Diari digital d'Andorra Bondia
Els aliments tal com surten preparats de la cuina central de l’escola francesa.
Els aliments tal com surten preparats de la cuina central de l’escola francesa.

Un grup de pares reclamen que l’escola andorrana ofereixi àpats per a al·lèrgics


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Apacef

Un grup de famílies amb fills amb algun tipus d’intolerància o al·lèrgia alimentària i que utilitzen el servei de menjador de l’escola andorrana han iniciat una recollida de signatures a la plataforma Change.org per demanar que l’Escola Andorrana ofereixi el servei de cuina per a aquests alumnes. No entenen com avui dia aquest sistema educatiu encara no té els mitjans per poder-ho fer, ja que “cada vegada hi ha més infants amb intoleràncies alimentàries”, exposen. A més reclamen que el preu del servei sigui equitatiu. I és que per als alumnes que no tenen “cap problema” costa 57 euros, mentre que per als que necessiten adaptació és de 90, indiquen, i si utilitzen el servei no és per una elecció, sinó per una necessitat, “un tema de salut”. Ahir al vespre tenien més de 500 adhesions.

De fet, recorden que el servei per als alumnes amb adaptacions del menú han de contractar-lo a la cuina centralitzada de l’escola Francesa (Apacef), que s’encarrega de repartir els menús a totes les escoles del país que tenen alumnes amb intoleràncies i al·lèrgies i que no poden emportar-se el menjar de casa o no poden anar a dinar a casa. Així, les famílies es queixen que el menjar mai és del mateix dia i que “els dilluns mengen el menjar reescalfat fet el divendres”, la qual cosa fa “que certs aliments estiguin durs”. Per això volen que el menú sigui del dia, “amb la mateixa qualitat que la resta dels seus companys”.

Adrecen la petició a l’Associació de Pares i Mares de l’Escola Andorrana (Ampaea), que és qui gestiona la cuina, i als ministeris d’Educació i Salut. Volen que es reuneixin i ofereixin una solució, perquè cada vegada són més les persones afectades insatisfetes amb aquest servei. I “tots diuen que no depèn ni de l’un ni de l’altre”, afirmen. Els han proposat sol·licitar beques, però consideren que el preu no ha de dependre de la situació econòmica de la família, sinó que ha de prevaldre un tracte igualitari i no discriminatori.

Per la seva banda, la presidenta de l’Ampaea, Susagna Venable, diu que entén el neguit de les famílies però reitera que les cuines de l’Escola Andorrana no estan preparades per oferir els menús per a infants amb intoleràncies i al·lèrgies perquè “s’han de fer molt bé les coses a nivell de sanitat”. El que es fa des de les escoles és mantenir el menjar congelat.

Sobre el preu del menú, des de l’Apacef expliquen que el 2013, quan es va iniciar amb 79 usuaris, era de 79 euros mensuals, un preu que es va mantenir fins al curs 2018-19, que es va apujar a 80 euros fins ara. A partir del mes que ve costarà 90 euros. L’Apacef recorda que és una entitat sense ànim de lucre que històricament ha desenvolupat aquest servei a les escoles del país a preu de cost i que ara com ara i des de ja fa molts mesos és deficitari.

També precisen que la resta d’escoles del país, exceptuant les andorranes, tenen una quota de menjador per a infants sense al·lèrgies que oscil·la entre els 78 i els 95 euros mensuals, de manera que el preu de 57 euros no està en la línia dels altres sistemes educatius. Justifiquen la diferència de preu perquè les necessitats del servei per als àpats de la cuina per a nens al·lèrgics i intolerants són sensiblement diferents. Calen molts requeriments en totes les fases del procés d’elaboració i distribució, tant en el moment de la planificació com en la d’execució i seguiment, especifiquen. A banda, indiquen que amb el mateix preu s’han de transportar els àpats de Sant Julià fins a Canillo amb el cost que això implica.

Quant a la qualitat dels àpats, assenyalen que des del 2013 fins avui en dia mai han rebut ni una queixa que el menjar estigués “dur”. Admeten que el menjar es cuina el dia d’abans i que a les 8 del matí de l’endemà surt el transport que el distribueix a totes les escoles. Una operativa que ha de ser així si volen que arribi a l’hora del menjador a totes les escoles. El divendres es preparen els àpats dels dilluns que, seguint la cadena del fred, es poden guardar fins a 5 dies a la nevera i després es poden congelar, especifiquen.

pares
Escola Andorrana
Àpats
al·lèrgics
Comentaris: 6

Comentaris

S'han d'adaptar les cuines, jo pensava que l'escola andorrana ja estava equipada, potser que reflexionin i comencin a moure fils. I en quant a la diferència de preu, hi hauria d'haver més sibvencions per a que fos el mateix preu per a tots
Fa 4 anys portava les nenes a l'escola Francesa i les vaig canviar a l'Andorrana I es cert que es pagava més de menjador però també proporcionaven els dinars quan hi habia sortides escolars com l'esquí, a l'Andorrana han de portar el dinar de casa que ja em sembla bé però potser justifica la diferència de preu.
Durant un temps vam ser usuaris d'aquest servei per la nostra filla, i estic totalment d'acord amb el que exposen i demanen aquests pares. Diuen que ningú s'ha queixat, i això és mentida, jo em vaig queixar en el seu dia i sé d'algú més que també. La veritat que tampoc ens han demanat mai la nostra opinió sobre el servei, qui sap, potser haurien de començat per aquí
Això de que no es queixa ningú es totalment fals, jo vaig deixar d'utilitzar aquest servei fa 3 anys, i vaig fer una carta amb totes les queixes i cap solució. Amb fotos , mails, de la qualitat del menjar en el que arribava a l'escola. Desde que menja de la carmanyola de casa ha deixat de perdre pes. Per mi es una vergonya lo que mengen els nens de la cuina centralitzada
És un broma la resposta de l'AMPA oi? Les cuines no estan preparades?? Doncs prepareu-les!!! Rotondes, carrers peatonals, reformes en 2 avingudes principals, etc. I no es poden preparar les cuines??!! On vivim? Ah!!! I la foto de l'article, és així com ho serveixen? L'Escola Andorrana no es fa dir Escola Verda també? Doncs ni veig el verd ni veig que es fomentin les 3 R (Reduir, Reutilitzar i Reciclar)
Jo també em vaig queixar fa 2 anys i no van fer res, i passant-se la pilota, ja esta bé que s'hagi fet públic i que tothom se n'assabenti. Som molts pares que portem el tàper per no haver d'utilitzar aquest nefast servei.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic