Diari digital d'Andorra Bondia
Els nous edificis hauran de tenir un consum energètic quasi nul de cara al 2020.
Els nous edificis hauran de tenir un consum energètic quasi nul de cara al 2020.

Treball per establir les exigències per tenir edificis amb consum nul


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

La Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic preveu que a partir del 2020 els edificis de nova planta hauran de tenir un consum d’energia quasi nul. Per desenvolupar aquest text, el ministeri de Medi Ambient, el Col·legi d’Arquitectes i el Col·legi d’Enginyers formaran ara una comissió. Serà en el marc d’aquesta que es definiran les exigències que les construccions hauran de tenir (ens aspectes com ara la calefacció o les finestres, per exemple) per esdevenir edificacions de balaç zero, és a dir que consumeix el que produeix. Les tres parts estaran treballant durant tot aquest 2019 perquè l’any que ve ja estigui tot ben definit.

La degana del Col·legi d’Arquitectes, Zaira Nadal, va explicar que això està molt relacionat amb la formació que ara s’està impratint sobre la Passivhaus. Es tracta d’un curs organitzat per aquesta entitat amb la col·laboració del ministeri de Medi Ambient i FEDA i també alguns patrocinadors, que té una durada de 60 hores i va adreçat a arquitectes, enginyers i d’altres tècnics que intervenen en el procés constructiu. L’objectiu és oferir coneixements a aquestes professionals per a la construcció d’edificis d’alta eficiència energètica i comfort tèrmic. Amb aquestes tècniques el que es cerca són edificis tan ben aïllats que amb una mica de calor ja s’escalfen. Nadal va indicar que es juga amb temes relacionats amb la climatització i poden permetre prescindir de radiadors o terres radiants. La degana del Col·legi d’Arquitectes va destacar, però, que és un sistema complicat d’executar, i d’aquí la importància d’aquestes formacions. L’estàndard Passivhaus es pot aplicar en obra nova però també en rehabilitació, encara que és més difícil. Nadal va concloure que aquest “és un repte per als arquitectes però també per a tota la societat”.

El COAA reitera la necessitat d’introduir una inspecció tècnica d’edificis

El Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA) reitera que seria important establir una inspecció tècnica d’edificis, tal com es fa amb els vehicles. Això suposaria que totes les construccions haurien de passar unes revisions periòdiques de forma obligatòria. Aquesta mesura, indiquen, permetria detectar molts manteniments que no es fan i també oferiria l’oportunitat d’elaborar estadístiques sobre l’estat dels edificis del país (dins d’aquest aspecte hi hauria l’etiqueta energètica, que permet saber el consum de cada edifici).

Així mateix, el Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra encara està a l’espera de l’aprovació de la llei de l’edificació, una antiga reivindicació dels professionals del sector de la construcció. Tenint en compte que ja hi ha un esborrany del text redactat, l’entitat preveu recuperar aquesta demanda un cop celebrades les eleccions i format el nou govern.

 

 

 

construcció
passivhaus
energia
consum energètic
habitatges
edificis
Col·legi d'Arquitectes
inspecció tècnica d'edificis
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic