Diari digital d'Andorra Bondia
Moment de la inauguració del centre de dia Els Paraires a Escaldes-Engordany, el 6 de novembre passat.
Moment de la inauguració del centre de dia Els Paraires a Escaldes-Engordany, el 6 de novembre passat.

Un centenar de persones esperen per poder accedir a una residència


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Certament, amb l’obertura del darrer centre de dia Els Paraires de la Creu Roja Andorrana a Escaldes-Engordany “sembla que la llista d’espera per a accedir a serveis de dia es quedarà a zero”. Ho confirma el director de la Creu Roja Andorrana, Jordi Fernández, i de fet ja ho havia anunciat el mateix dia de la seva inauguració la ministra de Salut, Helena Mas. Ara bé, pel que fa a l’accés a centres residencials sociosanitaris, la situació és ben diferent, ja que  segons Fernández “hi ha una llista d’espera d’unes 100 persones”. D’aquí que aquesta sigui una problemàtica significativa que, a parer seu, s’hauria pogut resoldre amb certa anticipació perquè el progressiu envelliment de la població “va a més i fa 30 anys que se sap” i se’n parla, reflexiona. Així mateix es pregunta: “Enviar la gent a Oliana, és una solució?” I ara per ara “o reconverteixes algun edifici en residència o en construeixes de nou”. I, és clar, això suposa esperar tres o quatre anys a tenir-ne alguna d’enllestida.

Tal com informa el director de l’entitat, actualment al centre de dia d’Escaldes ja tenen 13 usuaris i recorda que està preparat per acollir-ne fins a 36. Igualment, remarca que “va ser tot un èxit” la celeritat amb la qual s’ha posat en marxa perquè des que es va començar a posar fil a l’agulla al projecte amb la cerca de local, la realització del projecte de reforma, les obres i els permisos d’obertura es va trigar vuit mesos a fer-lo realitat. “Considerem que hem estat molt eficients donat l’entorn de construcció complicat”, assegura.

Aquest d’Escaldes és el tercer centre que gestiona la Creu Roja Andorrana, la qual cosa els ha proporcionat una experiència que els acredita com una entitat experta en la gestió d’aquest tipus de recurs que volen posar a disposició també dels comuns. I és que la construcció de residències i/o centres de dia era una proposta que moltes de les formacions guanyadores de les comunals portaven als seus programes electorals. Així les coses, “la Creu Roja s’oferirà per portar la gestió de més centres de dia”, anuncia Fernández, que considera que poder fer un projecte conjunt amb les noves corporacions “estaria bé”. I “siguin del color que siguin”, puntualitza, perquè “no tenim colors polítics, creiem en els projectes sense color”.

“Temps complicats”
Actualment, la botiga solidària de la Creu Roja atén unes 90 llars, el que suposa 165 usuaris. Fernández recorda que en van arribar a tenir fins a 600 durant el pic fort de la pandèmia. En aquest sentit, alerta que tot i que ara no siguin tants, convindria prendre mesures al país per “anticipar-se a les coses”. I és que l’actual entorn inflacionista amb tipus d’interès alts provocarà que cada vegada les famílies tinguin més deutes i els costi més arribar a final de mes. Fernández diu que a la botiga ja “es mira de fer estoc” perquè “vindran temps complicats”.

“L’èxit d’aquest tipus de recursos costa”
La intervenció social en iniciatives com la que es porta a terme amb els inquilins dels pisos de Casa Aristot Mora requereix “dedicació i paciència”. I sobretot no tenir pressa perquè “l’èxit d’aquest tipus de recursos  costa”. I costa pels perfils de les persones ateses. Així ho exposa el director de la Creu Roja Andorrana, Jordi Fernández, en fer balanç dels primers nou mesos d’implantació d’un recurs “innovador per a Andorra” que porten a terme dues educadores socials i dues integradores amb el suport de dues psicòlogues. Valora que “s’està fent una bona feina” perquè s’adreça a una vintena d’usuaris  “que no sabien on anar, estaven en hostals o pensions, o sense suport assistencial i alguns amb patologies mentals” amb l’objectiu d’aconseguir la seva reinserció social. Defensa, a més, que “no  hem identificat que s’hagi convertit en un gueto”, com temien alguns. I és que “si hi passes pel davant ni t’adones que es tracti d’aquest recurs”.

persones
residència

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Parem de fer carretetes i dediquem els diners a les nostres infraestructures de salut i benestar. Com creix la població caldran mes llits d'hospital i els nostres avis ja no tenen places de residencia!!!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte