Diari digital d'Andorra Bondia
El director del CRES, Joan Micó, i la directora d’Unicef, Marta Alberch, van presentar ahir al migdia l’Observatori de la Infància.
El director del CRES, Joan Micó, i la directora d’Unicef, Marta Alberch, van presentar ahir al migdia l’Observatori de la Infància.

Un 4% de les llars amb menors viuen amb una “privació material severa”


Escrit per: 
M.P.A. / FOTO: Agències

Un 4,1% de les llars on viu algun menor es troba en situació de “privació material severa”, fet que suposa un augment del 2,7% respecte de la darrera dada que es tenia del 2015, quan la xifra era de l’1,4%. Aquesta és una de les dades “preocupants” recollides per l’Observatori de la Infància a Andorra 2018, presentat ahir al matí pel director del Centre de Recerca Sociològica (CRES), Joan Micó, i per la directora del Comitè d’Andorra per l’Unicef, Marta Alberch. Segons va explicar Micó, l’indicador de privació material severa es calcula a partir de les persones que viuen en llars que tenen dificultats a l’hora de pagar els béns de consum i les activitats que són pròpies d’una societat en un moment donat, com ara pagar sense endarreriments rebuts de l’habitatge de lloguer, hipoteca i  serveis o compres ajornades en els últims 12 mesos, mantenir la seva casa a una temperatura adequada quan fa fred, afrontar despeses imprevistes, menjar carn, pollastre o peix cada dos dies, o pagar unes vacances almenys una setmana l’any. 

Pel que fa als menors de famílies en risc de pobresa, és a dir, les que tenen una despesa per sota del 60% de la mitjana nacional,  han disminuït del 13% al 10%. En aquest sentit, Alberch va remarcar que, tot i que aquest índex de pobresa relativa ha millorat, la conclusió que se’n pot extreure és que “aquesta millora econòmica no està arribant a totes les famílies de la mateixa manera”. Les famílies més afectades per aquesta situació són les monoparentals i aquelles en què  algun dels pares està de baixa laboral llarga o sense feina. 
L’Observatori de la Infància també recull les dades sobre els menors víctimes de violència en l’àmbit familiar, que van ser setze  el 2017 i el 2016, vuit. Quant als adolescents víctimes de violència psíquica o física en l’àmbit escolar, el 2017 n’hi va haver tretze i el 2016, dinou. Pel que fa als menors víctimes de delictes contra la llibertat sexual, hi va haver set  casos identificats el 2017 enfront dels deu casos del 2016. Alberch va insistir que es tractava d’indicadors que mostren els casos identificats per la policia. També va subratllar que els increments poden ser a causa que cada vegada hi ha més casos que es denuncien “i no es pot assegurar que signifiqui un augment de la violència, ja que abans potser es produïen però no es denunciaven”.
Després d’exposar aquests  indicadors, Alberch va explicar les recomanacions que fa Unicef Andorra. D’una banda, la necessitat de tenir els indicadors que s’inclouen en l’Observatori com més actualitzats, millor. També demana que un cop s’aprovi la nova llei sobre els drets dels infants i adolescents, es treballin ràpidament en tots els reglaments i en el Pla nacional de la infància perquè es pugui actuar en el cas dels infants més vulnerables i es garanteixin les ajudes socials, com ara les prestacions universals per fills, per exemple. Unicef també demana mesures que afavoreixin la conciliació de la vida familiar i laboral i campanyes de sensibilització per prevenir la violència als menors. Una darrera recomanació en el marc de la campanya Cada vida compta és ampliar la baixa de maternitat fins a sis mesos, incrementar les pauses remunerades per alletament fins als 2 anys i promoure polítiques públiques i privades per afavorir l’alletament matern.

privació material
menors
infants
Unicef

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte