Diari digital d'Andorra Bondia
Un expert diu que cada cop hi ha més celíacs per la facilitat del diagnòstic
Un expert diu que cada cop hi ha més celíacs per la facilitat del diagnòstic

Un expert diu que cada cop hi ha més celíacs per la facilitat del diagnòstic


Escrit per: 
Agències

Estar ben assabentat del que significa la celiaquia i quins aliments es poden menjar són les claus bàsiques per portar aquesta malaltia amb normalitat. El metge especialista en malalties de l’aparell digestiu Ramon Tormo va visitar ahir Crèdit Centre per donar a conèixer la celiaquia, la seva detecció, el tractament, la prevenció i els aliments sense gluten. Tormo va assegurar que la celiaquia no és una malaltia sinó un defecte, ja que eliminant el gluten de la dieta els celíacs són persones totalment sanes perquè no és un nutrient imprescindible. En els darrers anys es coneixen més casos de celiaquia perquè el seu diagnòstic és més senzill i la ciutadania està més conscienciada. 

Panxa inflada, femta anormal, aturada del creixement o irritabilitat són alguns dels símptomes que pot manifestar una persona que pateix celiaquia, una intolerància permanent al gluten en persones genèticament predisposades. La seu social de Crèdit Andorrà es va omplir ahir per conèixer a fons la celiaquia, juntament amb la seva detecció, el tractament, la prevenció i els aliments sense gluten, de la mà de Tormo. Una de les claus fonamentals és estar ben assabentat del que significa ser celíac i què és el gluten, a més de respectar la dieta per poder portar una vida normal, ja que segons Tormo “s’ha d’evitar la paraula malaltia i dir-ne defecte, perquè fent la dieta ben feta s’està molt sa perquè el gluten no és cap substància imprescindible”. Avui dia es diagnostiquen més casos de celiaquia perquè és més fàcil, ja que abans calia fer una biòpsia i ara amb una punxada al dit es pot saber en pocs minuts. 

Això fa que el nombre de persones afectades augmenti i també que la gent estigui més conscienciada. Prova d’això és que molta gent treu el gluten de la dieta sense ser celíaca. Un altre dels factors a tenir en compte és la predisposició genètica, ja que és molt probable que es manifestin els símptomes si abans els han patit alguns familiars. Així doncs, Tormo aconsella que aquelles persones amb probabilitat de despertar una celiaquia estiguin controlades, perquè pot aparèixer a qualsevol edat. A més, els celíacs tenen una probabilitat més gran de desenvolupar altres malalties, com tiroides o diabetis.

Tormo ha comprovat a la seva consulta que en el moment que es diagnostica una celiaquia, sobretot en nens petits, costa d’acceptar però “quan veuen que té solució hi ha una sensació de tranquil·litat”, ja que no suposa cap dificultat per a la vida d’aquestes persones, sinó que “viuran com els altres”. Cal tenir en compte que l’eliminació del gluten és per a tota la vida, i al principi també caldrà abaixar la quantitat de lactosa i després anar augmentant-la a poc a poc.

 

celíac
Andorra
tormo
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic