Diari digital d'Andorra Bondia
Jean-Michel Rascagneres, president de la CASS, va presentar la conferència de Pieters, ahir.
Jean-Michel Rascagneres, president de la CASS, va presentar la conferència de Pieters, ahir.

Un expert planteja introduir una assegurança per a la dependència


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

Un dels especialistes europeus en seguretat social més reconeguts, Danny Pieters, va plantejar ahir la introducció d’una assegurança per a persones amb dependència o pèrdua d’autonomia. L’expert, que ahir va impartir una conferència sobre el futur de la CASS (Caixa Andorrana de Seguretat Social), va destacar que amb l’envelliment de la població les pensions de vellesa no són suficients per cobrir les necessitats dels assegurats i això fa que es vegin abocats a recórrer a l’assistència social, un fet que està en contradicció amb el principi d’emancipació de la persona gran. Per aquest motiu, defensa la creació d’una nova branca a la seguretat social.

Així mateix, Pieters va remarcar que, si es volen unes pensions més elevades, el que caldrà és augmentar les cotitzacions, una decisió que, en tot cas, ha de prendre Andorra. L’expert va recordar que el sistema de pensions andorrà és calcat del francès i va afegir que “ha deixat de ser l’ovella negra” d’Europa i avui molts països el veuen com un exemple.
En tot cas, l’expert veu “normal” que un país hagi d’adaptar el règim de pensions en un moment en què l’esperança de vida dels ciutadans ha augmentat considerablement. En aquest sentit, va declarar que “estructuralment no veig res dolent en el sistema, ben al contrari”. Això no vol dir que no s’hagi d’adequar a aquest nou context i que aquest fet impliqui “prendre decisions, que avui políticament són difícils, per garantir una situació sana de les pensions”. Alguns aspectes semblen indicar que Andorra està més ben  preparada que altres països europeus per fer front al futur, va dir. Tot i així, hi ha dificultats que caldrà afrontar, com ara “els efectes indesitjables” que pot tenir l’acord d’associació amb la Unió Europea, com pot ser la dificultat per controlar els treballadors traslladats a Andorra i la possibilitat de fer trasllats artificials des d’Andorra. Per afrontar aquests canvis,  caldrà que la CASS prengui part en aquest procés.
Per altra banda, Pieters va destacar la necessitat de fer atenció a l’evolució de la demografia i analitzar el finançament exclusiu de la CASS d’acord amb els salaris. L’especialista, que va recordar que els revinguts més importants s’assoleixen pel que s’hereta i no pas pel que es guanya treballant, va afirmar que la seguretat social haurà d’examinar sistemes complementaris de finançament.
A l’últim, Pieters va posar en relleu la necessitat que la CASS i el Govern es posin d’acord en el marc de la política social. En aquest sentit, va apuntar que els assegurats a la parapública i la població del país que elegeix el parlament són entitats molt diferents, ja que només un 40% dels assegurats són andorrans. Això fa que el Govern i la CASS hagin de treballar de forma conjunta i, en el cas que es conclogui que algun dels aspectes és responsabilitat de la CASS, se li ha de donar els mitjans per satisfer-lo.
La xerrada que va oferir Danny Pieters, que portava per títol La seguretat social andorrana del futur, s’emmarca en els actes programats per celebrar el 50è aniversari de la CASS. El ponent és doctor en dret i professor de la seguretat social a la Universitat Catòlica de Lovaina i va ocupar la presidència honorària del Senat de Bèlgica.

cass
dependència
gent gran
pensions
danny pieters

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte