Diari digital d'Andorra Bondia
El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, abans d’una de les reunions amb l’executiu pel text de la llei de la funció pública.
El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, abans d’una de les reunions amb l’executiu pel text de la llei de la funció pública.

Ubach veu “assumible” l’augment del nombre d’accidents laborals


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

L’increment del 10,6% del nombre d’accidents laborals comptabilitzats per la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) aquest primer semestre de l’any és “assumible”. Si més no així ho creu el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, que va vincular l’augment de la sinistralitat laboral al “repunt que s’està donant en tots els sectors de l’economia”.
Així, el dirigent sindical considera que “malgrat que la millora econòmica no arribi encara a tot arreu on hauria d’arribar” sí que el repunt fa que “hi hagi més obres i més feina, i per tant també més treballadors i més accidents laborals”.
No obstant, i lluny del conformisme, Ubach sí va carregar amb duresa contra la legislació vigent en matèria de seguretat laboral, una llei que va considerar “precària” i mal encarada per assolir els objectius que teoricament persegueix. En aquest sentit, el secretari general de l’USdA va destacar que els accidents laborals “tenen un cost a nivell social i també per a la CASS”, que només l’any passat va destinar més de 8 milions d’euros a cobrir baixes motivades per accidents laborals, però “no així a nivell empresarial”. I és que per Ubach les sancions “gens dissuasòries” que preveu la llei fan que “a l’empresari a vegades li convingui més pagar la sanció que no pas complir amb les disposicions de la llei”.
Per tot plegat, el dirigent de la Unió Sindical d’Andorra, que va recordar que el sindicat ja va advertir de les deficiències de la llei al moment de fer-la tot i que no se’ls va fer cas, va demanar-se “pel què defensa el Govern, si la integritat dels treballadors o l’economia dels empresaris”. 

Sala a Govern per recollir signatures per a les ILP

Malgrat que no s’entraran a tràmit fins a la legislatura vinent, Gabriel Ubach va confirmar l’imminent inici de la recollida de signatures per a les iniciatives legislatives populars (ILP) per impulsar una llei de responsabilitat política i per modificar la Llei electoral per tal d’afavorir la representativitat del sistema. En aquest sentit, el secretari general de l’USdA va explicar que s’ha arribat a un acord amb l’executiu per a la cessió d’una sala de la planta baixa de l’edifici administratiu per recollir les signatures dels empleats.  públics.

El dirigent sindical insisteix en què no s’aprovi la reforma de la funció pública

El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra, Gabriel Ubach, que va lamentar que el cap de Govern “hagi decidit allargar aquesta agonia i esgotar la legislatura quan el país necessitava eleccions per abans d’ahir”, va insistir en la necessitat que tant el paquet de lleis laborals –les proposicions de llei de relacions laborals, d’acció sindical i patronal i de mesures de conflicte col·lectiu– com la llei de la funció pública “quedin estancades al Consell General” i no s’aprovin “caient així quan el cap de Govern dissolgui la cambra parlamentària”. 
Ubach va recordar que es tracta de textos que “no compten amb un consens ampli”, sobretot el relatiu a la funció pública, i que per aquest motiu “és millor deixar-los” i quan comenci la següent legislatura “asseure’s totes les parts en una taula i començar de nou a elaborar les lleis”.
En aquest sentit, i precisament tenint en compte que aquests textos són els que tant l’executiu com el grup parlamentari demòcrata volen prioritzar i mirar d’aprovar abans que acabi la alegislatura, el dirigent de l’USdA va avançar que si finalment s’acaben aprovant el primer que faran les organitzacions sindicals “és demanar al futur Govern que surti de les eleccions la derogació d’aquestes lleis”. De fet, algunes formacions polítiques de l’oposició ja han anunciat que, en el cas que la majoria demòcrata acabi tirant endavant l’aprovació de les lleis, portaran la derogació d’aquests textos als seus programes electorals, i Ubach no va descartar que des del sindicat es pogués instar els afiliats i els treballadors públics a donar suport a aquestes formacions.

Ubach
veu
assumible
accidents laboral
augment
nombre
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic