció de fer-hi negoci. 

Ara bé, cal tenir present que s’inclouen excepcions al pagament i seguiran sent gratuïtes totes aquelles proves que es prescriguin per indicació mèdica, per l’oficina Covid per fer seguiment de casos o els cribratges organitzats pel Govern, com el que es repetirà en el sistema educatiu abans de tornar a l’escola o els tests de l’Andorra Mountain Music. El pagament es farà, doncs, sempre que les proves quedin fora del marc de la salut pública.

La data escollida s’explica perquè es considera que serà un moment en què totes les persones que s’han inscrit al registre previ de vacunació, ahir n’eren 50.652, ja hauran completat la pauta. Així, el ministre ha argumentat el canvi d’estratègia perquè a hores d’ara un 50% de la població major de 16 anys ja està immunitzada. Una xifra que les pròximes setmanes ha de seguir creixent. “Hem esmerçat molts esforços econòmics, hem invertit en tests i en vacunes, i pensem que és moment de tenir un retorn o equilibrar la despesa”, ha afirmat.

De fet, avui el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) ha fet públic l’edicte d’adjudicació del concurs públic internacional per a la selecció d’un proveïdor de tests d’antigen SARS-CoV-2. L’empresa Puente China España Comercio SL, amb seu a Barcelona, serà el nou proveïdor del Govern d’aquests tests que segons l’edicte es pagaran a 2,80 euros la unitat.

L’adjudicatària prestarà el servei fins al 31 de desembre vinent, si bé el contracte és prorrogable per períodes anuals, previ acord del Govern. “Ens hem d’anar proveint”, ha afirmat el titular de Salut, que ha recordat que la pandèmia no ha acabat i que el material adquirit servirà tant per a les proves que facin dins el sistema públic de salut com per a aquelles que cada ciutadà faci de manera privada i pagant. Martínez Benazet considera que disposar de tests serà important també per poder conviure amb el virus sense haver de decretar nous tancaments d’activitats. “Hem de recordar que nosaltres de moment no hem retrocedit i mantenim el màxim d’activitats obertes”, ha dit.

Amb tot, per ara no es preveu incloure els autotests en la nova estratègia de diagnòstic. “No veiem que sigui necessari”, ha puntualitzat el ministre, que ha recordat que quan la població està molt vacunada, “no és una eina fonamental”. 

Campanya de vacunació
Pel que fa al pla de vacunació, fins ara s’han administrat 79.013 dosis, de les quals 45.773 són primeres i 33.240, segones. Això comporta que un 68,5% de la població vacunable, és a dir, els majors de 16 anys, ja hagin rebut coma mínim una dosi del vaccí, mentre que el 49,7% ja té la pauta completa. “El ritme de vacunació és molt important”, ha assegurat Benazet, que ha indicat que avui s'han inoculat 1.788 vacunes i per avui hi ha 2.200 persones agendades per punxar-se. 

Pel que fa a les vacunes de Moderna envidades per França, es destinaran a persones d’entre 16 i 30 anys que no s’hagin inscrit encara al registre (entre 1.700 i 1.800) i per aquelles persones més grans que no es van voler vacunar amb AstraZeneca “per pànic”. El ministre ha insistit que hi ha vacunes per a tothom i que si tots els inscrits es vaccinen, sumant-hi els sanitaris, es podria arribar a immunitzar el 80% de la població vacunable. Igualment, a finals d’estiu o principis de tardor podrien arribar vacunes Janssen o Novavax del projecte Covax.

36 positius nous i els actius arriben a 267
El ministeri de Salut ha notificat avui 36 positius nous de Covid, de manera que des de l’inici de la pandèmia s’acumulen 14.203 casos. Segons s'ha detallat, avui s'han donat 13 altes i per tant, els casos actius van tornar a créixer, aquest cop de 23, arribant a 267. Fins ara hi ha 13.809 persones que s’han curat de la malaltia. D’altra banda, i pel que fa al pacient que estava ingressat a l’hospital, avui ha rebut l’alta. El ministre ha remarcat que el brot que s’està vivint “no té massa intensitat”, però que afecta especialment joves d’entre 15 i 29 anys. La taxa de reproducció se situa en 1,48.

tma
testos
voluntaris
pagament
agost
Comentaris: 1

Comentaris

Volem més Pfizer! Que les altres no són tan eficients

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic