Diari digital d'Andorra Bondia
La presentació de l’estudi sobre la mobilitat transfronterera dels joves a banda i banda dels Pirineus.
La presentació de l’estudi sobre la mobilitat transfronterera dels joves a banda i banda dels Pirineus.

Un estudi proposa mesures per millorar la mobilitat transfronterera


Escrit per: 
Agències / Foto: Generalitat

La coordinació de borses de treball, programes de formació bilingüe segons les demandes dels sectors econòmics i enfortir els lligams entre els centres de formació i els serveis d’ocupació i mobilitat són algunes de les accions que un estudi proposa per millorar les oportunitats dels joves per trobar feina a banda i banda dels Pirineus. L’estudi s’emmarca en el projecte europeu Trampoline, que fomenta la formació i la mobilitat dels joves en el territori dels Pirineus entre Catalunya, Aragó, Andorra i Occitània i que s’inclou dins del Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra (Poctefa).

La directora general de Joventut de la Generalitat, Laia Girós, i el director de l’Agència Catalana de la Joventut, Cesc Poch, van presentar a Girona els resultats de l’estudi sobre les oportunitats de mobilitat laboral dels joves en el territori fronterer pirinenc. L’objectiu del document és analitzar les oportunitats de què disposen les persones joves per aconseguir una primera ocupació (ocupació estacional, pràctiques laboral, voluntariat entre d’altres) per detectar les oportunitats de cooperació, intercanvi i mobilitat professional a banda i banda de la frontera.

En la recerca, s’han analitzat les oportunitats laborals en les etapes inicials de la inserció professional dels joves, focalitzant en les oportunitats de mobilitat laboral a la zona transfronterera. També s’han analitzat els recursos de cada territori per facilitar la mobilitat dels joves en les seves primeres experiències laborals. En total, s’han fet més d’una trentena d’entrevistes i diversos grups de discussió amb joves i professionals de cadascuna de les quatre zones frontereres (Aragó, Catalunya, Andorra i França).

En les conclusions se subratlla la necessitat de relacionar més estretament els projectes de mobilitat transfronterera amb les estratègies de desenvolupament local per contrarestar el despoblament que pateixen alguns pobles situats a la frontera. Segons el responsable de l’estudi, Oriol Homs, el despoblament és conseqüència de la concentració de talent i activitat econòmica a les grans ciutats. Una tendència que cal contrarestar amb noves estratègies per evitar que el territori quedi “buit” i es perdi riquesa i diversitat cultural i humana.

Entre les accions que proposa l’estudi, hi ha la de reforçar els lligams entre centres de formació-serveis d’ocupació i serveis de mobilitat a fi d’aconseguir més impacte dels programes de foment de la mobilitat. En aquest sentit, s’aconsella posar l’accent tant en la fase de difusió i motivació a la gent jove cap als centres de formació, com en l’organització de la mobilitat i sobretot en la planificació del retorn i l’acompanyament a la inserció laboral posterior.

També s’aposta per reforçar el treball en xarxa entre tots els agents implicats, així com dels diferents projectes que s’emmarquen dins del Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra (Poctefa) i crear recursos per facilitar la mobilitat com ara un mapa de recursos transfronterers o la coordinació de borses de treball. Per últim, l’estudi proposa promoure l’aprenentatge d’idiomes veïns, programes de formació bilingües i programes de formació compartida transfronterera relacionats amb demandes de sectors econòmics. 

 

estudi
mesures
millorar
mobilitat
transfronterera
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic