Diari digital d'Andorra Bondia
Una imatge del Tarter.
Una imatge del Tarter.

Turisme imposa 8 multes de 3.000 euros a pisos turístics il·legals


Escrit per: 
M. Prat / FOTO: Bon dia

Els controls i inspeccions que fa el Govern per mirar de detectar apartaments turístics il·legals anunciats en pàgines web d’Internet, en especial Airbnb, dona els seus fruits. Ahir el BOPA va fer públics fins a 8 edictes de resolució d’expedients sancionadors justament per aquest fet. Els expedients afecten tretze titulars diferents i en tots els casos es tracta de sancions “molt greus” que pugen a 3.001 euros cadascuna.

Segons es detalla en els edictes, les multes s’imposen per infraccions “molt greus per anunciar, promocionar i comercialitzar un Habitatge d’Ús Turístic (HUT) al portal de reserves Airbnb sense disposar de la indicada inscripció en el registre d’HUT corresponent”.

En tots els casos el procediment a seguir és el mateix. Un cop notificada la sanció els afectats disposen d’un mes assenyalat per fer efectiva la multa o interposar un recurs davant del Govern. Si no es dona cap d’aquestes dues opcions, es procedirà per la via executiva i es dictarà provisió de constrenyiment afegint-hi un recàrrec del 10% de l’import de la sanció. Amb tot, si es fa efectiva la sanció després del termini d’un mes assenyalat, però abans de la notificació de constrenyiment, el recàrrec aplicable serà del 2% de l’import de la sanció.

En aquest sentit, el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT) va celebrar que des del Govern es facin aquests controls i es pugui sancionar aquells que no compleixen amb les normatives vigents. “Quan ens vam haver d’adaptar a la nova llei ens van cobrar un cànon de 200 euros per cada apartament i el Govern i els comuns ens van dir que aquests diners anirien destinats a trobar els pisos il·legals i estem contents perquè realment ho estan fent així”, va manifestar, i va assegurar que “és lògic que pisos que no estan donats d’alta siguin sancionats. Em sembla molt bé”.
Ruiz va recordar que els apartaments registrats degudament es van haver d’adaptar als condicionants que fixa la llei, però que en canvi, els que operen de manera il·legal no compleixen els mateixos requisits “ni paguen impostos ni tenen una qualitat mínima per garantir una bona estada als clients”.

En aquest sentit celebra l’esforç fet per les administracions locals i la central per perseguir les males praxis i va apuntar que des de l’associació també s’està molt atent i si es detecta “alguna cosa estranya també ho notifiquem”. De fet, el primer que va fer ahir en veure els edictes del BOPA va ser comprovar que cap dels afectats era associat. Amb tot, admet que no tenen coneixement del nombre de pisos il·legals que hi podria haver actius encara, però remarca que amb els procediments que segueixen tant els comuns com el Govern a l’hora de fer les recerques i comprovacions dels habitatges d’ús turístic que s’anuncien, sobretot a Internet, disposen de moltes més eines per poder sancionar-los.
D’altra banda, el BOPA també va publicar un expedient sancionador del departament de Turisme de 1.862 euros a un altre allotjament turístic, en aquest cas per una infracció lleu i dues de greus, que no tenia res a veure amb Airbnb.

Ocupació de fins al 50% el cap de setmana
L’activitat dels allotjaments turístics ha estat molt castigada des que va començar la pandèmia per la falta de turistes al país. Amb tot, gràcies a la normalització de la mobilitat amb Espanya, la situació comença a canviar. El cap de setmana passat, els pisos turístics que formen part de l’AEAT, bàsicament situats a Canillo, van registrar una ocupació d’entre el 30 i el 35%, quan fa dues setmanes quasi no hi havia reserves. Tot i així, Ruiz explica que van ser sobretot reserves d’última hora i estades d’un sol dia. En canvi, per al pròxim cap de setmana, si el nivell de reserves es manté igual i continua havent-hi contractacions de darrera hora, el nivell d’ocupació es podria enfilar ja fins al 50%. Igualment, es tenen molt bones perspectives de cara al cap de setmana de l’1 de maig. Una situació, però, que res té a veure amb els apartaments del Pas de la Casa, on el confinament de França els impedeix treballar. “Allà la situació és desastrosa i pels propietaris de negocis és molt preocupant perquè porten molts mesos sense treballar”, va remarcar. I és que els turistes espanyols que arriben en cap cas es desplacen fins al Pas.

airbnb
apartaments
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic