Diari digital d'Andorra Bondia
  La pandèmia de la Covid-19 encara té una afectació significativa en el teixit empresarial.
La pandèmia de la Covid-19 encara té una afectació significativa en el teixit empresarial.

Torna l’optimisme tot i la Covid-19


Escrit per: 
M. P. / Foto: BonDia

La pandèmia de la Covid-19 encara té una afectació significativa en el teixit empresarial, però és menys general i de caràcter menys intents que en els dos semestres anteriors i de fet, els empresaris són moderadament optimistes de cara a les perspectives econòmiques per als pròxims mesos. Així es desprèn de la tercera edició de l’enquesta sobre l’impacte econòmic de la pandèmia promoguda per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis i realitzada en col·laboració amb Andorra Recerca + Innovació, i que van presentar ahir el president de la Cambra, Josep M. Mas, i el coordinador del grup de recerca sociològica d’Andorra Recerca + Innovació, Joan Micó.
Segons les respostes donades per les 400 empreses i treballadors per compte propi que han participat en l’enquesta, durant el primer semestre del 2021 un 52% de les empreses encara es veuen afectades per la crisi sanitària, però en canvi, un 31% assegura que la Covid-19 ja no té cap impacte sobre la seva activitat. Un percentatge, aquest darrer, que en l’enquesta duta a terme al gener era del 16%. Entre aquells que encara pateixen els efectes de la pandèmia, un 28% preveu que l’impacte negatiu els afectarà a curt termini, mentre que un 23,5% pensen que la crisi els afectarà durant més d’un any. 

Aturada de l’activitat
Un dels indicadors de millora que es van destacar és la disminució significativa d’empreses i autònoms que manifesten haver hagut d’aturar la seva activitat: mentre que el juliol del 2020 un 65% de les empreses estaven tancades, al gener el percentatge va disminuir fins al 15% i el juliol del 2021 s’ha situat en el 9,5%.

La xifra de vendes no ha tornat encara a nivell prepandèmia, però els números també milloren. En conjunt s’ha apuntat una disminució de la mitjana de la xifra de vendes global del 16% durant el primer semestre, mentre que en el període anterior la caiguda va arribar al 28%. Els sectors més afectats per la caiguda de la facturació han estat l’hoteleria, el transport, les agències de viatge i la restauració. En canvi, la construcció concentra la proporció més gran d’empreses que diuen que la seva xifra de vendes ha crescut (gairebé 8 de cada 10), seguit del comerç especialitzat en farmàcia i articles mèdics (5 de cada 10). Si es miren les xifres de vendes per trimestres (en un dels gràfics que acompanya l’article) es pot veure com a mesura que s’han aixecat les restriccions, les dades han millorat. De fet, la previsió és que de cara al segon semestre de l’any la situació també millori: el 33% de les empreses preveu un augment, el 31% que es mantingui i només el 13% considera que el volum de vendes baixarà.

Sobre la continuïtat dels negocis també es respira optimisme. El 84% dels enquestats no té previst tancar i hi ha una reducció significativa dels que es plantegen abaixar la persiana: mentre que al gener eren un 19%, ara només són el 12% (tot i que en el cas de la restauració el percentatge puja fins al 29%). Aquells que diuen que hauran de tancar perquè no veuen cap altra sortida són el 2,8%, set dècimes menys que al gener. Els sectors més pessimistes són les agències de viatge, la restauració, la indústria i el comerç d’alimentació i segons la forma jurídica, els autònoms també són els que més diuen que es plantegen tancar. En aquest sentit, Mas va assegurar que enfocaran els seus esforços a les empreses que “més necessitats tenen” i buscaran la manera per evitar que el mínim possible acabin tancant.

Petició de simplificació administrativa com a repte
Els empresaris continuen valorant positivament la gestió de la crisi sanitària (3,87 sobre 5) i econòmica (3,26 sobre 5), així com les mesures implementades pel Govern de suport a l’activitat econòmica (3,40 sobre 5). A més, dos terços dels enquestats consideren que la vacuna és un dels factors més determinants per a la sortida de la crisi, seguit de la reactivació de l’economia en l’àmbit europeu i nacional i de l’atorgament d’ajudes públiques. Pel que fa a les accions que s’haurien d’implementar des del sector públic hi ha, en primer lloc, la simplificació administrativa i facilitar l’accés al finançament. Com a repte de futur, prioritzen impulsar la diversificació sectorial i atreure inversió estrangera d’alt valor afegit, millorar l’oferta turística i comercial, impulsar polítiques de sostenibilitat i d’economia circular així com noves infraestructures de comunicació.

optimisme
covid

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte