Diari digital d'Andorra Bondia
Hàbitat on viu l’espècie de molsa ‘Buxbaumia Aphylla’.
Hàbitat on viu l’espècie de molsa ‘Buxbaumia Aphylla’.

Troben al Parc de l’Alt Pirineu una molsa protegida mai detectada


Escrit per: 
Agències / Foto: Miquel Jover

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha confirmat la presència d’una espècie de molsa mai detectada abans a aquest espai natural protegit. Es tracta de la Buxbaumia Aphylla, una planta protegida molt lligada a la conservació dels boscos madurs i fusta morta. La troballa ha estat possible gràcies a un estudi de seguiment de briòfits encarregat pel parc a Miquel Jover, investigador del Grup de Flora i Vegetació de la Universitat de Girona. El Parc Natural de l’Alt Pirineu es converteix, així, en el quart indret a tota la península Ibèrica amb presència d’aquesta molsa protegida. La població detectada a l’Alt Pirineu és de dimensions reduïdes, i només s’ha trobat sobre cinc troncs situats en una àrea d’aproximadament de 100 m2 a la Vall Ferrera.

Els altres indrets on n’hi ha són el Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, i la vall d’Espot. Amb l’objectiu d’avaluar l’estat de conservació de la biodiversitat a dins del seu àmbit, l’any 2019 el Parc Natural de l’Alt Pirineu va encarregar un treball d’avaluació de l’estat de conservació de dues espècies de briòfits: Orthotrichum Rogeri i Buxbaumia Viridis, ambdues incloses a la directiva Hàbitats 92/43. La segona també està inclosa al Catàleg de Flora Amenaçada de Catalunya com a vulnerable (Decret 172/2008).
El treball, que ha permès aquestes troballes al voltant de la presència de briòfits al parc, ha servit per definir la distribució d’ambdues espècies al parc, determinar la mida de les seves poblacions, descobrir els factors que poden suposar una amenaça i proposar mesures de conservació.
En aquest marc, la Buxbaumia viridis s’ha trobat a deu localitats diferents, des dels sectors més meridionals del parc natural fins als límits amb el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Així, l’estudi ha constatat un increment de la distribució coneguda fins ara d’aquesta planta al parc en sis localitats noves. Aquesta espècie creix sobre fusta morta en avançat estat de descomposició i amb bona capacitat per retenir la humitat, i per aquest motiu, sovint s’ha considerat indicadora de boscos madurs, principalment avetoses i pinedes de pi negre.
Pel que fa a l’altra espècie objecte de l’estudi, no s’ha pogut confirmar la presència d’Orthotrichum Rogeri dins l’espai protegit, tal com se sospitava abans de començar l’estudi. La conservació d’aquestes dues espècies protegides va molt lligada a la preservació dels boscos on viu. 

troben
Parc de l’Alt Pirineu
molsa
protegida
detectada
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic