Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la roda de premsa d'avui.
Un moment de la roda de premsa d'avui.

Un 9,4% de la població ha generat anticossos


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: SFGA

La primera volta del cribratge poblacional ha determinat que el 9,4% de la població ha generat anticossos pel coronavirus. Arran dels 69.661 tests realitzats (1.334 dels quals corresponen als professionals sanitaris, on es registra que el 12% ha passat la Covid-19), fins ahir es van realitzar 872 proves PCR que han permès diagnosticar 38 nous pacients dels quals només quatre tenien símptomes. Així mateix, en aquesta primera volta s’han efectuat 1.109 tests a treballadors transfronterers.

Tant el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet com biòleg Joel López ¬-que ha insistit que els resultats del test exposats aquest dissabte són parcials- han reiterat la necessitat que tota la població se sotmeti a la segona volta que s’inicia dilluns ja que això permetrà conèixer la taxa de transmissió del virus amb les mesures de relaxació del confinament actuals i com aquest mou. Així mateix, el segon cribratge ha de mostrar si les persones que ara són susceptibles d’estar malaltes acaben adquirint la immunitat front al coronavirus SARS-CoV-2. En aquest sentit, López ha assenyalat que d’aquests estudi se’n podrà obtenir informació molt valuosa sobre una malaltia que es nova i desconeguda. El fet és que s’ha observat que hi ha malalts que no generen anticossos, però es desconeix el nombre de casos. També es podria saber quant temps pot estar el virus dins de l’organisme.

Martínez Benazet ha defensat que si bé en d’altres països s’ha apostat perquè tota la població estigui immunitzada (encara que per exemple Anglaterra ha hagut de canviar d’estratègia) “no és suportable anar a buscar una infecció que vagi més enllà del que tenim” perquè col•lapsaria el sistema sanitari. Per això insisteix que “és millor que ens infectem com més tard millor”. Per tant, a l’hora de permetre noves excepcions al confinament caldrà sempre observar les variables epidemiològiques que es puguin produir al cap de 14 dies de les darreres obertures. En tot cas, el fet de tenir una població cribrada permetrà accelerar el retorn a la normalitat econòmica i social, encara que adoptant mesures.

Aplicació sentinella
El ministre també ha exposat que l’estratègia a seguir després del test d’immunitat poblacional passarà, a banda de seguir portant la mascareta i el distanciament físic, per tenir una gran capacitat de fer diagnòstics i d’elaborar estudis epidemiològics de forma “molt ràpida”. A més, un cop descartat el certificat d’immunitat (que no és el més indicat tenint en compte la taxa tan baixa d’immunoglobulines que presenta la població), es proposarà que els ciutadans utilitzin de forma voluntària una App que faci la funció de sentinella (permetrà conèixer si s’ha estat en contacte amb un positiu , garantint sempre la confidencialitat). Aquesta aplicació per a mòbil està en fase de proves i López considera que seria una eina molt útil per lluitar contra el coronavirus i també per desenvolupar al país un nou sector d’activitat.

 

coronavirus
test massiu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte