Diari digital d'Andorra Bondia
Jordi Dalmau, d’Aubèrria, ofereix una explicació als escolars en el moment de l’alliberament del milà reial a Sant Joan de l’Erm.
Jordi Dalmau, d’Aubèrria, ofereix una explicació als escolars en el moment de l’alliberament del milà reial a Sant Joan de l’Erm.

Tres finestres per conèixer la natura


Escrit per: 
A. D. / Foto: Gencat

Veure i sentir els ocells. Sentir-se com un ocell. Aconseguir que algú amb les dificultats de moure’s en cadira de rodes pugui internar-se al bosc. El Parc Natural de l’Alt Pirineu adapta les infraestructures de Sant Joan de l’Erm: un caminet de fusta permetrà, com dèiem, que algú amb mobilitat reduïda passegi pel mig del bosc; més endavant (l’estiu vinent estaran acabades les obres) hi haurà una plataforma a mode d’observatori elevat “perquè se sentin com un ocell”. És el director del parc, Marc Garriga, qui ho diu. Es tracta d’aconseguir eliminar barreres per al gaudi de la natura: també hi haurà senyalització en braille.
    
Són iniciatives que s’afegeixen a l’Aula de Natura inaugurada fa pocs dies. “Sant Joan de l’Erm és el punt ideal perquè té molt bon accés per carretera”, argumenta Garriga. Un avantatge a l’hora d’obrir l’aula, un projecte encarregat, per cert, a l’empresa Aubèrria. “En realitat, era un espai molt mal aprofitat, pràcticament ens servia  de traster i poc més”, hi afegeix. Ara, en canvi, és un espai obert a l’educació. “La canalla fa els recorreguts pel bosc i recull materials, ara tenen aquí el lloc on poder seguir treballant, a l’abric del fred”. Un espai amb tres grans finestres obertes sobre el bosc, des d’on els escolars -o usuaris familiars, si es dona el cas- poden observar les aus que s’atansen a les menjadores, les caixes-niu; on poden fer tallers, que està equipat amb elements audiovisuals, amb jocs com un trencaclosques gegant, amb estris com premses botàniques on posar a assecar fulles i flors, amb una biblioteca especialitzada, amb una maqueta gegant de trencalòs, aquesta fràgil espècie pirinenca, una de les més amenaçades a Europa.
    
Les noves instal·lacions estan ubicades a la primera planta del refugi de la Basseta en un espai de 120 metres quadrats, ubicat a uns 1.700 metres d’alçada, en una de les principals portes d’entrada de visitants al Parc Natural de l’Alt Pirineu, i alhora base de l’estació d’esquí nòrdic de Sant Joan de l’Erm. L’any 2020 es van comptabilitzar un total de 58.078 visites, segons la informació que facilita el Departament de Territori i Sostenibilitat, de qui depèn el parc.
    
Així mateix, s’han construït dos lavabos nous i un magatzem i s’ha realitzat tota la instal·lació elèctrica i de calefacció. Les obres han tingut un cost de 47.582,04 euros, que han estat finançades en un 90% pel Departament de Territori i Sostenibilitat a través d’una subvenció cofinançada per fons Feader per a Espais Naturals de Protecció Especial. La resta del cost dels treballs ha estat aportada per l’Ajuntament de Montferrer i Castellbò, segons la nota de premsa feta pública.
    
L’acte inaugural es va tancar amb l’alliberament d’una au rapinyaire, un milà reial, que s’ha recuperat al Centre de Fauna de Vall Calent amb la col·laboració del Cos d’Agents Rurals.

tres
finestres
natura

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte