Diari digital d'Andorra Bondia
El propietari d’un gos recull la femta de l’animal.
El propietari d’un gos recull la femta de l’animal.

Tots els veterinaris participaran en l’ADN degut a les pressions


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / FOTO: Facundo Santana

Els veterinaris tenien el convenciment que el projecte del cens caní per ADN s’acabaria portant a terme segons les previsions dels comuns i el Govern, malgrat la seva oposició. I així serà. Tots els centres hi participaran. Des del col·lectiu s’ha assenyalat que si això finalment és així es deu al fet que els professionals no tenen més remei que col·laborar-hi.

En tot cas, els veterinaris han volgut deixar clar que acabaran prenent part en el projecte per les pressions rebudes per part de l’administració i no pas per pròpia voluntat. Els comuns han mantingut els darrers dies reunions individualitzades amb cadascun dels professionals per saber si podien comptar amb ells per dur a terme les extrac-cions de sang dels gossos. Aquest dijous tan sols hi havia dos centres pendents d’aquesta trobada. Fonts properes al col·lectiu han indicat que només el fet que un sol centre decidís participar en el projecte la resta es veuria obligat a fer el mateix per tal de no enviar els clients a la competència.

El col·lectiu es va oposar a la iniciativa perquè assenyala que el genotipatge amb finalitats sancionadores té un percentatge d’èxit molt baix, no garanteix la resolució del problema d’higiene a la via pública i en canvi posa en perill els èxits assolits amb l’actual sistema d’identificació mitjançant el microxip i el propi registre d’animals de companyia. És per aquest motiu que van defensar la modificació del reglament en el sentit que l’únic dispositiu d’identificació obligatori fos el microxip. Segons els veterinaris, existeixen diversos factors que limiten i disminueixen l’eficàcia del genotipatge caní arran de la degradació de l’ADN en el medi, la manca d’ADN en les mostres o les possibles contaminacions genètiques d’aquestes. A més, cal assegurar que la mostra no ha estat manipulada. Altres problemes són el fet que sigui necessari tenir un 75% de gossos censats abans de procedir a sancionar els amos incívics. A més, en els llocs on s’ha implantat aquest sistema, només han resultat identificables el 36,6% de les mostres analitzades. Això vol dir que el 63,4% de les mostres de femta recollides no seran concloents. Amb tot, els comuns les hauran de pagar igualment.

 

cens caní per ADN
genotipatge
veterinaris
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic