Diari digital d'Andorra Bondia

Tots els serveis d’atenció domiciliària registren un increment dels usuaris


Escrit per: 
M. F.

L’atenció que donen els diferents serveis d’atenció a domicili de les parròquies no para d’augmentar quant al volum d’usuaris.

D’aquesta manera, si es té en compte les dades corresponents al 2010 facilitades per les diferents corporacions comunals, es pot constatar que cada vegada són més les persones que requereixen aquests serveis comunals. El perfil majoritari és el d’una persona gran que necessita l’atenció dels treballadors socials per dur a terme determinades tasques personals, com per exemple la higiene, o de la llar.
Cal destacar que les parròquies que més persones atenen són precisament Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. D’aquesta manera, segons destaca el conseller de Social de la corporació d’Andorra la Vella, Joaquim Valera, al llarg del 2010 han estat 312 les persones que han estat ateses per les treballadores familiars. Valera destaca aquestes xifres per la inversió que suposa per a la corporació, però en destaca “la rendibilitat social”, ja que manifesta que un dels objectius d’aquesta atenció és “evitar la institucionalització” d’aquestes persones, és a dir, que hagin d’anar a viure a una residència i, a més a més, pretén potenciar-ne la socialització.
Darrerament Andorra la Vella ha publicat un decret que ha de servir per “plasmar per escrit allò que ja s’anava fent”, tal com manifesta Valera, i també serveix per “deixar clar” què és el servei i quines són les prestacions que dóna.
Pel que fa a Escaldes-Engordany, al llarg de l’any passat va atendre 80 persones i el mes de desembre es va tancar amb 59 persones que estaven donades d’alta en aquest servei. Des de la parròquia escaldenca destaquen que a l’octubre es va aprovar un nou projecte, que consisteix a contractar una terapeuta ocupacional a mitja jornada, que fa tallers a la llar de jubilats i intervencions individuals al domicili i reunions amb l’equip, i també facilita assessorament a les treballadores del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) i la seva formació. Pel que fa al cost d’aquest servei, des de la parròquia han manifestat que s’hi destinen 196.300 euros i els ingressos que es recapten són només de 32.000, i és que cal assenyalar que moltes persones es beneficien de tarifa reduïda o fins i tot d’exempcions si la seva situació econòmica no els permet pagar el servei.
Encamp és la tercera parròquia pel que fa al volum de persones ateses, que supera la trentena. El departament de Social de la corporació encampadana també ha registrat des de la posada en marxa d’aquest servei una demanda constant.
Des de la corporació de Sant Julià destaquen que al llarg de l’any han tingut tretze usuaris, que han estat atesos per les dues treballadores socials que hi ha contractades per atendre aquest servei. Al llarg de l’any s’hi van donar vuit persones d’alta i, en canvi, hi va haver tres baixes. Les treballadores socials donen un servei a aquestes persones de com a màxim dues hores diàries i atenen els usuaris des de primera hora del matí fins al vespre, i ara com ara l’horari disponible d’aquestes treballadores està complet, tal com remarca la responsable, Thaïs Zapata.
Pel que fa a la parròquia d’Ordino, cal assenyalar que al llarg de l’any passat van tenir set usuaris permanents i set més que havien de rebre atenció puntualment. Tots els usuaris, tal com exposen els responsables, són persones grans que necessiten acompanyament donada la dificultat que tenen per moure’s. Des de la seva creació, el SAD d’Ordino ha vist augmentada la demanda i, segons els seus responsables, és previst que encara augmenti més en el futur.
Finalment, cal destacar que a Canillo són cinc els usuaris que han rebut atenció al llarg de l’any i, tal com assenyalen els encarregats del servei, es tracta d’una xifra que fluctua ja que ara com ara les persones ateses són dues. Normalment, com en la resta de parròquies, es tracta, majoritàriament, de persones grans i aquestes fluctuacions es justifiquen pel fet que aquestes persones siguin ingressades en centres assistencials o bé per la producció de decessos.

Una atenció per donar resposta a les mancances detectades

A mesura que es van anar detectant les mancances socials de determinades persones que volien continuar vivint a la seva llar però que necessitaven un suport per poder-ho fer, els diferents comuns van anar creant els serveis d’atenció a domicili, per donar resposta a aquestes necessitats. En els darrers anys, tot i que la xifra fluctua d’uns mesos a uns altres pel que fa a les altes i a les baixes, el cert és que el volum de persones inscrites en aquests serveis no ha parat de créixer. Des de les corporacions manifesten l’elevada partida pressupostària que destinen a aquest servei i el fet que els ingressos, per contra, no són gaire importants. Cal destacar, en primer lloc, que totes les parròquies ofereixen preus molt baixos per aquesta atenció, però a més a més, si s’avalua que la persona pateix problemes econòmics, se li pot aplicar o bé una tarifa reduïda o bé l’exempció total del pagament del servei. A més, un dels aspectes que cal tenir en compte és que aquest servei no només atén persones grans.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte