Tot a punt per preparar 4.500 racions d’escudella a Andorra la Vella
L’Escudella de Sant Antoni d’Andorra la Vella arriba aquest divendres a la 51a edició. La festivitat reviu una tradició que es remunta a l’any 1970, quan un grup d’amics, residents a l’avinguda Meritxell i que celebraven la seva onomàstica el dia de Sant Antoni Abat, van voler celebrar-la conjuntament amb una festa al carrer. Amb el suport i l’oferiment de diversos veïns per ajudar a engrandir la celebració, van decidir oferir la seva suculenta escudella a tots els ciutadans que acudissin a l’avinguda Meritxell.
Els preparatius del mandongo (trinxar la verdura i preparar la vianda) començaran dijous a la tarda a Andorcarn: 120 kg de botifarra negra, 80 de botifarra blanca, 90 de bringuera i de careta, 60 de vedella i més de 50 kg de gallina. Es prepararan gairebé 100 kg de mandonguilles i s’utilitzaran 200 kg de patates, 30 kg d’arròs i de fideus, uns 40 kg de porro i d’api, i 20 kg de mongetes i de cigrons. També 30 kg de pastanagues, 65 kg de col i 40 de carbassa. Tot plegat per preparar unes 4.500 racions d’escudella com cada any.
A partir de les 5 de la matinada, un grup d’escudellaires seran a la plaça Guillemó per posar tot el procés en marxa i on s’instal·laran 10 fogaines: 8 d’escudella i 2 de caldo per coure-hi les mandonguilles. A la jornada es preveu que hi participin una setantena del centenar d’escudellaires que integren la Confraria d’Andorra la Vella. Les racions d’escudella s’acompanyaran de 100 kg de pa moreno i de vi negre (140 litres). Per a les postres, es repartiran 160 tortells de Sant Antoni. El plat commemoratiu de la jornada es dedicarà a la Gresca gegantera, que enguany celebra el 35è aniversari d’ençà de la seva fundació i es vendrà a un preu de 7 euros.