Diari digital d'Andorra Bondia
Un dels nous radars.
Un dels nous radars.

Un 37% més de multes per excés de velocitat amb els nous radars


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Durant el 2018 es van desplegar a la xarxa viària del Principat set radars nous, ja que la policia va optar per treure altres radars fixos o cabines en desús i instal·lar aquests nous aparells, l’increment dels quals ha contribuït a registrar més casos d’infraccions per excés de velocitat, en concret un 37% més. Així, l’any passat es van generar un total de 16.414 sancions per aquest motiu. Si es mira amb perspectiva dels darrers vuit anys, aquestes multes s’han multiplicat gairebé per sis, ja que el 2011, amb només dos radars, més els fixos o cabines que ara ja estan en desús, només es van imposar un total de 2.815 multes. 
La policia treballa de la mà d’altres departaments, com el de Mobilitat, Circulació dels comuns i també amb l’Automòbil Club per tal d’estudiar la sinistralitat al país i fer accions com ara campanyes preventives, formatives, i l’anunciada recentment creació d’un registre d’accidents. Però el que està clar és que en matèria de circulació, l’excés de velocitat és el principal motiu de multa. La policia va generar l’any passat un total de 20.005 sancions per diferents infraccions del codi de circulació, d’aquestes la majoria (16.414) van ser per excedir el límit de velocitat marcat.  Li segueixen, de molt lluny, per nombre de multes, les imposades per  no disposar del distintiu de la ITV, amb 728 sancions. El tercer lloc l’ocupen les multes imposades per no presentar el rebut vàlid d’assegurança o per no tenir-lo. D’aquesta tipologia l’any passat se’n  van posar 606. 
Una altra dada que cal remarcar en matèria de circulació són les multes per no portar cordat el cinturó de seguretat. L’any passat se’n van posar 351 per aquest motiu. El cinquè lloc l’ocupen les sancions per no respectar la senyalització horitzontal, que el 2018 van ser 304, gairebé el doble que les imposades l’any anterior. Amb la fita marcada de zero víctimes a la carretera que lamentablement no es va aconseguir l’any passat, amb cinc morts per accident (la xifra més alta dels darrers sis anys) la policia ha reforçat els controls i les campanyes. El fet d’incrementar el nombre de mesures preventives i coercitives ha provocat que es detectin un major nombre d’infraccions, en aquest sentit, també van augmentar gairebé el doble, amb 230 casos, aquells conductors que no van respectar els senyals prohibitius o d’obligació. 
Altres conductes imprudents, entre les quals fer cas omís de les indicacions de semàfors o dels agents van motivar que l’any passat es posessin 90 multes, i la utilització del mòbil durant la conducció es va saldar amb un total de 92 sancions. Finalment, la conducció temerària també es va multar, (tot i que pot tenir altres conseqüències penals) i l’any passat van ser 32 les multes per aquest motiu. 
D’altra banda, situacions que malgrat que no són tan nombroses no deixen de ser preocupants, són les multes que es van imposar per conduir sota els efectes de l’alcohol (137) i les de conduir sota els efectes dels estupefaents (14 multes). 
Paral·lelament a la tipologia d’infracció més sancionada,  si es mira radar per radar, el que més multes va generar l’any passat va ser el del tram entre la sortida de la variant del túnel de les Dos Valires fins a la rotonda sud d’Encamp, amb una velocitat màxima autoritzada de 70 km/h.  Més concretament el que controla la velocitat entre els punts quilomètrics 2.686 i 4.289 de la CG-2. Aquest és un dels radars nous que es va activar a meitat de l’any passat. El segueix per ordre de multes el del punt quilomètric 5.490 de la CG-1, a Sant Julià de Lòria, a l’altura d’Automòbils Pyrénées, que és un aparell fix i que va detectar 2.888 infraccions. El de la Massana, a la CG-4, a l’altura de Naus Teixidó és el tercer en el rànquing. Es tracta d’un radar de cabina gràcies al qual es van imposar 1.739 multes. Finalment, el de tram del túnel de les Dos Valires ha detectat des del 2014 més d’un miler de casos que han estat multats, l’any passat en van ser 1.061, la xifra més baixa dels darrers cinc anys. El segueix el col·locat a l’entrada nord d’Encamp, que és de cabina, que va generar 997 multes, i a la mateixa parròquia però a l’altura de FEDA el radar de cabina va registrar infraccions que van derivar en 302 sancions. 
La col·locació de nous radars de tram, de cabina i fixos va eliminar altres radars fixos o cabines en desús. Tot i això, la policia continua amb la col·locació de radars mòbils a diferents indrets i l’any passat aquests aparells van registrar 4.193 multes, gairebé la meitat que l’any anterior. La instal·lació de radars és una mesura efectiva perquè es redueixi la velocitat.

multes
excés
velocitat
nous radars

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Seria interessant saber a quants nacionals i estrangers corresponen aquestes sancions.
Que pesaditos con las multas. A finales de enero ya dijeron que crecian un 37%, a mediados febrero lo vuelven a decir, haran lo mismo a principis de marzo? No tienen nada mas que contar? O es que no saben ni lo que ya han publicado?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte