Diari digital d'Andorra Bondia
Dues persones corren amb el seu gos al costat del riu, al Parc Central de la capital.
Dues persones corren amb el seu gos al costat del riu, al Parc Central de la capital.

Un 73% del ciutadans fan esport almenys un cop l'any


Escrit per: 
Agències / Foto: E. C.

Quasi tres quartes parts, el 73%, dels enquestats diuen haver realitzat algun tipus d’esport almenys un cop durant el 2019, el 27% restant no, segons informa aquest dimecres el departament d'Estadística. Els que més han dit haver realitzat esport són els homes, els més joves (a més edat menor percentatge), els andorrans i els francesos, les persones amb major nivell educatiu (a major nivell major percentatge), els estudiants, els enquestats amb major nivell d’ingressos, els que no treballen els caps de setmana normalment i els que viuen a parròquies altes.

El 39% dels enquestats assegura que, a part de caminar o passejar, han practicat esport durant el 2019 tres o més vegades a la setmana, el 25% diu que una o dues vegades a la setmana, el 6% entre una i tres al mes, el 3% almenys una vegada a l’any i el 27% diu que no va fer cap mena d’esports durant aquest any.  

Quan es fa la mateixa pregunta diferenciant entre període de vacances i laboral, el 26% diu que practica amb més freqüència durant el període laboral, el 10% durant les vacances i quasi dos terços, el 64%, que de manera indiferent.

Dels que han realitzat esport l’any 2019, el 75% diu que ho fa a l’aire lliure de manera habitual, el 23% en un gimnàs privat i el 18% en un gimnàs públic, el 12% a casa, el 10% en altres instal·lacions o clubs esportius públics i el 7% en privats. Entre els que han mencionat altres llocs trobem l’escola, sales de ball i fisioteràpia.

Entre els enquestats que han practicat esport durant el 2019, sense tenir en compte la freqüència, gairebé el 37% diuen que han fet gimnàstica o una activitat física esportiva intensa, també un 37% han fet senderisme o activitats relacionades amb el muntanyisme, un 31% esports d’hivern, un 24% gimnàstica o activitat física esportiva suau, un 23% carrera a peu (córrer) i un altre 23% ciclisme, mentre que un 19% han practicat la natació, un 12% la musculació, culturisme o halterofília, un 8% futbol, un 6% pàdel i un 5% futbol sala. Amb percentatges inferiors al 5% també s’esmenten l’atletisme, boxa i arts marcials, bàsquet, altres activitats físiques amb acompanyament musical, esports aquàtics o tenis, entre altres.

Més de la meitat dels enquestats, el 53%, diu que no és membre, soci o abonat de cap institució esportiva. El 22% ho és d’un centre esportiu comunal, el 17% d’un gimnàs privat, el 9% d’un club o associació esportiva privada i el 5% d’un club o associació esportiva pública. 

Quan demanem per l’assistència a esdeveniments esportius, el 25% de la població enquestada diu que ha anat a veure un partit de bàsquet amb accés lliure o amb entrada, de manera desglossada el 18% ho ha fet amb entrada i el 10% de manera gratuïta. El 21% han assistit a partits de futbol, un 11% ho ha fet amb entrada lliure i un altre 11% de pagament. En tercer lloc trobem els esdeveniments relacionats amb el ciclisme, als quals han assistit un 8% d’enquestats, bàsicament amb entrada lliure. Per sota del 5% trobem esdeveniments relacionats amb el motociclisme, l’atletisme, la natació, l’automobilisme, el tenis o l’handbol.

El 76% dels enquestats diu que l’últim esdeveniment esportiu al qual va assistir va ser a Andorra, el 21% a Espanya o França, el 2% en un altre país de la Unió Europea (UE) i un 1% a un país fora de la UE.

ciutadans
esport
un cop a l'any
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic