Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del trasllat d’alguns residents d’El Cedre cap a l’hotel Golden Tulip Fenix d’Escaldes-Engordany.
Un moment del trasllat d’alguns residents d’El Cedre cap a l’hotel Golden Tulip Fenix d’Escaldes-Engordany.

Un hotel d’Escaldes-Engordany acull prop de 40 residents d’El Cedre


Escrit per: 
M. S. / M. P. A. / A. L. / Fotos: Facundo Santana

Diverses ambulàncies de la Creu Roja i alguna furgoneta del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) van traslladar ahir a la tarda a l’hotel Golden Tulip Fenix d’Escaldes-Engordany una quarantena de residents del centre sociosanitari El Cedre després que, arran dels primers dos casos de coronavirus detectats entre els interns, l’executiu hagués considerat tots els interns com a contactes i hagués optat pel seu confinament.

Així, tal com va explicar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, s’ha decidit reservar una de les plantes d’El  Cedre per a les dues persones malaltes així com per a totes aquelles que presenten alguns símptomes, mentre que la resta de residents  s’han dividit en dos grups. Un romandrà al centre sociosanitari, i l’altre és el que va ser traslladat a la tarda a l’hotel escaldenc, on disposaran també de l’atenció corresponent.
D’aquesta manera es busca evitar la propagació del virus entre els residents del centre a la vegada que les instal·lacions quedin més alliberades d’espai i es pugui respectar millor les recomanacions quant a les distàncies entre persones. Així, Martínez Benazet va voler deixar clar que la decisió de recórrer a un establiment hoteler no respon a “un criteri de manca de llits” com “sí que passa a països veïns”.
En aquesta línia, i interpel·lat sobre els criteris pels quals s’havien seleccionat els residents que es traslladaven a l’hotel i els que no ho feien, el ministre va precisar que s’havia prioritzat aquelles persones més autònomes i amb menys dificultats de mobilitat i sempre després d’haver-ho parlat amb les famílies.
Tot i deixar clar que més enllà dels dos interns a qui s’ha diagnosticat la Covid-19, un dels quals traslladat a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, la resta de residents del centre no presentaven a hores d’ara cap tipus de simptomatologia, el titular de Salut sí que va admetre que El Cedre és ara per ara una de les qüestions que “més preocupa el ministeri”, al marge també del fet que una tercera part dels infectats per coronavirus són professionals sanitaris.
Amb relació al Cedre, Martínez Benazet, que va recordar que a part dels dos positius hi ha quatre residents més en espera de ser diagnosticats, va assegurar que s’havien seguit en tot moment els protocols establerts, i com ja havia apuntat en ocasions anteriors, es va mostrar convençut que els residents afectats s’han contagiat a través del personal sanitari.
Així mateix, i qüestionat sobre  per què no s’havien fet analítiques amb anterioritat al centre sociosanitari, el ministre de Salut va recordar que els protocols marquen que les anàlisis per determinar si hi ha o no infecció de la Covid-19 s’han de fer quan la persona sospitosa de patir-lo presenta algun dels símptomes, ja que de no fer-se d’aquesta manera la prova donaria sempre negatiu, un fet, però, que no significaria que l’afectat pogués ser portador del virus.
El trasllat de residents d’El Cedre cap a l’hotel escaldenc va començar pels volts de les cinc de la tarda i el titular d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, va voler-hi ser present. Els interns del centre van ser traslladats en els diferents vehicles en grups reduïts, per mantenir la distància personal recomanada i van ser acompanyats per sanitaris i voluntaris de la Creu Roja equipats amb les mesures de protecció corresponents.
D’altra banda, el titular de Salut va informar que des del ministeri es té constància d’un resident de La Salita que presentava un quadre de febre, motiu pel qual, com a mesura preventiva, està aïllat.

Els familiars es van assabentar de l’evacuació a la roda de premsa i es queixen de falta d’informació
“Entenc que és un tema delicat i difícil de gestionar, però ens n’haurien d’haver informat abans que el ministre Benazet anunciés que tenien un pla de contingència per al Cedre a la roda de premsa. De fet, a primera hora de la tarda encara no sabia si la meva mare es quedava o l’evacuaven cap a l’hotel.” Així es lamentava ahir el fill d’un del centenar llarg de padrins que resideixen al Cedre en règim de 24 hores. La falta d’informació, diu, ha sigut la tònica general des que dissabte es van prohibir les visites als residents “excepte en casos d’extrema urgència”. Dimecres van rebre una segona circular en què se’ls informava dels contactes a qui podien sol·licitar informació sobre els familiars. I res més, fins a la roda de premsa d’ahir al migdia. “És clar que t’hi amoïnes. ¿Amb quins criteris han decidit qui és evacuat i qui no? Han consultat les famílies? Potser n’hi ha alguna que davant de l’alternativa hauria preferit recuperar-lo i endur-se’l a casa! No hauria sigut més fàcil traslladar els que estan infectats, i no els haurien d’haver dut a l’hospital? Estem parlant de persones molt vulnerables, amb molta càrrega psiquiàtrica, que si els canvies la rutina els desorientes i es trasbalsen molt.” La filla d’un altre resident no va saber fins a mitja tarda, una vegada consumada l’evacuació, que el pare s’havia quedat finalment al Cedre. I tampoc no tenia clars els motius perquè la direcció havia pres aquesta decisió. Tampoc no sabia si és un dels padrins infectats o dels que estan pendents de resultat: “Si al final surt positiu, tots els fills haurem d’observar aïllament domiciliari. Però, i mentrestant?”

hotel
Escaldes-Engordany
residents
El Cedre
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic