Diari digital d'Andorra Bondia
La taxa de cesàries continua sent el triple que la recomanada per l’OMS
La taxa de cesàries continua sent el triple que la recomanada per l’OMS

Un de cada tres parts continua sent cesària, el triple que aconsella l’OMS


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

L’any passat, el 37% dels 464 parts que va assistir l’hospital van ser cesàries. Aquesta taxa continua triplicant l’aconsellada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que considera que sols hauria d’estar justificat entre un 10 i un 15% dels casos com a màxim. Es tracta d’un percentatge similar al del 2017, quan dels 543 parts, el 37,8% van requerir aquesta cirurgia major. Si mirem l’evolució anterior, els percentatges del 2016 i els del 2015 van ser del 34,7% i 34,8% respectivament. 
Per altra banda, també cal destacar que els darrers quatre anys, del 2015 al 2018, el nombre de parts atesos han baixat un 23%.
Des del SAAS informen que encara no s’ha aplicat la reestructuració de ginecologia que la direcció tenia previst posar en marxa fa dos anys per homogeneïtzar, entre altres coses, totes les pràctiques que es realitzen al servei, tal com va avançar en el seu dia Josep Maria Piqué, director del SAAS. Piqué pretenia establir un protocol amb indicadors i monitorar els parts, perquè la decisió per practicar una cesària hagi de seguir una guia clínica que es basi en estàndards internacionals. A més, també es tenia previst que el sistema de guàrdia de les ginecòlogues es canviï, i quan una dona es posi de part a les dotze de la nit serà atesa per la ginecòloga que estigui de guàrdia i no per la de referència que ha tingut durant tot l’embaràs. Aquesta reestructuració del servei de ginecologia va ser apuntada pel mateix Piqué a aquest mitjà fa dos anys i encara no s’ha aplicat, perquè des del SAAS asseguren que encara no s’ha arribat a un acord amb el col·lectiu de ginecòlogues. 
La mitjana de cesàries a Europa el 2018 era del 27%. A Espanya del 24% en la sanitat pública, i en la privada, del 35%. La d’Andorra supera totes dues en onze punts i en dos, respectivament. 
Precisament l’OMS va publicar l’any passat una guia sobre recomanacions per frenar una tendència que considera que és creixent. En aquesta guia s’inclouen accions dirigides a la dona, com ara la formació i les classes de preparació per al part i també de formació a les infermeres en tècniques psicològiques de relaxació, però també recomanava als professionals, així com tenir una segona opinió que justifiqui perquè no es fa un part i s’ha de fer una cesària. L’OMS també suggereix als sistemes sanitaris a auditar les cesàries i utilitzar guies clíniques. 

parts
continua
cesària
aconsella
l'OMS
Número de vots: 175
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic