Diari digital d'Andorra Bondia
Tresors del Cadí comercialitza productes conreats amb criteris ecològics en una finca de Montferrer.
Tresors del Cadí comercialitza productes conreats amb criteris ecològics en una finca de Montferrer.

Tresors del Cadí, destacat a Fitur com a idea de ‘turisme regeneratiu’


Escrit per: 
Redacció / Foto: Patronat

No hi són físicament, però Tresors del Cadí, la proposta d’agricultura ecològica que David Masferrer va impulsar en terres de l’Alt Urgell, a Montferrer, ensenya el nas a Fitur. Ho fa en un catàleg conjunt impulsat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, que a l’estudi Diagnosi Iniciatives inspiradores en Turisme sostenible i regeneratiu Terres de Lleida i Pirineu, identifica “45 iniciatives inspiradores en el conjunt de la demarcació vinculades a un turisme sostenible i regeneratiu”. 
Entre aquests projectes, englobat sota l’etiqueta de Turisme Regeneratiu, figuren els projectes Reading Life in the Rocks del Geoparc Orígens, PERIFER (zonificació per a la conservació del gall fer en estacions d’esquí) o el Museu de Camins (recuperació d’antics camins i la memòria històrica associada), a banda d’iniciatives com ara Tresors del Cadí, en l’apartat d’ecogastronomia d’alta muntanya i de proximitat. Satisfet es mostrava Masferrer amb aquesta inclusió, un reconeixement a l’esforç realitzat i un suport que pot tenir una repercussió positiva, si més no en termes d’imatge i promoció, acceptava en conversa amb el BonDia. 
Totes aquestes iniciatives responen a la voluntat i l’esforç del Patronat per alinear-se amb els 17 objectius de desenvolupament sostenible i l’Acord de París contra el Canvi Climàtic a través de la Carta Mundial de Turisme Sostenible +20, expliquen des del Patronat.
La selecció s’ha fet en funció  de diferents criteris, com ara que la iniciativa generi un impacte clarament positiu en l’àmbit social i ambiental, a més de l’econòmic, a escala local. També que la proposta recuperi, rehabiliti o millori la destinació en  el patrimoni natural o històric; aspectes socioeconòmics o culturals; dimensió humana de la comunitat local o visitants. Un altre aspecte que valoren és que la comunitat local es vinculi o s’involucri d’alguna manera en la iniciativa turística o de regeneració. Així mateix, que abans o durant l’experiència, el visitant s’impliqui en un procés d’aprenentatge, reflexió o rehabilitació de la destinació. Finalment, un altre punt que es valora és que la iniciativa o experiència turística afavoreixi entre els amfitrions i visitants una visió d’identitat, autenticitat i arrelament de la destinació i el seu patrimoni.

45 d’una setantena
El treball ha estat elaborat per la consultora ELEMENTS/Muntanyes d’Idees per encàrrec del Patronat de Turisme. A partir d’una setantena de projectes avaluats, se’n van seleccionar 45 que inclouen les 13 comarques del Pirineu i les Terres de Lleida, així com també del municipi de Gósol, al Berguedà, que pertany a la demarcació de Lleida. 
Són projectes de turisme sostenible i regeneratiu, iniciatives públiques i privades, arrelades al territori, que s’estan portant a terme per a la millora del territori, les persones i el seu patrimoni a llarg termini. El turisme regeneratiu promou “una mena de turisme que deixa millor del que estava el lloc que acull l’activitat”, indiquen des del Patronat. Una experiència a través de la qual el visitant s’impliqui a recuperar, restaurar, regenerar les destinacions que es visiten, la comunitat que els acull i els propis visitants.
La regeneració en el turisme és una perspectiva de plena actualitat, com ho demostra el fet que aquest any 2023 FITURNEXT, l’observatori de la Fira Internacional del Turisme (Fitur) dedicat a promoure bones pràctiques turístiques en clau de sostenibilitat, centra el seu programa a com impulsar la regeneració a través del turisme.
L’estudi del Patronat de Turisme és una molt bona radiografia de propostes concretes i inspiradores que mostren aquest esperit regeneratiu, que alhora també està impulsant la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya, que participa en una de les taules rodones sobre polítiques públiques regeneratives durant la Jornada Tècnica de FITURNEXT, dedicades al Turisme Regeneratiu. 

tresors
cadí
turisme

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte