Diari digital d'Andorra Bondia

Trobada al Parc de l’Alt Pirineu la primera evidència de ratpenat orellut


Escrit per: 
Redacció

Un grup d’investigadors ha trobat per primer cop evidències de cries de ratpenat orellut alpí (Plecotus macrobullaris) a Catalunya.

Es tracta d’una espècie en perill d’extinció de la qual només s’havien localitzat alguns individus aïllats al Ripollès la passada tardor. La setmana passada, els investigadors Xavier Puig, David Guixé, Gerard Berengueres i Carles Flaquer van poder capturar, i alliberar posteriorment, femelles lactants d’orellut en prats alpins de la vall de Tor, al terme municipal d’Alins, i la vall d’Estaon, al terme de Vall de Cardós (el Pallars Sobirà) a uns 2.000 metres d’altitud i dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu. D’aquesta manera, es confirma l’orellut com a nova espècie de mamífer a Catalunya.
La troballa és fruit de la investigació duta a terme dins el marc del conveni establert entre el Parc Natural de l’Alt Pirineu, l’Associació Galanthus, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i el Museu de Ciències Naturals de Granollers. L’estudi compta amb el suport del departament de Medi Ambient i Habitatge, que finança el seguiment d’espècies de ratpenats en perill d’extinció incloses en el Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya.
Fins ara es desconeixia si aquesta espècie de ratpenat, que només viu a gran altura, entre els 1.500 i els 2.800 metres d’altitud, tenia poblacions estables a Catalunya. La captura i posterior alliberament de femelles lactants confirma que l’espècie compta amb colònies establertes i permet tenir nova informació que permetrà protegir els seus hàbitats de caça. Segons les primeres dades obtingudes, aquesta espècie pot ser un bon indicador de la qualitat dels ecosistemes d’alta muntanya, on la ramaderia extensiva hi juga un paper decisiu.
Els ratpenats són molt beneficiosos per a l’ésser humà, ja que controlen les poblacions d’insectes, sobretot els mosquits i les mosques, dels quals depreda tones i tones cada any. A més, són indicadors naturals de la qualitat del nostre entorn. Actualment, la davallada constant de les seves poblacions ha provocat que la major part de les espècies es trobin protegides per la directiva d’hàbitats de la Unió Europea, i, concretament, aquesta nova espècie està inclosa dins el projecte de decret que crea el Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya amb la categoria d’“en perill d’extinció”, com l’ós bru, el gall fer i el trencalòs. Durant el 2011 es preveu ampliar la prospecció d’aquesta espècie al parc i cercar quins són els llocs que utilitza per criar.
 El Parc Natural de l’Alt Pirineu organitza el 7 d’agost, al Parc del Riuet de Sort, la Nit dels ratpenats, amb tot un seguit d’activitats de descoberta dels ratpenats per promoure’n el coneixement i la protecció.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte