Diari digital d'Andorra Bondia
El comitè rector d’‘Andorra, reptes de futur’ en la presentació de la iniciativa el setembre passat
El comitè rector d’‘Andorra, reptes de futur’ en la presentació de la iniciativa el setembre passat

Tret de sortida als grups de treball per analitzar el país a 25 anys vista


Escrit per: 
M.S. / Foto: E.G.

La iniciativa Andorra, reptes de futur arrencarà aquesta tarda amb la primera sessió de treball de la taula que ha d’abordar les relacions internacionals i el desenclavament físic, i amb la pretensió d’esdevenir un “espai de debat que ajudi a analitzar els reptes d’Andorra a 25 anys vista” i que permeti elaborar tota una sèrie de conclusions que “es posaran a disposició de totes les institucions perquè puguin utilitzar-les com vulguin”. 

Així ho van explicar ahir la síndica general, Roser Suñé, i la consellera general Susanna Vela, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i el d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, i el cònsol major de Sant Julià, Josep Majoral, i el cònsol menor d’Encamp, Joan Miquel Rascagneres, membres del comitè rector d’una iniciativa que tot i ser impulsada pel Consell General, el Govern i els comuns “s’ha obert també a d’altres institucions i a la societat civil”.

I és que a les taules, que durant el pròxim mes i mig s’abordaran també qüestions com ara les administracions públiques; la transició energètica, el medi ambient i el canvi climàtic; la transformació i diversificació econòmica; i la salut, benestar i solidaritat, s’ha convidat a participar-hi 22 institucions i 90 associacions a la vegada que es reserva lloc per a 15 ciutadans.

Totes les taules, segons va detallar Torres, tindran la mateixa estructura. Quatre sessions de dues hores i mitja de durada que serviran per presentar la iniciativa i contextualitzar les problemàtiques d’aquell àmbit amb els experts, per identificar escenaris de futur i problemàtiques que haurà d’afrontar el país, per abordar les alternatives per fer-hi front i, finalment, per discutir-ne i elaborar-ne unes conclusions. Unes conclusions, com va remarcar el ministre, que poden “ser diferents i divergents”.

I és que des del comitè rector s’ha volgut impulsar “un espai plural” i deixar de banda “cap connotació partidista”. I en aquest sentit, Rascagneres es va mostrar convençut que la iniciativa “pot tenir una repercussió important si ho sabem portar bé fins al final”.

Andorra, reptes de futur, que disposa d’un pressupost de 90.000 euros aportats a parts iguals pel Consell, el Govern i els comuns, comptarà amb 20 experts internacionals, 20 experts nacionals i 20 tècnics per a la dinamització de les sessions i la secretaria del projecte.

Entre els experts que participaran en les diferents taules hi ha el catedràtic de Dret Constitucional i Ciència Política de la Facultat de Dret, Pere Vilanova, l’historiador i investigador del  Centre d’Estudis i Documentació Internacionals de Barcelona (Cidob), Emmanuel Comte, el professor de Transport i expert en mobilitat urbana i logística de la Universitat Politècnica de Catalunya, Francesc Robusté, la catedràtica d’Anàlisi Social i Política Cultural de la Universitat de Londres, Jo Litter, el catedràtic de Política Econòmica de la UB i president del Cercle d’Economia, Antón Costas, i del catedràtic en Salut Pública i Salut Ocupacional de la Universitat Pompeu Fabra i professor adjunt de la Universitat Johns Hopkins, Joan Benach, entre d’altres.

tret de sortida
grups
treball
analitzar
país
25 anys
vista

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte