Diari digital d'Andorra Bondia
Tres nous casos de VIH l’any passat eleven el total de notificats a 72
Tres nous casos de VIH l’any passat eleven el total de notificats a 72

Tres nous casos de VIH l’any passat eleven el total de notificats a 72


Escrit per: 
M.S./ FOTO: J.G.

Coincidint com cada any amb la commemoració, avui, del Dia mundial de la sida, l’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut del ministeri de Salut ha fet públiques les dades corresponents a l’any epidemiològic anterior pel que fa a la incidència i la prevalença del VIH-sida al país. 
Així, durant el 2015 es va notificar cinc casos de VIH positiu, tres de nous i dos diagnosticats en anys previs, que suposen una taxa d’incidència de 3,87 casos nous per cada 100.000 habitants, valor inferior a la incidència observada pel mateix any a Espanya i França (taxes d’incidència de 7,4 i 5,9 casos nous per cada 100.000 habitants, respectivament) i molt per sota de l’observada a Portugal (9,5 casos nous per cada 100.000 habitants).

Amb aquests casos, a Andorra hi ha un total de 72 casos de VIH-sida registrats, el 83,33% dels quals corresponen a homes i el 16,66% a dones, de manera que la prevalença dels casos el 2015 se situa en el 0,093%. Segons explica l’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, en els darrers anys s’observa que el principal factor de risc pel que fa a la via de contagi és la conducta sexual de risc, és a dir, les relacions sexuals sense protecció. Dins d’aquest factor, el 60,9% del total de casos inclosos al registre presenten com a factor de risc la conducta sexual distribuïda de la manera següent: el 49,06% correspon a pràctiques heterosexuals, el 47,7% a homosexuals, i el 3,77%, a bisexuals. Dels tres casos nous notificats aquest any, el 33,33% van manifestar presentar una conducta homosexual de risc, el 33,33% van manifestar presentar una conducta heterosexual de risc i de l’altre 33,33 no es disposa d’informació respecte al factor de risc.

Des de l’executiu recorden que la vigilància dels casos de VIH-sida es basa en un sistema de declaració individual, no nominal i confidencial, en què participen els professionals mèdics del país, els laboratoris d’anàlisis clíniques i les farmàcies.

El darrer informe publicat a Europa (European Centre for Disease Prevention and Control/WHO Regional Office for Europe. HIV/AIDS surveillance in Europe 2015) posa de manifest que en aquesta zona la infecció del VIH continua sent un dels problemes importants per a la salut pública. I és que l’any 2015 s’ha notificat un total de 153.407 casos nous de VIH a la Regió Europea de l’OMS (el major nombre de noves notificacions que s’ha donat mai en un any), xifra que representa una taxa d’incidència de 17,6 casos per 100.000 habitants. De tots els casos notificats, 98.177 corresponen a la Federació Russa. S’assenyala també que l’àrea de la Unió Europea/Àrea Econòmica Europea (EU/AEE) ha tingut 29.747 casos nous de VIH, xifra que representa una taxa d’incidència de 6,2 casos per 100.000 habitants. 

Els mecanismes de transmissió de la malaltia varien en funció de l’àrea geogràfica. Per a la Regió Europea de l’OMS els factors de risc principals han estat les pràctiques sexuals, en la Regió  de l’EU/AEE el factor de risc principal han estat les relacions homosexuals (42%) i, en canvi, per a la Regió Est el factor de risc principal han estat les relacions heterosexuals (33%). En la Regió de l’EU/AEE, el percentatge de nous diagnòstics és més elevat en homes (9,1 casos per 100.000 habitants) que en dones (2,6 casos per 100.000 habitants) i la franja d’edat més vulnerable se situa entre els 25 i 29 anys (14,8 casos per 100.000 habitants).

El ministeri de Salut i Benestar recorda que la prevenció de la malaltia és fonamental i que en la seva pàgina web està disponible la informació relativa a les mesures de prevenció tant del VIH-sida com d’altres infeccions de transmissió sexual (www.salut.ad). Per aquest motiu, i en el marc de les polítiques de sensibilització, prevenció i diagnòstic precoç de la malaltia, el ministeri portarà a terme diverses accions adreçades a la ciutadania.

Així, es distribuiran preservatius a les farmàcies, els centres d’atenció primària i els punts joves de cada parròquia, a les persones que sol·licitin informació. D’altra banda, es facilitarà gratuïtament la realització de les proves diagnòstiques del VIH, durant tot el dia als centres d’atenció primària. A més, s’ha organitzat la conferència Infecció per VIH/sida: horitzó 2020, a càrrec del doctor Josep Maria Gatell, consultor sènior del servei de malalties infeccioses i sida de l’Hospital Clínic, catedràtic de medicina de la Universitat de Barcelona i copresident del Centre Català d’Investigació i Desenvolupament de vacunes contra la sida (Hivacat). L’acte tindrà lloc a dos quarts de nou de la nit al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Després de la conferència s’obrirà un torn de preguntes en què també participarà el doctor Marc Pascual, del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària. També per commemorar el Dia mundial de la sida l’edifici de la Casa de la Vall s’il·luminarà avui de color vermell, de les set de la tarda a les dotze de la nit.

Andorra
sida
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic